De eilandhole van The Duke
Van alles wat op The Duke: ook bijvoorbeeld een opvallende beek met rotsen
Een rustige en mooie bos- en heiderijke omgeving
Het clubhuis van The Duke
Bloeiende heide in de nazomer
Een muur van houten bielzen voor de vierde green
Het clubhuis van de zijkant
Het oude clubhuis bestaat niet meer
Alles is verzorgd op The Duke

Baanbeoordeling The Duke

Par 72, 18 holes. 

Slotenseweg 11

5388 RC Nistelrode

0412-611992

thedukegolf.nl.

Banen in de buurt: De Leemskuilen 5 km, Oijense Zij 8 km, Rosmalen 13 km, De Pettelaar 16 km, De Schoot (Sint-Oedenrode) 17 km, De Dorpswaard 18 km, BurgGolf Wijchen 18 km, De Dommel 19 km

Baan 

The Duke is de golfbaan van de familie Van Eerd, de eigenaars van Jumbo Supermarkten (en de golfwinkelketen Jumbo Golfwereld). The Duke is in eigen woorden “een exclusieve business club” maar gelukkig wordt elke week ook een beperkt aantal greenfeespelers toegelaten. De greenfee is fors (150 euro) maar golfliefhebbers zullen het er voor over hebben. De familie Van Eerd heeft architect Alan Rijks ingeschakeld voor een renovatie van de oude holes en een uitbreiding naar 18 holes. Eind 2015 was het af en het resultaat mag er zijn!

Kwaliteit 

De baan in Nistelrode ten oosten van Den Bosch (vroeger 30 hectare, nu 55) ligt op zandgrond in een rustige en mooie bos- en heiderijke omgeving. De bosholes met naaldbomen zijn prachtig. De nieuwe holes zijn nog vrij open maar er zijn en worden nog steeds mooie bomen geplant. The Duke speelt heerlijk “snel”: veel rol op de fairways, harde voorgreens en harde greens. Alles is van uitstekende kwaliteit en zeer verzorgd. De baan is ondanks veel grote bunkers en een paar waterhindernissen niet heel moeilijk. Het is gewoon lekker golfen op deze business course ... 

Service 

Het oude clubhuis is niet meer, in een half jaar tijd (!) is een nieuw onderkomen gebouwd. Dit nieuwe clubhuis in de stijl van een Engels landhuis is in 2015 geopend. De kleedkamers zijn luxe en het restaurant heeft een vermelding in de gids Gault&Millau. Kortom, de kwaliteit en service van de “randzaken” rondom het golf is buitengewoon goed en het wordt alleen maar beter. Op dit moment bouwt de eigenaar naast het clubhuis een vijfsterrenhotel met conferentiecentrum.

Opvallend

Opvallend aan The Duke afgezien van het grote luxueuze clubhuis? De eilandhole. De par-3 zevende is een variant van de 17de op TPC Sawgrass in Florida, met verhoogde tees zodat je een mooi uitzicht hebt over de eilandgreen en andere holes. Een baan moet niet te veel van dit soort alles-of-niets holes hebben maar één is toch wel erg leuk en spraakmakend. De hole is van de gele tees maar 104 meter (van rood 86). Toch is het – zeker met wind – spannend of de bal op de green gaat komen. De muren rondom afslagplaatsen en eilandhole geven een chique uitstraling. Smaken verschillen, de een vindt dit prachtig, de ander ziet liever een “natuurlijke” tee.

Oordeel: 8

De baan heeft één minpunt: het is ver lopen van green 10 naar tee 11 (en 13 ligt ook niet dicht bij 12). Die tekortkoming in de aansluiting, daar zou iets slims op gevonden moeten worden. The Duke staat niet in de GOLF.NL Top 50 van beste 18-holes banen in Nederland (maart 2017) maar dat komt omdat de meeste juryleden de vernieuwde baan nog niet hebben gezien. De natuur in Nistelrode is mooi en de heide-/bosbaan is verrassend en gevarieerd. The Duke gaat daarom ongetwijfeld in de GOLF.NL Top 50 komen (zie ook verderop). 

Wat kost het?

Achttien holes 150 euro (begin 2017). Greenfeespelers zijn in beperkte aantallen welkom, bel van te voren of er plaats is: 0412-611992.

Deze baanbeoordeling is ook verschenen in GOLF.NL Weekly 3 van 2017.


9 dingen die je moet weten over The Duke

The Duke is als besloten business club een vreemde eend in de bijt onder de Nederlandse golfclubs. Hier lees je waarom.

1 Mystiek

Op de website van The Duke (thedukegolf.nl) kom je weinig te weten over de baan en club en elders vind je ook weinig informatie. De club lijkt bewust een sfeer van mystiek te creëren in het vertrouwen dat alles dik in orde is voor de doelgroep; dat vertelt zichzelf voort.

2 De doelgroep

Voordat The Dutch, The International en Lage Vuursche bestonden - banen die zich geheel of deels op zakelijke golfers richten - was er al de Company Club de Hooge Vorssel. Een initiatief van Karel van Eerd en zijn Hooge Vorssel heet na de vernieuwingen The Duke. Alleen bedrijven kunnen lid worden van The Duke, met een maximum van 100 “captains” of “flights” zoals ze genoemd worden. Elk bedrijf krijgt onder meer één dag per jaar de baan en alle faciliteiten ter beschikking. De business club wil “dé perfecte ambiance voor de combinatie golf en zakelijk netwerken” bieden. Het concept werkt al 25 jaar lang.

3 Hoog gewaardeerd

Golfer die op The Duke zijn geweest zijn vol lof getuige het cijfer dat de club op Leadingcourses.com krijgt: 8,5. The Duke staat bij Leadingcourses.com op de zesde plaats in de ranglijst van beste clubs (gebaseerd op het oordeel van golfers over baan, onderhoud, faciliteiten en service). In de banenranglijst van Leadingcourses is The Duke 16de.

4 Perfectie

Bij een bezoek aan de baan van de ondernemersfamilie Van Eerd merk je aan alles dat er gestreefd wordt naar perfectie, kosten noch moeite worden gespaard. Er is geld om een en ander (voor) te financieren. De familie Van Eerd maakte van Jumbo een grote speler in supermarktland en Karel van Eerd staat in de top 10 van de Quote 500.

5 Rituals

Members en gasten hebben aparte kleedkamers. Daar vind je veel producten van Rituals (producten zoals gezichtsverzorging en parfum). Geen wonder, de man van Jumbo-topvrouw Colette van Eerd, Raymond Cloosterman, is eigenaar van Rituals en Cloosterman is nauw betrokken bij de leiding van The Duke.

6 De naam

Het glooiende heidelandschap van de baan was in de middeleeuwen een jachtgebied voor de hertogen van ‘s-Hertogenbosch (Duketown).

7 Restaurant

Het clubhuis van The Duke herbergt onder meer vergaderruimtes, een golfshop, whiskeykamer, brasserie en restaurant. Het restaurant streeft naar een ster in de Michelingids.

8 Uitbreiding

Het vijfsterren hotel met conferentiezaal dat verrijst op het complex van The Duke krijgt dezelfde stijl als het clubhuis. Het hotel gaat twintig suites tellen en is met name bedoeld voor de leden van de business club.

9 “Lekker golfen”

In de baanbeoordeling op de pagina’s hiervoor zegt het beoordelingsteam van GOLF.NL dat het “gewoon lekker golfen is” op de baan van The Duke. Afwisseling en heel wat korte par-4 holes die goed te doen zijn, waar iedereen wel eens par kan maken. Uitdagende par 3’s, maar niet te lang. Precies wat zakelijke golfers willen, een groep van wie de meesten handicap 18 tot 54 hebben. Maar zou het niet op elke baan “lekker golfen” moeten zijn? The Duke is wat dat betreft een voorbeeld. Niet elke club heeft het budget van The Duke, maar elke club kan samen met een architect nadenken over de balans van de baan: hebben we niet te veel lange holes, is onze baan niet te moeilijk (hoge rough), is onze baan eigenlijk wel leuk?


The Duke op de website Leadingcourses.com waar golfers over golfbanen beoordelen:

The Duke op Leadingcourses.com
  • Paginadatum 21 april 2017
  • Auteur GOLF.NL
}