Beeld: Merlijn Doomernik
De baan op

'Er mag een hoop veranderd zijn, sommige denkbeelden lijken onverwoestbaar'

Beeld: Merlijn Doomernik
Van 8 tot en met 10 september wordt op de Hilversumsche Golf Club het Big Green Egg Open 2023 georganiseerd, het toernooi dat door organisator NGF ook wel de vrouwelijke tegenhanger van het KLM Open wordt genoemd. Zelf ga ik zeker een kijkje nemen, al was het maar omdat ik kijken naar sport minstens zo leuk vind als zelf sporten, en ik altijd in ben voor een feestje.

Dat het in Hilversum een feestje gaat worden, dat lijkt me een no-brainer. Alleen topgolfer Anne van Dam zien spelen op home turf is een buitenkans, als je een beetje van golf houdt dan wil je daarbij zijn. Maar er zijn meer redenen om verheugd te zijn over een vrouwengolftoernooi. Golf is nog altijd een sport die door mannen gedomineerd en vormgegeven wordt, en in de sporthistorie is golf nooit echt een voorloper geweest wat emancipatie betreft, eerlijk is eerlijk. Een korte duik in de golfgeschiedenis en je haren gaan overeind staan.

Oncharmant

Vrouwen spelen al eeuwenlang golf, sterker nog: vaak wordt de Engelse Queen Mary Stuart gezien als de eerste vrouwelijke golfer. Er zijn schilderijen en tekeningen waarop ze te zien is in een grote jurk met een club hoog boven haar hoofd getild, een redelijk merkwaardig gezicht als je bedenkt dat ze in de 16e eeuw leefde. Toch hebben vrouwen lang moeten vechten om een plaats te veroveren in de professionele golfwereld. Lang mochten vrouwen niet meedoen omdat gedacht werd dat ze fysiek niet sterk genoeg zouden zijn, of omdat een golfende vrouw onelegant zou zijn. Aan het eind van de 19e eeuw besliste de schotse rechter Lord Moncrieff dat vrouwen niet verder mochten slaan dan 70 yards (64 meter), omdat “de krachtsoefening die nodig is voor een full swing er oncharmant uitziet wanneer men vrouwenkleding draagt.”

Bij afbeeldingen zie je louter vrouwelijke spelers met grote borsten in strakke poloshirts

Dat lijkt een nogal outdated manier om naar sportende vrouwen te kijken, maar ik daag je uit: google eens op “female golfer” en het bovenste zoekresultaat is een artikel getiteld “25 hottest female golfers”, en bij afbeeldingen zie je louter vrouwelijke spelers met grote borsten in strakke poloshirts. Er mag dan een hoop veranderd zijn in de afgelopen eeuwen, sommige denkbeelden lijken onverwoestbaar.

Begin van de LPGA

In de eerste helft van de twintigste eeuw ontstond langzaam maar zeker een circuit voor vrouwelijke golfers. De eerste toernooien voor vrouwen waren nog vooral bedoeld voor de vrouwen van mannelijke spelers - hadden de vrouwtjes ook iets te doen - maar een aantal legendarische speelsters maakten een professioneel vrouwencircuit mogelijk. Zo was er Babe Zaharias, die in de jaren dertig olympische medailles haalde op de atletiekbaan, en pas later ging golfen. Zaharias groeide uit tot de eerste vrouwelijke golfcelebrity, maar mocht aan lang niet elk toernooi meedoen als vrouw tussen de mannen. Regels zijn regels, en de meeste toernooien waren nu eenmaal men only. Babe Zaharias richtte uiteindelijk met een aantal andere vrouwelijke spelers de Ladies Professional Golf Association (LPGA) op, die het voor volgende generaties van vrouwelijke golfers mogelijk zou maken om op professioneel niveau te spelen.

Het oprichten van de LPGA wilde echter niet zeggen dat golf opeens een vrouwvriendelijke sport was geworden. Sterker nog: bij de meeste golfclubs waren vrouwen in het midden van de twintigste eeuw helemaal niet welkom. De secretaris van de Royal Liverpool Golf Club schreef in 1946: “No women have ever entered the clubhouse and, praise God, no women ever will.” Inmiddels zijn we alweer lichtjaren verder, maar nog steeds worden vrouwen niet overal écht meegenomen in de club. Het online magazine Women and Golf publiceerde dit jaar nog een artikel over de vele mails die de redactie krijgt van vrouwen die op hun golfclub nog altijd genoegen moeten nemen met een 9-hole wedstrijd op een ladies day, eens per jaar. We zijn goed onderweg, maar we zijn er nog lang niet.

Big Green Egg Open

Juist daarom zijn evenementen zoals het Big Green Egg Open feestjes die gevierd moeten worden, het liefst met zo veel mogelijk publiek en pers erbij. Diversiteit is niet alleen goed voor de toekomstbestendigheid van de sport, het is ook gewoon leuk en gezellig. Bovendien kun je er vrouwen zien die fantastisch spelen, een bron van inspiratie voor vrouwen én mannen. Laten we met z’n allen vrouwengolf nog groter maken, dat is voor iedereen een win-win.

Big Green Egg open ticketsverkoop

Kom je kijken bij het Big Green Egg Open 2023? 

KOOP HIER JE TICKETS

Aafke Romeijn

Beeld: Bibian Bingen

Over de auteur

Aafke Romeijn is een Nederlandse muzikant, schrijver en journalist die bekend staat om haar populaire muziek albums en boeken. Daarnaast schrijft ze columns voor diverse kranten en magazines. In haar vrije tijd staat ze graag op de baan om te genieten van een potje golf. Meer weten? Bekijk de website van Aafke Romeijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer over
Blog Column