Tips

10 tips voor het beste golfseizoen ooit

Het golfseizoen is in volle gang met de competitie, maandbekerwedstrijden en andere leuke golfevents. Is jouw voornemen ook om minstens één keer per week op de baan, drivingrange en/of oefenweides te staan? Gebruik dan deze tien praktische tips om alles uit het golfseizoen te halen!

1. De snelste weg naar een lagere handicap

Vermijd strafslagen, twee-chips en drie-putts.Ten eerste moet je strafslagen zien te voorkomen. Golf is al moeilijk genoeg, kies voor de veilige en makkelijkere optie. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je niet twee slagen nodig hebt van dezelfde plek, bijvoorbeeld twee pitches, twee chips of twee bunkerslagen. Je hoeft de bal niet direct in de hole te slaan, maar zorg in ieder geval dat je op de green ligt. Stap drie is het voorkomen van 3-putts. Je hoeft niet alles te maken want als je op de green meer dan vijf à zes meter over hebt, maken zelfs de tourpro’s niet meer dan zeven procent. Door aan je afstandscontrole te werken (zie tip 5) kun je veel 3-putts uit je spel halen.

2. Chippen: kort weg, snel erdoorheen

De meest gemaakte fout bij het chippen is dat veel golfers vertragen bij het chippen. Dit is het gevolg van een te lange backswing, waarbij je ter compensatie (je wil niet dat de bal over degreen vliegt) juist gaat vertragen. Het is juist beter om het andersom te doen: maak een kortere backswing en versnel in de downswing. Ga niet haasten en let op het tempo. Je zult zien dat het balcontact veel beter en consistenter wordt.

Beter chippen? Bekijk onderstaande instructievideo van Daan Huizing.

3. Bang in de bunker? Geen zorgen, maak snelheid!

Het blijft voor golfers een worsteling: de bunker. Als je kijkt naar instructievideo’s is er één boodschap die altijd terugkomt: snelheid maken en je slag afmaken. Zoals je waarschijnlijk weet sla je niet de bal maar het zand uit de bunker, en vliegt de bal mee. Veel golfers worstelen met de bunkerslag omdat ze niet genoeg snelheid maken in de downswing en vergeten dat het zand een remmende werking heeft. Dus: versnel door de bal en maak je swing af!

Bekijk de onderstaande bunkerinstructievideo van Daan Huizing, een van de beste golfers van Nederland.

4. Sla niet hard bij tegenwind!

De wind is je vriend, en vechten met je vrienden doe je niet. In tegenstelling tot wat veel golfers denken, moet je als je tegenwind hebt niet een harde maar juist een rustige swing maken. Focus op goed balcontact in plaats van het gebruik van kracht. Door harder te swingen creëer je meer backspin waardoor de bal de neiging heeft om te klimmen (en meer last heeft van de wind). Leg de bal iets verder achter in je stand (dus, als je rechts bent, iets verder naar rechts). Swing vervolgens met zeventig procent en je merkt dat de bal mooi laag blijft.

Bekijk onderstaande instructievideo voor betere slagen bij tegenwind.

5. Oefen korte putts

Voor amateurs zijn putts van iets meer dan een meter belangrijk. Onderzoek heeft aangetoond dat vergeleken met tourspelers dit de afstand (vier foot) is waar we op de green de meeste slagen verliezen, om precies te zijn 13 procent. Met de putts tussen één tot iets meer dan twee meter verliezen we zelfs 46 procent van de slagen. Het zijn dus niet de middellange (vijf meter), maar juist de korte putts (een tot twee meter) die we moeten oefenen om beter te worden. Als je dan ook zorgt dat de lange putts (acht meter en meer) binnen die anderhalve meter eindigen, ben je onverslaanbaar op de greens.

Bekijk de onderstaande putt instructievideo:

6. Maak honderd oefenswings per dag

Het is het stokpaardje van Hank Haney, de ex-coach van Tiger Woods: maak honderd swings per dag zonder bal. Volgens de Haney gaat het aanleren van een swing veel sneller als je niet bezig bent met waar de bal heen gaat. Dus pak die club (of iets anders) en swing erop los in je woonkamer (of ergens anders waar het plafond hoog genoeg is). ‘Je bouwt zo aan een beweging die je makkelijk kan herhalen – en dat is geweldig, zelfs als de beweging niet perfect is’, aldus Haney.

Bekijk ook de 'Homedrills' en probeer dit thuis!

7. Neem een club extra

Wees eerlijk. Hoe vaak sla je een ijzer helemaal perfect? Waarschijnlijk vaker niet dan wel, en toch ga je je clubkeuze uit van de maximale afstand die je met die club kunt slaan. Het is simpel: als je de bal niet helemaal perfect raakt, haal je de green niet en is de kans op een birdie (of par) kleiner. Neem daarom een club extra (de club waarmee je de achterkant van de green haalt) zodat ook de ballen die je niet helemaal perfect raakt, de green halen. Daarnaast: de meeste bunkers op een golfbaan liggen voor de green, en dus voor de vlag. Let er maar eens op! Door een extra club te nemen haal je de meeste hindernissen ook uit het spel.

Note: het is belangrijk dat je weet hoe ver je slaat met elk club. Een rangefinder of GPS-horologe kan je daarbij helpen.

Beeld: Garmin
Beeld: Garmin

8. Creëer ruimte op de tee

Veel golfers staan er niet bij stil, maar het is belangrijk aan welke kant van de tee je staat bij het afslaan. Heb je een balvlucht van links naar rechts (ook wel fade of in extreme gevallen een slice genoemd)? Dan is het slim om als je op de tee staat de bal meer aan de rechterkant op te teeën. Als je een balvlucht hebt van rechts naar links (ook wel draw of in extreme gevallen een hook genoemd), dan is het verstandig juist meer naar links te gaan staan. Op deze manier creëer je namelijk ruimte voor je balvlucht. Dit is vooral belangrijk als je door een nauwe doorgang moet slaan, bijvoorbeeld een rij bomen.

9. Speel van de juiste kleur tee

Hoe kom je erachter van welke kleur tee je het beste kan spelen? Heel simpel. Volg het advies van de app GOLF.NL als het gaat om de kleur tee waar je vanaf speelt. Als je een ronde begint met de app staat er bij het selecteren van de tee in het scherm Aanbevolen voor jou. Dat doet de app op basis van je handicap.

Uit onze gegevens blijkt dat veel spelers met de app van een tee spelen waarbij de baan eigenlijk te lang is. Probeer het uit en speel daarom eens van de tee die de app aanraadt. Je zult zien dat het spel sneller, makkelijker en dus leuker is!

10. Houd al je scores bij!

Als je veel speelt (van de juiste tee) en je scores noteert met de app GOLF.NL krijg je een handicap die bij je past. Zo zie je ook altijd of je progressie boekt en of je stijgt in de verschillende rankings. Daarnaast is het een leuke manier om de verschillende banen die je hebt gespeeld, bij te houden en te zien hoe je het doet vergeleken met vrienden, leeftijdsgenoten en andere golfers van jouw niveau in Nederland. Stel een doel, ga aan de slag met deze 20 tips en vul je kast met awards in de app GOLF.NL!

Bonustip: Verwacht niet te veel!

We kunnen best streng zijn voor onszelf, en golfers zijn geen uitzondering. Wees realistisch over je capaciteiten, en lach als je een fout maakt. Knoop de volgende feitjes in je oren en vergeet niet dat de beste golfers ook fouten maken.

  • Slechts zestig procent van de ballen die professionals van de tee slaan, eindigen op de fairway.
  • Als ze in de bunker liggen, maken ze slechts in vijftig procent van de gevallen een up-and-down (= na de bunkerslag één putt).
  • Van negentig meter van de hole eindigen professionals gemiddeld 4,6 meter van de hole (zeker niet dood bij de hole zoals op tv).
  • In de rough van 140 meter raken ze slechts vijftig procent van de greens.
  • Gemiddeld scoren professionals op zowel de par-3- als par-4-holes boven par (ze scoren dus vooral goed op de par-5-holes).
  • Een putt van zes meter wordt slechts in twintig procent van de gevallen gemaakt.

Lang verhaal kort: golf is verdomd moeilijk, dus wees lief voor jezelf.

Tijd om te golfen!

Reserveer eenvoudig je starttijd in de app GOLF.NL

Boek hier je starttijd
Lees meer over
Instructie Golftips