In deze tijd zien veel golfclubs het ledental dalen. Maar op Golfclub Driene weten vier leden - een notaris, barkeeper, stukadoor en bankier - veel jonge leden te werven. Hoe flikken ze dat?
In Hengelo zijn ze the talk of the town en bij omliggende clubs wordt er met verbazing en misschien ook jaloezie naar gekeken – een groep jonge golfers (grofweg 35-50 jaar) van Driene die opeens veel nieuwe jonge golfers voor de golfclub werft in een tijd dat veel golfclubs in zwaar weer zitten. De leden van Driene waren niet te beroerd om hun succesverhaal te delen met lezers van GOLF.NL Weekly, zodat andere clubs er wellicht hun voordeel mee kunnen doen.
'Het verhaal klinkt als een slechte mop: een notaris, barkeeper, stukadoor en bankier die beginnen met een initiatief waarmee veel leden worden geworven', zegt Driene-lid Ruud Fabels. Hij doelt op het viertal dat de kar trekt van de groep die Vrienden van Driene is gaan heten. Fabels zelf werkt voor een bank. De andere drie zijn Melvin de Boer (runt een kroeg en feestzaal), Rob Oldeman (juridisch medewerker op een notariskantoor) en Martin Gerritzen (werkt voor een stukadoorsbedrijf). 'Het is eigenlijk begonnen bij bestuurslid Gerrit Tadema', zegt Oldeman. Tadema: 'De jongere leden zijn een interessante groep voor de continuïteit van de club. Werkende mensen spelen vaak vroeg in de ochtend en vertrekken dan weer. Ik heb een aantal jongere mensen benaderd met de vraag of we wat structuur in deze groep konden krijgen.'
Zo gingen in de lente van 2013 zeven jonge kerels op een woensdagavond met elkaar spelen. Zij nodigden andere golfers van gelijke leeftijden uit, leden en niet-leden uit hun vriendenkring. De woensdagavondgroep bestond een week of zeven later al uit zeventig man. Veel gasten die het afgelopen seizoen meespeelden, zijn intussen lid van Driene geworden. 'Het heeft in 2013 al geresulteerd in ongeveer twintig nieuwe en jonge(re) leden’, vertelt Oldeman.
De jongste in de groep Vrienden van Driene is 22, de oudste 65. De meesten zijn tussen de 35 en 45.
Veel van de woensdagavondgolfers zijn ondernemer, maar de groep is geen business club, het gaat allereerst om golf. 'De wedstrijden zijn serieus, niemand wil voor elkaar onderdoen', zegt De Boer. Oldeman: 'Het is gezellig, maar we zijn vooral gepassioneerde golfers.' Dat er af en toe zakelijke contacten ontstaan in de golfgroep, is volgens het viertal een mooie bijkomstigheid.
De groep wordt gevormd door nieuwe generaties en de communicatie gaat dan ook bijna volledig via social media, met name Facebook. De creatieve barkeeper Melvin de Boer is hierbij een drijvende kracht. Hij zorgt ervoor dat foto’s meteen gedeeld worden, enthousiasmeert de medespelers met allerlei creatieve plaatjes op de Facebook-pagina (facebook.com/vriendenvangolfclubdriene), tagt de andere golfers zodat ze bij nieuwe foto’s en berichten een waarschuwing krijgen. De foto’s en berichten leiden tot reacties en veel online contact buiten de golfavonden om. De vier initiatiefnemers organiseren om de zoveel tijd een Special Wednesday. Bijvoorbeeld een avond met dj in het fraaie oude clubhuis met rieten dak, een Boerenkooltoernooi (met soep, rookworsten en dergelijke als prijzen), een wijnproeverij en een nachttoernooi. Bij de prijsuitreikingen krijgen zo veel mogelijk spelers aandacht en ook minder sterke spelers vallen in de prijzen. Zo is er de ene avond opeens een prijs voor de best geklede speler en op een andere avond wordt de meest hulpvaardige golfer in de groep geprezen.
Maar wat is nu het geheim van de Vrienden van Driene? 'Ik geloof erg in het verbinden van mensen', zegt bankier Fabels. 'We verbinden eerst op persoonlijke vlak en pas als dit is gerealiseerd gaan we vragen om een lidmaatschap, in plaats van andersom. We investeren als club in het verbinden en accepteren dat je in enkele situaties ook teleurgesteld kunt worden. Maar we zijn ruimhartig, gastvrij en gezellig en die combi zorgt er voor dat iedereen die een lidmaatschap overweegt voor Driene kiest.' 'Het succes van de Vrienden van Driene is ook te danken aan onze uitbater Ari die ervoor zorgt dat we ons op ons gemak voelen', vult De Boer aan. Oldeman: 'Het spreekt zich rond wat we doen. Iedereen vertelt elkaar: je moet meedoen.' Het is mooi dat zoiets nieuws juist gebeurt op een van de oudste banen in het land (zie kader). Fabels: 'Wat ook helpt is dat wij alle vier een groot en verschillend netwerk hebben.' Bestuurslid Tadema: 'Het bestuur is zeer content met het initiatief want leuke groepen hebben een bindende kracht. Je moet leuke groepen dus stimuleren.'
Informatie: golfclubdriene.nl
Dit artikel is verschenen in GOLF.NL Weekly 1 van 2014.