Beeld: Koen Suyk
Banen & Clubs

Op welke baan speel jij het liefst in de herfst en winter?

Beeld: Koen Suyk
Deze vraag stelden we aan de redactieleden van GOLF.NL. Want niet elke baan speelt lekker na een regenachtige week of een aantal dagen vorst. Banen op zandgrond komen het beste uit de verf, zoals verwacht.

De Biltse Duinen

Saskia Bensdorp, redacteur: “Welke droge baan mijn favoriet is? Ik moest er even over nadenken maar toen ik begreep dat het om een baan gaat die ook in de herfst en winter goed te spelen is, had ik mijn antwoord snel klaar: De Biltse Duinen (zie foto hierboven). Een sympathieke 9 holes par-3-baan in Bilthoven, op steenworp afstand van grotere broers De Pan en Lage Vuursche. De korte holes liggen beschut tussen de bomen waaronder een aantal prachtige dennen die mooi groen blijven in de winter.

Grappig weetje: in 1980 lag op deze plek een buitenzwembad en kanovijver. Veel water dus. Het huisje van de badmeester is bewaard gebleven, maar verder is er van het zwembad weinig terug te vinden, en zeker niet de nattigheid.

Ik neem er graag vriendinnen mee naartoe die net begonnen zijn met golf en ze zijn altijd verrast: dat de sfeer er zo relaxt is, de drivingrange zo bijzonder, dat het lijkt alsof ze in een mooi park aan het golfen zijn en zeker ook dat de borrelplank die we na afloop bij ons biertje bestellen zo goed gevuld is. Bovendien duurt een ronde (in de kou) niet eindeloos lang, in driekwartier ben je wel klaar. Dan ben je lekker buiten geweest, heb je gegolft en heb je bijgekletst met vriendinnen. En daar is er altijd wel eentje van die nét nieuwe golfschoenen heeft gekocht, en vanaf dat moment De Biltse Duinen ook bovenaan haar lijstje met winterfavorieten zet.”

Greenfee: 15 euro (9 holes, weekdagen), 17,50 euro (9 holes, weekend)
Meer informatie

Golfbaan Stippelberg

Sietse Herrema, redacteur: “Deze jonge baan uit 2010 is wat mij betreft een van de beste toevoegingen aan ons rijke golfland. Zeker voor de natte herfst en winter, want je speelt op Stippelberg praktisch het hele jaar door in goede condities in een prachtige natuurlijke omgeving met zandverstuivingen op heidegrond.

Ook speltechnisch is de Stippelberg een verrijking. De bunkers zijn prachtig vormgegeven en springen echt in het oog. Gecombineerd met de hoogteverschillen en de uitdagende greens word je hier echt getest met je ijzers. Recht zijn is hier belangrijk, want de fairways ogen van de tee niet alleen smal, ze zijn het ook op veel holes.

Zijn er dan ook zwakke punten? De par 3 eerste hole zorgt voor een wat slappe start, maar dit gaat een par 4 worden. Als het onderhoud op peil blijft wordt de Stippelberg alleen maar beter en is het een van de beste tests in golf in Nederland. Wees gerust: na het beklimmen van deze berg is het goed toeven en nagenieten in het indrukwekkende clubhuis dat qua stijl perfect past bij de baan.”

Greenfee: 37,50 euro (9 holes)
Meer informatie

Edese Golf Club Papendal

Niels Hooft, videoproducer: “Het is voor mij één van de belangrijkste momenten van een rondje golf, het gevoel op de eerste tee. Ik wil dan heel veel zin krijgen om te golfen. Al het geneuzel vooraf is naar de achtergrond verdwenen wanneer mijn bal op de tee geduldig ligt te wachten op een enorme beuk met mijn driver.

Startend vanaf hole 10 op de Edese brengt mij naar dat next level. Het is een lange par vijf waarbij je de green niet kan zien maar wel de indrukwekkende omgeving van het heuvellandschap van de Veluwse zoom. Het raken van de fairway wordt opeens minder belangrijk, ik heb zin!

De baan heeft voor mij meerdere holes waar ik erg enthousiast van word en een belangrijke reden is de speelbaarheid in de nattere maanden. Het spelen van een lekkere wedge naar de green is namelijk zoveel malen fijner vanaf een zandondergrond. Geen natte lappen gras op mijn clubblad maar zandkorrels in de groeven, heerlijk. De Edese is een baan die niet snel verveelt en een goede score is geen utopie. Ook dat is vaak een gevolg van starten met een goed gevoel.”

Greenfee: 40 euro (9 holes, ma-do), 45 euro (9 holes, vr-zo)
Meer informatie

Beeld: Koen Suyk
Beeld: Koen Suyk

The Dunes

Daniël Rommens, teammanager: “Ik ben een van de weinige Amsterdammers die nooit naar Zandvoort gaat bij zon en warmte. Maar zodra het koud, nat en winderig wordt, pak ik mijn pencilbag met mijn halve clubset en trek ik richting The Dunes, een mooie par-3-baan in de duinen. Daar stuitert en rolt mijn bal namelijk de hele winter door op de zandgrond.

“Golfers met een groot ego komen zichzelf hier tegen”, zei mede-eigenaar Nigel Lancaster tegen me toen ik hier voor het eerst ging spelen. “Met jouw handicap kun je de moeilijke holes beter als makkelijke par-4’s spelen. Dan kom je tenminste vrolijk het clubhuis in.

Hoe slecht ik soms ook speel, ik kom altijd vrolijk het clubhuis in want dit altijd droge linksbaantje daagt me elke keer uit en de even droge humor van de familie Lancaster maakt de ervaring helemaal af.”

Greenfee: 25 euro (9 holes)
Meer informatie

Golfbaan Het Rijk van Nunspeet

Stef Swagers, redacteur: “De mooiste golfbaan van de Veluwe is ongetwijfeld Het Rijk van Nunspeet. De 27-holesbaan op een oud landgoed past perfect in dit prachtige natuurgebied in Gelderland. De vele bomen (vliegdennen) zorgen voor fraaie doorkijkjes in combinatie met riviertjes en zandverstuivingen. Het is al een voorrecht om daar rond te lopen, laat staan om er te golfen.

Het grote voordeel van Nunspeet is dat je er altijd terecht kunt op een baan in goede conditie. Zelfs als het ’s nachts gevroren heeft, kun je meestal op zomergreens spelen. Onlangs waren de greens wit van de rijp, maar dat was geen reden om de vlaggen op wintergreens te zetten. Alleen als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld bij sneeuw, zijn de greens niet open.

Stromende regen? Dan kun je altijd nog terecht bij The Academy van Robert-Jan Derksen, een indoorruimte waar je je volledig kunt richten op het verbeteren van je putt-techniek. Op twee verschillende greens kunnen golfers van handicap 18 of lager onder begeleiding van specialisten hun puttingstroke analyseren en beter maken. Dit gebeurt met highspeed camera's, een ballroll-computer en speciale analyse-software, zodat het echt anders is dan een putt-training op de oefengreen.”

Greenfee: 30 euro tot 37,50 euro (9 holes, wintertarief)
Meer informatie

Golfbaan De Texelse

Karianne van der Zant, eindredacteur: “Texel wordt vaak gezien als een mooiweerbestemming maar juist in de herfst en winter ervaar ik het eilandgevoel er op z’n best. Je moet ervan houden, maar je kunt niet ontkennen dat natuurkrachten als wind en regen hier pas echt tot hun recht komen. Zeker ook op de golfbaan, die dan haar ruige karakter laat zien.

Muts op, handschoenen aan, klein golftasje op mijn rug en hup, de duinen in. De baan ligt in het natuurgebied Hanenplas en omdat de holes zo mooi geïntegreerd zijn, lijken de rondes nog het meest op een stoere duinwandeling terwijl je je bezighoudt met de leukste uitdaging die er is: golfballetjes in holes krijgen.

Ik verwacht geen topscore maar geniet van de elementen. En als ik volledig uitgewaaid bent, wacht mijn beloning in het nieuwe clubhuis met de sfeer van een strandtent en uitzicht op de baan: een Texels Juttertje!”

Greenfee: 45 euro (9 holes)
Meer informatie

 

Heb je zelf ook een favoriete baan voor de herfst en winter? Stuur een e-mail naar redactie@golf.nl met de naam van de baan en de reden waarom je er graag speelt in deze tijd van het jaar.

Lees meer over
Banen