Golfbaan de Swinkelsche
Opvallende bunkers op de Swinkelsche
Hole 8 van de Swinkelsche
De Swinkelsche: zand, heide en bos
Het nieuwe clubhuis gaat in 2016 open
Een van de fraaie par-3 holes
De Swinkelsche
De par-5 tweede

De Swinkelsche

Par 72, achttien holes, 

Greenfees: klik hier. Hcp 54 vereist. 

Maarheezerdijk 10

5712 PC Someren

0493-494422

golfbaandeswinkelsche.nl

Banen in de buurt: Haviksoord 7 km, Het Woold 7 km, Golf de Gulbergen 11 km, Riel 11 km, Eindhovensche 13 km, Overbrug Helmondse 14 km, De Tongelreep 14 km, Valkenswaardse 15 km, Crossmoor 17 km, Stippelberg 17 km, Welschap 19 km.

Baan

Nog niet gespeeld op de Swinkelsche? Ga er dan deze zomer nog naartoe. De baan bij Eindhoven is relatief nieuw (2013) en is net als The International een aanwinst voor Nederland. De lay-out van architect Frank Pont is enorm afwisselend en de holes zijn niet alleen goed maar vaak ook heel mooi (vooral die in het bos). In de laatste GOLF.NL Top-50 van beste banen in Nederland kwam de Swinkelsche met stip binnen op de veertiende plaats.

Enorm afwisselend en de holes zijn niet alleen goed maar vaak ook heel mooi.

Kwaliteit

De kwaliteit van de baan is uitstekend dankzij de zandgrond waar de holes op liggen. Veel rol maar ook lastige greens omdat ze hard zijn. Heerlijk is de rust (geen snelwegen) en de ruimte waarop de achttienholesbaan is aangelegd (zo’n negentig hectare). De greens waren bij ons bezoek begin juli uitstekend maar mogen wel iets sneller. De ingewikkelde par-vijf achttiende moet nog iets meer ‘definitie’ krijgen (duidelijke afscheiding fairway-rough-water) zodat spelers beter zien hoe de hole in elkaar zit.

Service

Gasten en leden moeten het nog even doen met een keet als clubhuis. Een nieuw clubhuis is in aanbouw en gaat begin 2016 open. Het personeel op de baan die eigendom is van een Brabantse familie, is zeer vriendelijk. Afgezien van de achttienholesbaan is er een negenholes par-drie course, de Peelrijtbaan, waar beginners mogen spelen. De Swinkelsche heeft grote oefengreens met veel ruimte eromheen en een aquarange waar de ballen in een vijver worden geslagen.

Mooie heide en water (maar niet te veel)

Opvallend

De Swinkelsche heeft een goede lay-out op een mooi zandterrein, met mooie heide en water (maar niet te veel) en een prettige dosis quirkiness (holes met ongewone, afwijkende aspecten, anders dan anders). We horen eigenlijk altijd enthousiaste reacties van spelers die de Swinkelsche gespeeld hebben, of ze nu handicap 36 of 10 hebben. Dat zie je ook terug op Leadingcourses.com, de banenwebsite waarmee GOLF.NL samenwerkt en waar golfers van alle niveaus gemiddeld een 8 aan de Swinkelsche geven.

Oordeel: 9

Wat we enorm toejuichen is dat de Swinkelsche voor beginners goed te doen is (brede fairways, weinig water, afzwaaiers zijn goed te vinden) terwijl betere golfers moeten kiezen tussen veilige en riskante routes en flink aan de bak moeten om een bevredigende score te maken. Op deze baan met harde en soms sterk ondulerende greens, run-offs ernaast, ruige bunkers, dubbele en split fairways is creativiteit vereist. Veel van de beste banen van Nederland zijn besloten maar de Swinkelsche is een topbaan waar iedereen welkom is en waar een rondje doordeweeks maar vijftig euro kost. Wat een feest!


Deze baanbeoordeling is verschenen in GOLF.NL Weekly 19 van 2015.


en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

  • Paginadatum 23 juli 2015
  • Auteur GOLF.NL
}