Interview

Eliane Boileau

Op een Big Green Egg had Eliane nog niet eerder gekookt, maar de golfster uit Den Bosch was allesbehalve onvoorbereid toen ze aan de kookwedstrijd begon. ‘Ik heb er over gedroomd.’

Eliane Boileau

Ik heb na mijn pensioen heel lang in een sociaal restaurant voor daklozen en sociaal zwakkeren gekookt.

Naam: Eliane Boileau
Leeftijd: 71
Woonplaats: Den Bosch
Golfbaan: De Haverleij

Hoe spannend was het om aan deze wedstrijd mee te doen?

‘Nou, ik had nog nooit op Big Green Egg gekookt. Dus ik heb heel wat filmpjes op internet bekeken en in een klein boekje, dat ik ook gebruik voor aantekeningen tijdens lessen met mijn golfpro, heb ik wat dingen opgeschreven over het bereiden. Omdat ik wist dat we twee uur de tijd zouden krijgen, heb ik vooral gezocht op gerechten met een bereidingstijd van die duur en hoe ik grote stukken vlees als een côte de boeuf en een entrecote moet bakken. Maar in de nacht ervoor droomde ik dat we een gerecht met kip zouden krijgen als opdracht. En wat denk je? Kregen we kip. Dat was echt geen doorgestoken kaart hoor!

Ik heb gedroomd over een gerecht met kip!

Wat heb je voor de Big Green Egg Battle gemaakt?

“In mijn droom was het gerecht veel te ingewikkeld. Ik heb de kip bij de rug doorgesneden, een zogenaamde butterfly chicken, zodat het garen niet te lang zou duren. Met de mysterybox vol met heerlijke seizoenproducten wist ik wel raad. Om van te kwijlen. De opdracht was ook een bord met 70% groente en 30% procent vlees. Ik heb een traybake met groenten gemaakt, allemaal even grote stukken. En daarbij nog een rauwkostsalade met een simpele Franse vinaigrettesaus van citroen en mosterd. Het was perfect gegaard met allemaal mooie kleurtjes, volgens de jury. De chef van Delfland zei dat hij dit zo zou durven voor te zetten aan golfers die na een rondje lekker willen eten.”

Waar komt jouw hobby voor kokkerellen vandaan?

“Als je van de Boileau-familie uit België afstamt, dan groei je daarmee op. Dat zijn smulpapen. Ik kookte vanaf mijn veertiende met mijn moeder mee. Toen duidelijk werd dat zij iets met mijn vader kreeg, werd zij door haar moeder naar Brussel gestuurd om als au-pair de Belgische keuken te leren kennen. Ik heb zelf na mijn pensioen heel lang in een sociaal restaurant voor daklozen en sociaal zwakkeren gekookt. Door Corona stond dat op een laag pitje maar dat wil ik weer oppakken. Thuis eten we tussen de middag warm. Mijn man is een gepensioneerde apotheker en heel precies. Hij helpt me met snijwerk op maat. Hij is eigenlijk meer van de barbecue, maar we hebben nu alleen een balkon en daar mag het niet. Hoewel een mini-Green Egg wel een uitkomst zou kunnen bieden.”

Wat maak je thuis zelf het liefst?

“Ik kook heel graag vegetarisch, het liefst wel Franse keuken. Maar een lamsbout in het voorjaar met Pasen, dat doen we ook. Ik gebruik ook altijd de groenten van het moment. Sausjes maken we zelf, niet uit een pakje. We hebben er ook de tijd voor.”

Hoe lang golf je al en hoe ben je op de golfbaan beland?

“Ik heb heel lang aan klassiek ballet gedaan. Toen dat niet meer kon, ben ik gaan golfen. Op mijn 56ste. Samen met man doen. Hij heeft handicap 16, ik ben met veel moeite tot 36 gekomen.”

Waar golf je en hoe vaak?

“Als het kan iedere dag een oefenrondje op De Haverleij en drie keer in de week de grote baan. De golfbaan ligt hier in de wijk en heeft ook echt een sociale functie. Ik zie hier ook veel jonge vrouwen met kinderen. Onze dochters golfen ook en de kleinkinderen inmiddels ook. Daar hebben opa en oma in geïnvesteerd.”

Geniet je op de golfbaan net zo veel van natuur om je heen als van het spel?

“Juist ook van de dingen om me heen. Ik speel het liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds laat, dan valt het zonlicht zo mooi en komt er een bepaalde rust over de baan, zijn de watervlakken mooi. Je ziet dan echt heel goed hoe mooi het allemaal is aangelegd en onderhouden.”

Is een goed golfrondje te vergelijken met een heerlijk diner?

“Ja hoor. Bij goed diner is nooit alles helemaal in balans. Tijdens het golfen stijg je op een paar holes boven jezelf uit, maar loopt het elders wat minder. Als bij het koken een gerecht hee goed lukt, is dat geen garantie dat het de volgende keer weer zo goed is.”

Wat is voor jou de waarde van golf?

‘Naast dat het je heel leuke sociale contacten oplevert, vertelt het je heel goed hoe het op dat moment met jou gaat. Heb je de rust in je of ben je onrustig, zit je niet zo goed in je vel. Je kunt dat ook bij anderen heel goed zien. Golf houd je een spiegel voor.”