Instructie

Lange putts met veel break: tips van Pieters

Lange putts spelen? Je moet blij zijn als je die in twee slagen uitholet, weet tourpro Thomas Pieters. Dus denk in twee stappen. Waar moet je nog meer op letten? De Belg, die als oud-winnaar meedoet aan het Dutch Open 2021, geeft tips.

Tourpro Thomas Pieters is een longhitter maar ook op de greens is hij goed. Hij won al eens het KLM Open, in 2015, en doet dit jaar weer mee aan het Dutch Open op Bernardus. In de video laat hij zien hoe je lange putts met veel break dicht bij de hole krijgt en geeft hij aandacht aan de volgende punten.

Aandachtspunten bij lange putts

  • Test de snelheid van de green op de oefengreen voordat je de baan ingaat. De oefengreens hebben, als het goed is, dezelfde snelheid als de green in de baan. 
  • De kans dat je een lange putt in een keer uitholet is niet zo groot en ook niet nodig. Accepteer dat het een 2-putt wordt en denk in 2 stappen.
  • Bij een lange putt met veel break bepaal je het punt waar de bal van richting zal veranderen. Dat is je doel. 
  • Lijn en snelheid zijn even belangrijk.
  • Bepaal het tempo vanuit je schouders, niet met je handen. Hou ook bij lange putts de beweging rustig, ga niet versnellen.
  • Pieters gebruikt zijn lijntje op de bal niet bij lange putts omdat hij die meer vanuit gevoel/instinct slaat. Bij korte putts wel, en dan is het belangrijk dat het lijntje in de richting ligt waarnaartoe die moet starten, niet waar die moet eindigen. 
Lees meer over
Golftips Instructie