Hole 9 van Open Golf Zandvoort
Een huiskat neemt een kijkje op de baan
Terugkijkend over hole 2
Sommige bunkers hebben een trapje zoals op Schotse of Ierse links
Grote hoogteverschillen: dit is de hooggelegen green van hole 6
Het clubhuis van Open Golf Zandvoort/Zandvoortse GC Sonderland
Een straatnaambordje voor initiatiefnemers Nigel en Paula Lancaster
Naast het clubhuis is een minigolfbaan

Open Golf Zandvoort

Par 58, 9 holes, 

Greenfees: klik hier. 5 euro korting bij wintergreens. Op de website staan ook arrangementen.

Duintjesveldweg 3

2041 TZ  Zandvoort

opengolfzandvoort.nl


Banen in de buurt: Kennemer 2 km, Mariënweide 4 km, Haarlemmermeersche 9 km, Tespelduyn 12 km, Spaarnwoude 12 km, Houtrak 12 km, Noordwijkse 13 km, Amsterdamse 14 km, Ter Specke 14 km.

Baan

Klein maar fijn en niet eenvoudig. Zo is de korte baan in een paar woorden samen te vatten. Er zijn twee korte par-vierholes en zeven par-drie’s. De negen holes in de duinen, een kleine kilometer van zee en naast het circuit, zijn een kleine Kennemer. Zoals initiatiefnemer, eigenaar en architect Nigel Lancaster zegt: “Het is een authentieke Engelse links course in de oude Zandvoortse duinen en de enige publiek toegankelijke duinbaan in Nederland.”

Een authentieke Engelse links course in de oude Zandvoortse duinen

Kwaliteit

De greens waren midden augustus heel goed, de tees en fairways redelijk. In de winter ligt OGZ er ook altijd goed bij en negen holes oergolf kost maar twintig euro. Maar OGZ, die nu vijftien jaar bestaat, is wel een beetje dichtgegroeid en daarom erg lastig voor golfers met een hoge handicap. Het zou fantastisch zijn als veel van de lage begroeiing kon verdwijnen. Als het oorspronkelijke duinlandschap terugkeert, is de bal beter te vinden en de baan minder straffend.

Service

OGZ is een zeer laagdrempelige baan. Golf is voor iedereen is een van de leuzen en de eigenaars en het personeel zijn vriendelijk en gastvrij. Golfers van alle niveaus en allerlei herkomst zullen zich hier thuis voelen. In het clubhuis is een shop, golfsimulator, restaurant en vergaderruimte. De oefenfaciliteiten bestaan uit een oefengreen en de range van Golfschool Kennemerland, waar onder anderen Nigel Lancaster, Mark Metgod en Joost Steenkamer lesgeven.

Negen holes oergolf kost maar 20 euro (in 2015, red.)

Opvallend

In de GOLF.NL Top-30 van beste negen-holesbanen in Nederland, samengesteld door deskundigen, neemt OGZ de 26ste plaats in, maar het baanbeoordelingsteam van GOLF.NL vindt dat deze baan een plaats in de top vijftien verdient. Op OGZ tref je vossen maar ook andere viervoeters: honden die zich goed gedragen en baanpermissie halen, zijn er toegestaan. OGZ is een baan met een openbaar karakter, maar er speelt wel een club op: Zandvoortse GC Sonderland.

Oordeel: 7,5

De golfers die Open Golf Zandvoort op Leadingcourses.com beoordeeld hebben, geven de baan gemiddeld een 7,1 (augustus 2015, red.). Wij vinden OGZ beter en geven een 7,5. Ook al is Open Golf Zandvoort een korte baan, het is uniek om op duinholes te spelen met hoog en laag gelegen greens en natuurlijke glooiingen. Nederland heeft maar vijf banen in de duinen en dit is het echte werk. Een voor de hand liggende tip: ga er spelen in combinatie met een bezoek aan het KLM Open.


Deze baanbeoordeling is verschenen in GOLF.NL Weekly 23 van 2015.

  • Paginadatum 27 augustus 2015
  • Auteur GOLF.NL
}