Beeld: Koen Suyk
Beter golfen

Veelgestelde vragen aan de golfpro

Beeld: Koen Suyk
Veel golfers worstelen met dezelfde problemen. Golfpro's krijgen dan ook vaak dezelfde vragen. En hoewel de antwoorden per golfer verschillen, valt er in zijn algemeenheid wel iets over te zeggen.

Veel golfers staan in de baan voor dezelfde uitdagingen. Ze willen de perfecte bal slaan, maar er is veel om op te letten. Goede grip, ontspannen swing, de swing goed afmaken, de juiste stand van de voeten, noem maar op. Het zijn ook bij uitstek de kwesties waarmee spelers aankloppen bij de pro. De 48-jarige Chantalle Lens, al dertien jaar pro op De Kromme Rijn in Bunnik, heeft alle vragen wel eens gehoord. Zij biedt golfers technisch advies op maat want elke golfer is immers anders. Maar over het algemeen komen de oplossingen uit een logische, maar vaak toch verrassende hoek.

Hoe raak ik de bal (goed)?

“Om als beginner de bal goed te raken, moet je op veel dingen letten. De juiste stand, rechte rug, niet te hard knijpen in de club, ontspannen bewegen, je swing afmaken, door de bal heen slaan, noem maar op. Omdat een beginner niet alle informatie in een keer kan verwerken, is het goed in eerste instantie te focussen op de grip en de stand en van daaruit een goede, complete swing te maken. En dat is een kwestie van veel doen, meters maken.”

Hoe sla ik verder?

“Bij fixatie op afstand en kracht kan er veel verkeerd gaan in de techniek, terwijl juist goede techniek de basis is voor lengte in de slagen. De crux is een andere manier van denken. Natuurlijk is kracht een component in golf, maar voer je de swing technisch goed uit waardoor je de bal op de juiste manier en exact op de juiste plek op het clubblad krijgt, dan is lengte vaak geen probleem. Ook niet met een ontspannen swing. Dat kun je mensen zeggen en als ze een paar ‘droge’ swings maken is die ontspanning er ook, maar als de bal op de tee ligt, werkt het brein blijkbaar toch anders. Dan willen velen zo hard mogelijk uithalen.”

“Aan de andere kant zijn er golfers die zich meer richten op een mooie slag en minder met kracht bezig zijn. Bij vrouwen zie je dat vaker, dat de nadruk ligt op het slaan van die mooie boogbal, maar dat een beetje uit het oog wordt verloren dat je wel vaart en tempo in de swing nodig hebt om een bepaalde lengte uit je slagen te halen. Dan moet dus de focus worden verlegd naar andere aspecten, zoals sneller draaien.”

Waarom heeft mijn bal niet de juiste richting?

“Afwijkingen in richting zie je het meest bij spelers die al wat langer bezig zijn. En die ondertussen verkeerde dingen hebben aangeleerd. In hun stand, swing, grip of beweging van het lichaam. Knijp je bijvoorbeeld te veel in de club of draai je niet op tijd in, dan komt uiteindelijk het clubblad verkeerd op de bal en dat kan een flinke afwijking veroorzaken. Golfers constateren zelf natuurlijk ook dat er iets niet goed gaat en gaan zelf zaken aanpassen, maar vaak op de verkeerde manier. En tips van andere spelers zijn lang niet altijd correct. Daarom is het belangrijk om met een pro te sparren. Het is zaak eerst terug te gaan naar de basis. Als de stand, de grip en de houding kloppen, kunnen we van daaruit weer gaan werken aan de swing.”

“Ook heel belangrijk: goed oplijnen! Ik heb een leerling gehad die klaagde over een afwijking in de baan maar kaarsrechte ballen sloeg op de drivingrange. Hij bleek structureel niet goed op te lijnen richting de vlag. Dat zie ik vaker. Mensen denken dat ze goed staan, maar sta je erachter, dan zie je dat het niet zo is. Er treedt blijkbaar toch een soort optisch bedrog op.”

Waarom verlies ik lengte in mijn slagen?

“Mensen boeten, als ze boven een bepaalde leeftijd komen, nu eenmaal in aan kracht en souplesse. Juist dan is het heel belangrijk om extra op de techniek te letten. Maar kracht en souplesse spelen natuurlijk wel een rol. Het kan waardevol zijn om aan je fysiek te werken.”

“En voor een deel zul je het moeten accepteren. Daar hoort bij dat je allicht van een andere kleur tee gaat spelen. Veel spelers blijven hardnekkig afslaan van de gele tee, ook als de bal nauwelijks nog voorbij de rode tee komt. Dan is het wel tijd om er nog eens goed over na te denken.”

Lees meer over
Golftips Instructie