Beeld: Golfsupport.nl
Tips

Het geheim van de golfswing onthuld?

Beeld: Golfsupport.nl
Hoe kan je een ingewikkelde beweging als de golfswing beter begrijpen én in je voordeel aanpassen? PGA Professional Roel Verdonschot en Mikel Vos ontleden de swing en helpen golfers van alle niveaus om hun spel te verbeteren.

Dankzij de nieuwste technologische hulpmiddelen (K-Motion vest in combinatie met GASP 'dual force plates') analyseren ze in de golfstudio op de baan in Cromvoirt de golfswing op een manier die uniek is in Nederland. Verdonschot en Vos werken er met topspelers en topspeelsters als Darius van Driel, Max Albertus en Pasqualle Coffa. Ook de Belgen Thomas Pieters en Thomas Detry weten de weg naar Bernardus te vinden voor meer informatie over hun swings.

Het raken van de sweetspotdaar gaat het uiteindelijk om

Swing in een dynamische beweging

'In een golfswing ben je op zoek naar dynamiek', zegt Mikel Vos, die als fanatieke golfer de golfswing beter wilde leren begrijpen en in Amerika een studie biomechanica volgde. 'Uiteindelijk moet het in een dynamische beweging gebeuren. Het zijn ingewikkelde termen, maar je wilt centre of pressure en de centre of mass zo ver mogelijk uit elkaar trekken. In onze software heb je een blauw bolletje dat het centre of mass aangeeft en daar bewegen de forces, de krachten, langs. Dat spel moet in beweging opgelost worden', zegt Vos.

Oplossing bij elke swing

Er komen bij een sessie op Bernardus dus veel moeilijke termen aan te pas (centre of pressure, moment-arm, side-bend, centre of mass, enzovoorts), maar het duo houdt het begrijpelijk voor alle golfers. Een sessie begint met het bepalen van het DNA van de golfer. 'Iedere swing zien we als iets dat opgelost moet worden', vertelt Verdonschot. 'Hoe lost de speler het probleem op? Als je dat begrijpt, kan je naar een persoonlijk concept toe om zo dicht mogelijk bij de maximale potentie te komen. Als ik alleen naar de golfer zou kijken met video en Trackman heb ik niet voldoende diepgang om het DNA te bepalen en die potentie te bereiken.'

Poets je tanden op één been voor meer swingsnelheid

Verdonschot omschrijft de nieuwe manier van werken als een grote sprong voorwaarts ('van denken in 2D naar denken in 3D') waarmee hij in aanraking kwam dankzij Vos, die zichzelf omschrijft als verbinding tussen de technische coach en de fysieke coach van een speler.

Meer talenten op de tour

'Ik ben als professional opgeleid om te kijken naar een tv-scherm en met een liniaal lijnen te trekken. Maar dat gaat niet naar het niveau waar we nu zijn, namelijk het denken in cirkels. We kunnen alle golfers daar echt van laten profiteren', zegt Verdonschot, die samen met Vos sterk gelooft in de kracht van samenwerking, ook buiten Bernardus. 'Uiteindelijk willen we met iedereen samenwerken met als doel om meer jongens en meiden naar een hoger niveau en op tour te krijgen. Gas erop!', aldus Vos.

Meer weten over biomechanica en golf?

Roel Verdonschot en Mikel Vos praten uitgebreid over hun methodes, het topgolf in Nederland en een belangrijke tip voor verre drives in aflevering 18 van Podje Golf. Daarnaast bellen Gerard en Sietse even met de 'slechtste fanatieke golfer' van 2016, want dit jaar komt er een nieuwe editie (klik hier voor meer informatie). Natuurlijk is er ook weer een 'golfgeluid' waarmee jij een doosje golfballen kunt winnen!

Lees meer over
Instructie Golftips