Galecop Golf
Arthur Simons op Galecop Golf
Het bescheiden clubhuis past goed bij de laagdrempelige golfbaan
Galecop Golf
Nederland is een golfbaan rijker, Galecop Golf in Nieuwegein. Laagdrempelig, voordelig en een rondje duurt niet lang. Ideaal voor een groot deel van de golfers.

September vorig jaar zijn de eerste negen holes geopend en in de derde week van mei de tweede negen, in aanwezigheid van de burgemeester van Nieuwegein omdat de laagdrempelige baan goed past in het beleid van de gemeente om iedereen te kunnen laten sporten.

Na lang volhouden heeft Arthur Simons, de initiatiefnemer en exploitant van de baan, zijn doel bereikt: een kleine golfbaan zonder drempels met oefenfaciliteiten. Klein wil in dit geval zeggen: op een terrein van 10 hectare een combinatie van negen par -3 holes zonder water (ook voor golfers zonder handicap 54) en negen holes met waterhindernissen, iets langere par-3 holes en ook enkele par 4’s.

'Galecop is laagdrempelig en prijs en tijd zijn hier geen argument. Golf is voor iedereen en je hoeft er hier geen dag voor uit te trekken."

“Je hebt golfers die lid worden van een vereniging en veel rondjes spelen,” zegt Simons, “maar er is ook een groep golfers die weinig speelt. Uit onderzoek blijkt dat zij weinig tijd hebben, dat de prijs een rol speelt en dat lange A-banen soms niet bij hun spelniveau passen. Bovendien kan niet iedereen zich veroorloven om een groot deel van de dag weg te zijn voor een ronde golf.”

Op basis van deze gegevens heeft Simons gekozen voor een ander soort baan, die net als de woonwijk in de buurt Galecop is gedoopt. “Galecop is laagdrempelig en prijs en tijd zijn hier geen argument. Golf is voor iedereen en je hoeft er hier geen dag voor uit te trekken. Een dagkaart kost 21 euro en een jaarkaart 395 euro. De holes zijn kort maar geven toch dezelfde spelbeleving als een lange golfbaan.”

Galecop is daarmee een ideale bestemming voor weinig actieve golfers die snel even willen spelen. “Maar ook voor oudere senioren die een korte baan prima vinden en niet meer zo nodig lange par 4’s en par 5’s hoeven te spelen”, zegt Simons. “Daarnaast hebben we onder onze jaarkaarthouders ook golfers die lid zijn van een grote baan zoals Anderstein en hier ook geregeld spelen.”

Simons voelt de veranderde golfmarkt goed aan gezien de interesse tot nu toe: “We hebben sinds de opening al bijna 200 jaarkaarten verkocht.” Dat is te danken aan de filosofie van Simons maar ook aan de locatie in een drukbevolkt gebied en de goede bereikbaarheid: de baan ligt vlakbij het gebouw van Rijkswaterstaat aan de A12. Naast de baan ligt een sportpark. “Daar vind je atletiek, voetbal, rugby en honkbal. Onze golfbaan is goed zichtbaar en zo zijn er bijvoorbeeld al ouders van atletiekjeugd die hier golf komen spelen.”

Een range van 250 meter

Galecop Golf heeft als slogan “The easy way to play golf”. Het is een echte golfbaan, geen golf op een weiland of op sportvelden. Maar het ontwerp is met het oog op de doelgroep niet heel erg moeilijk. Het aanspelen van de kleine greens en het omzeilen van waterpartijen holes is weliswaar best lastig, maar de bunkers zijn vrij vlak zodat beginners er makkelijker uitkomen. Bezoekers moeten verder geen greens op het niveau van The Dutch verwachten, vertelt Simons. “Dat past niet bij de doelgroep, die wordt niet blij van greens met een snelheid van 12 op de stimpmeter.” De baan wordt onderhouden door 1,5 fte greenkeepers van de Hollandsche Greenkeeping Maatschappij. En zo is het clubhuis ook geen “paleis” zoals op The Dutch maar een eenvoudig, gezellig houten gebouw. “Dat past bij de positionering van onze baan”, zegt Simons. “Sommige golfers wensen een topbaan met topfaciliteiten, maar voor veel golfers is Galecop Golf precies wat ze zoeken.”

“We hebben bewust gekozen voor een lange range zodat je hier ook voluit met je driver kunt slaan. De combinatie van een lange range en short golf is uniek.”

Beginners en inactieve spelers zullen zich zeker thuis voelen op de “low-budget baan” in Nieuwegein. Ervaren spelers kunnen er uitstekend schaven aan de techniek van hun pitches en approaches. Voor echte oefenbeesten is Galecop ook een goede locatie omdat er een lange en grote range is aangelegd, 250 meter lang. Simons: “We hebben bewust gekozen voor een lange range zodat je hier ook voluit met je driver kunt slaan. De combinatie van een lange range en short golf is uniek.” Het plan is om binnenkort rangeballen met 90 procent compressie aan te schaffen: “Die bal doet bijna wat een gewone golfbal doet waardoor oefenen veel leuker en nuttiger is.”

Er is ook een golfschool waar professional Margriet Kragten lesgeeft. De school is niet zelfstandig maar onderdeel van Galecop Golf. Simons: “Dat is in onze ogen beter voor de golfschool én de baan. We geven hier heel bewust geen handicap-54 weekendcursussen. Dat soort cursussen scheppen verkeerde verwachtingen en hebben een groot afbreukrisico. We praten hier over lessen én trainen en we trekken er 12 uur voor uit om een beginner golfvaardig te maken. Vaardigheid geeft veel meer plezier. Dat zie ik aan bezoekers hier die 200 euro hebben betaald voor zo’n weekendcursus. Ze kunnen nog niet golfen en hebben weinig plezier. Wij proberen golfers echt vaardig te maken en te binden aan de sport en aan Galecop.”

Van directeur naar ondernemer

Simons, inwoner van Nieuwegein, was tot zijn 42ste financieel directeur van grote bedrijven, daarna gooide hij het over een andere boeg. Nu heeft hij een bedrijf in duurzame energie en is hij golfbaanexploitant (de grond wordt gepacht van de gemeente). Simons was in eerste instantie initiatiefnemer van de nieuwe baan in Vianen waarvan de eerste negen holes op 1 juni opengaan. “Dat initiatief is overgenomen door anderen, ik raakte verzeild in allerlei procedures en rechtszaken en bovendien veranderde de golfmarkt sterk in de tijd dat ik er bij betrokken was, van 2007 tot 2012. Via de ontwikkeling van een zonnepanelenpark in het gebied kwam ik in aanraking met deze locatie. Een grote golfbaan is hier niet mogelijk maar mijn visie van een laagdrempelige kleine baan – die ik in Vianen had willen combineren met een lange baan - heb ik hier kunnen realiseren.” Simons ziet Galecop als een aanvulling op het bestaande aanbod aan golfbanen in dit gebied, zoals de Nieuwegeinse, Amelisweerd en Kromme Rijn. “In de huidige golfmarkt is segmentatie erg belangrijk, de golfsport moet alle doelgroepen bedienen. Short golf is een goed alternatief voor de golfbanen in de regio en betaalbaar voor iedereen.”

Galecop Golf heeft als slogan “The easy way to play golf”.

Het heeft zo’n 15 jaar geduurd voordat Simons zijn beoogde kleine baan heeft kunnen realiseren, maar het is gelukt. “Het heeft heel veel energie gekost, maar ik heb er ook veel van geleerd. We moeten elke euro nog omdraaien maar het plezier en de voldoening zijn heel groot.” Zelf golf spelen komt er nog maar weinig van “Zoals ze altijd zeggen: als je van je hobby je beroep maakt, dan verlies je je hobby. Maar ik hoop vanaf nu weer meer tijd te vinden voor af en toe een rondje.”

Meer informatie: galecop-golf.nl.

Dit artikel verschijnt later in 2016 ook in GOLF.NL Weekly. Meer clubportretten: klik hier.

Galecop Golf
  • Paginadatum 1 juni 2016
  • Auteur GOLF.NL
}