BN'ers in de baan

Radio-dj Rob van Someren: ‘Ik heb de lelijkste hole-in-one ooit gemaakt’

Van Louis van Gaal tot Miss Montreal: de lijst met bekende Nederlanders die golfen is lang. Wat betekent de sport voor hen en waar komt die liefde voor golf vandaan? In de rubriek ‘BN’ers in de baan’ voelen we de sportieve sterren aan de tand. Met ditmaal radio-dj Rob van Someren (60). “Golf is een en al verwennerij.”

Maak de zin maar af: als ik op de golfbaan sta…
“Dan vergeet ik alles om me heen. En dat moet ook wel, want zonder volledige focus bak ik er niks van. Kort samengevat kan golf eigenlijk álles in je losmaken: van pure frustratie tot dolle vreugde. Maar telkens vraag ik me aan het einde van de ronde af: wanneer kan ik weer de baan op!? Fascinerend is dat…”

Mooie woorden. Bijna als Goethe op de golfbaan (‘Hemelhoog juichend, ten dode bedroefd’), maar dat terzijde. Schets eens hoe die liefde bij jou is ontstaan; waar is het zaadje geplant?
“Ik heb in 2007 mijn GVB gehaald, samen met mijn vrouw Patricia en een goede vriendin. Haar man had ons daartoe aangezet, zodat we op vakantie samen zouden kunnen gaan golfen. Maar daarna heeft de beginnersset louter in een hoek van de garage gestaan.

Rob van Someren: 'Golf is een en al verwennerij'

Totdat ik in 2014 werd overvallen door een licht hartinfarct. Doktoren konden geen directe oorzaak vinden, maar raadden mij aan vooral niet meer intensief te gaan sporten. ‘Wat kan ik dan nog wel doen?’, was mijn vraag. ‘Nou, je werkt in het Gooi: daar golft toch iedereen?’ Daar moest ik natuurlijk om lachen, maar zo is het balletje wel weer gaan rollen…”

Liefde op het tweede gezicht dus?
“Ja, mijn gezondheid is verder onder controle en ik ben echt van de sport gaan houden. Het spelletje wordt steeds leuker naarmate je het beter onder de knie krijgt. Hoe goed is je slechtste bal? Daar draait het om. Maar het gaat mij ook om de totale beleving. De natuur, de omgeving, na afloop een wijntje op het terras.

Hoe goed is je slechtste bal, daar draait het om
Ook ik dacht aanvankelijk dat golf een sport was voor de elite, voor mannen in ruitjesbroeken. Maar als zelfs een gewone kerel als ik het geweldig vindt, dan moeten toch veel meer mensen voor deze sport te porren zijn? Vanuit dat idee heb ik samen met een aantal collega’s van mijn radioprogramma de ‘Somertijd Golfdagen’ in het leven geroepen. In april beginnen we alweer met het negende seizoen. Iedereen kan kosteloos meedoen, al is er helaas maar plek voor honderd deelnemers.”

 

Tekst gaat verder onder de post

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Een nobel initiatief: welk publiek komt daar zoal op af?

“Van bankdirecteuren tot vrachtwagenchauffeurs. Zo breed moet je het zien. Onze voornaamste insteek is: ‘Ben je een golfer, maar speelt je partner nog niet? Neem die dan mee.’ De golfers doen zelf mee aan onze wedstrijd, en de partners proeven aan de sport in de clinics van twee of drie teaching pro’s. We willen nieuwkomers de prikkel geven dat golf een fantastische sport is voor iedereen.”

Je hebt je ‘eigen’ golfdagen, een baan als radio-dj, je bent werkzaam bij de Nationale Politie Eenheid en tot voor kort was je óók nog trouwambtenaar; heb je überhaupt zelf nog wel tijd om de baan in te gaan?
“Goed punt. Te weinig. Door de factor tijd ben ik ook gestopt als trouwambtenaar. Om mensen de mooiste dag van hun leven te kunnen bezorgen, is totale toewijding als trouwambtenaar vereist, vind ik. Daar kwam ik steeds meer mee in de knel. Dus toen ik vorig jaar als echte Amsterdammer een huwelijk mocht voltrekken in de Westerkerk, was voor mij de cirkel rond.

Het is helaas niet zo dat ik nu meer tijd heb om te golfen, die tijd gaat weer op aan andere dingen. Maar als ik de baan inga, dan speel ik meestal samen met mijn vrouw en wisselende koppels. Hoe dat eraan toegaat? We vliegen elkaar zeker niet in de haren en gaan aansluitend lekker het terras op, haha.”

Tekst gaat verder onder de post

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Golf als uiting van het goede leven dus. Welke herinnering op dat vlak is jouw het meest dierbaar?

“Pfoe, ik heb veel fantastische golfbanen gezien over de hele wereld. Bear Mountain (foto boven dit verhaal) in Victoria, Canada. Of Old Quarry op Curaçao, waarbij elke hole een ansichtkaart is, zo prachtig. Maar ook dichter bij huis in Schotland en Portugal. Talloze waanzinnige banen.

Als je daar een bal verkeerd raakt, sta je ineens tussen de wijnranken

Maar als ik echt moet kiezen, dan ga ik voor Zuid-Afrika. Met een helikopter omhoog worden gebracht voor the Extreme 19th Hole op The Legend Golf Course, de langste en hoogste par 3-hole ter wereld. Waarbij de green – in de vorm van het continent Afrika - 150 meter lager ligt. Ik maakte een bogey, niet slecht toch?

Of de banen in Stellenbosch, eveneens in Zuid-Afrika. Als je daar een bal verkeerd raakt, sta je ineens tussen de wijnranken. Op zulke momenten besef je wel: golf is een en al verwennerij.”

Als radioman ben je onderscheiden met tal van belangrijke prijzen, zijn er ook sportieve hoogtepunten op de baan te vermelden?
“Mijn absolute hoogtepunt was een birdie op ‘Devil’s Parlour’ op Pine Cliffs in de Algarve, Portugal. Dit is een par-3-hole waarbij je de bal over een ravijn moet slaan. De green ligt daar direct achter. Nadat ik geen ballen meer over had, omdat ik ze allemaal in dat ravijn had geslagen, vond ik er gelukkig nog een op de baan. En daarmee lukte het wel! Ik kreeg de bal op de green en maakte de putt voor birdie. Dat balletje heb ik nog altijd bewaard.”

Laconiek: “Hiervoor had ik ook al eens een hole-in-one geslagen, op Naarderbos. Maar die gaat de boeken in als de lelijkste hole-in-one ooit. Ik raakte de bal totaal verkeerd, een gevalletje ‘hobbelknots’ en de bal belandde pardoes in de hole. Nee, ik ben er niet trots op.”

'Caddieboekje' van Rob van Someren

Hoelang golf je al? “Serieus sinds 2014.”
Wat is je handicap?
“15.”
Hoe vaak speel je?
“Te weinig: 2 à 3 keer per maand.”
Ben je lid van een club, en zo ja welke?
“Amsteldijk in Amstelveen.”
Wat is de mooiste baan van Nederland?
“Dan ga ik voor Nunspeet, een prachtige zandbaan, en het heuvelachtige Rijk van Margraten in Zuid-Limburg.”

Lees meer over
Hole in one Interviews Reizen