Instructie

Maak jij dezelfde swingfout als Joost Luiten?

Joost Luiten presteert na een moeizame periode weer erg goed mede door een ingrijpende swingverandering. Wat heeft Luiten gedaan om de bal strakker te slaan dan ooit tevoren? En wat kun jij daarvan leren?

Luiten is terug op het niveau dat we van hem gewend zijn, een zevende zege op de Tour lijkt een kwestie van tijd. Het overwinnen van de yips bij het chippen (zie deze video die we eerder plaatsten) was cruciaal om de weg omhoog weer te vinden. Maar ook een swingverandering die hij met zijn coach Jamie Gough heeft doorgevoerd, heeft ervoor gezorgd dat Luiten weer topprestaties kan leveren.

Oud vs. Nieuw

 

In zijn 'oude swing' leunde Luiten bij de set-up wat naar links, als tegenreactie viel hij automatisch wat naar rechts op het moment van raken. Daardoor had Luiten een heel hoge balvlucht, problematisch in de wind, en zijn ballen eindigden ook geregeld rechts van het doel. In de 'nieuwe swing' is de setup van Luiten meer neutraal en de balpositie minder naar rechts. Op impact draait het lichaam mooi voorwaarts in plaats van achterover te hellen. “Ik heb nu meer compressie op de bal en een veel strakkere vlucht”, aldus Luiten. Ook heel belangrijk: de aanpassing van de swing zorgt ervoor dat de 37-jarige golfer zijn rug ontlast. 

 

Video

 

Bekijk de video hierboven en leer van de swing van de beste Nederlandse golfer ooit.

Lees meer over
Instructie Golftips