De 18de eindigt vlakbij bij het clubhuis, zoals het hoort
Beeld: Frank Pont
Door harde fairways en greens is De Hoge Kleij een echte test
Vlakbij het clubhuis zijn vier tees en drie greens
Beeld: Golfsupport.nl
De 18de hole van GC de Hoge Kleij
Beeld: Frank Pont

Testflight

Op GOLF.NL vind je niet alleen baanbeoordelingen van een deskundig team (zie hieronder), we sturen ook Testflights naar de banen. De drie golfers in een Testflight kijken onder meer naar het clubhuis, de oefenfaciliteiten en natuurlijk naar de baan zelf. Ze geven punten en hier komt een eindcijfer uit. Bekijk de Testflight-video en lees de baanbeoordeling van GOLF.NL hieronder.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Baanbeoordeling Golfclub de Hoge Kleij

Par 72, 18 holes. 

Greenfees: klik hier.

Loes van Overeemlaan 16

3832 RZ Leusden

033-4616944

hogekleij.nl

Banen in de buurt: Golfpark Soestduinen 5 km, Hoogland Amersfoort 7 km, Schaerweijde Golf, 8 km, Anderstein 9 km, De Lage Vuursche 9 km, De Pan 10 km, De Biltse Duinen 10 km, Doornse 10 km.

Baan 

De Hoge Kleij heeft in de afgelopen zes jaar een enorme slag gemaakt. Het was altijd al een feest om te spelen op de 18-holes baan op de Utrechtse Heuvelrug. De bosrijke en heuvelachtige omgeving (met een hoogteverschil van 30 meter) is echt prachtig. Maar nu is de baan nog veel beter en mooier. Dat heeft te maken met goed bosbeheer (snoeien en kappen), het stimuleren van heide, een evenwichtiger volgorde van de holes, beter onderhoud en Frank Ponts aanpassingen op het oorspronkelijke ontwerp van de architecten Frank Pennink en Donald Steel uit 1986. 

Kwaliteit 

De Hoge Kleij, nu 12de in de GOLF.NL Top 50 van beste banen in Nederland, klimt misschien wel in de top 10 als de nieuwe lijst deze winter verschijnt. De baan in Leusden is door aanpassingen van enkele greenomgevingen veel interessanter geworden en het prachtige heidegebied te midden van bossen wordt in onze ogen beter onderhouden en mooier gepresenteerd dan vroeger. Met name de visuele kwaliteit is toegenomen (bos, heide, bunkers, zichtlijnen) maar ook de kwaliteit van greens, tees en fairways. 

Service 

Een club van en voor de (ruim 900) leden: dat is GC de Hoge Kleij kort samengevat. Maar greenfeespelers zijn welkom en worden gastvrij behandeld. Het restaurant heeft een goede reputatie en het clubhuis heeft een geweldig terras waar je heel goed de hoogtepunten en dieptepunten van medegolfers op enkele holes kunt volgen. Er is een grote drivingrange die het afgelopen jaar is gerenoveerd en achter de range ligt een kleine pitch&putt-baan.

Opvallend

De fairways en greens zijn hard, dus alleen hoge ballen met veel spin houden op de greens. De kunst is om de greens van de juiste kant te benaderen. Dan omzeil je de bunkers en kun je met lagere slagen bij de hole komen. Hoe dan ook zal de bal geregeld van de green rollen in kort gemaaide runoffs en dan moet je goed kort spel hebben om de score te redden. De Hoge Kleij is door dit gegeven een interessante baan en een goede test. Die test wordt zelfs door de Nederlandse topspelers niet altijd even goed afgelegd getuige de scores in het NK Strokeplay dat de afgelopen drie jaar op De Hoge Kleij werd gespeeld. Winnaar Lars Keunen was dit jaar de enige speler met een score onder par. Dewi Weber won met een totaal van +7.

Oordeel: 8+

Nog iets meer hei en nog iets minder bomen en De Hoge Kleij wordt nog beter en mooier. Maar de Hoge Kleij is de afgelopen jaren al veranderd van een Nederlandse subtopper in een topper. Enig minpuntje blijft de snelweg die op een paar holes van de back nine is te horen. Geen groot probleem, het wordt goed gemaakt door de vele pluspunten van De Hoge Kleij.

Wat kost het?

Greenfee in 2016 voor leden NGF-clubs: achttien holes 75 euro, negen holes 40 euro. Kijk voor handicapeisen en andere voorwaarden op hogekleij.nl/greenfeespelers. Hier staan ook diner- en speelarrangementen.

Deze baanbeoordeling is ook verschenen in GOLF.NL Weekly 23 van 2016.

Golfclub De Hoge Kleij op Leadingcourses.com

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Meer video's op youtube.com.

  • Paginadatum 8 november 2016
  • Auteur GOLF.NL
}