Instructie

De baan in als het waait: maak een plan

Als je met (veel) wind de baan in gaat, is het verstandig om een plan te maken en aanpassingen te doen. Hiddo Uhlenbeck (head professional van de Kennemer Golf & Country Club) legt uit waar je op moet letten.

Als je met (veel) wind de baan in gaat, moet je nadenken over eventuele aanpassingen. Met andere woorden, je moet een plan maken. Daarbij kun je aan de volgende zaken denken.

Golfen met wind: 7 aandachtspunten

  1. Bekijk op elke hole waar de wind vandaan komt. Gebruik je scorekaart of denk aan een eerder gespeelde hole als referentie. Hiddo speelt in de video op de Kennemer waar de wind vaak uit het zuidwesten komt; daarop is de baan aangelegd. Maar de wind kan natuurlijk ook uit een andere hoek komen.
  2. Pas je verwachting van je score aan. Als je op veel holes wind tegen hebt, kan de baan zomaar heel veel meters 'langer' zijn. En dus is het logisch dat je bijvoorbeeld niet in twee maar in drie slagen de green bereikt.
  3. Maak een plan op elke tee. Wat wordt je landingszone? Wat is je mikpunt? Hoe ver denk je te kunnen slaan? Waar ligt de ruimte op de hole?
  4. Hou er rekening mee dat wind het resultaat van je slag uitvergroot. Sla je vaak een slice, dan zal zo'n bal met wind nog meer rechts uitkomen dan zonder wind. Lijn dan meer naar links op en hou dat mikpunt vast. Ga niet naar rechts compenseren tijdens je swing.
  5. Als je met de driver afslaat, leg dan de bal iets meer naar het midden (voor een lagere vertrekhoek) en tee iets minder hoog op (raak de bal midden op het blad). Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de bal lager blijft waardoor de wind minder invloed heeft op de vlucht.
  6. Als je met een ijzer afslaat, kies dan bij twijfel voor een langere club bij tegenwind. Leg dan ook de bal iets naar het midden, hou je gewicht wat meer op links en maak een rustige swing. Hou er rekening mee dat de bal lager blijft en dus meer zal doorrollen.
  7. Bij wind mee leg je de bal iets meer bij je linkerhak. De bal gaat dan makkelijker omhoog en profiteert van de wind. Interessant weetje: wind tegen heeft significant meer invloed op de balvlucht dan wind mee.
Lees meer over
Instructie Golftips