Een opvallend geheel: de range en het clubhuis met restaurant en dakterras
De dogleg par-4 zesde
De 6de, de 'signature hole'
De ophaalbrug tussen het clubhuis en de eerste tee
Een informatief bord halverwege de baan, Kagerzoom heeft het GEO-ecolabel.
De nieuwe inrichting van het clubhuis en het restaurant

GC Kagerzoom


Par 70, 9 holes, 

Greenfees: klik hier. Minimaal handicap 54 vereist. Er zijn ook 10-rittenkaarten te koop en op de website worden arrangementen vermeld.


Veerpolder 20

2361 KV Warmond

071-3013590

kagerzoom.nl


Banen in de buurt: Oegstgeester GC 3 km, Golfcentrum Noordwijk 5 km, Het Wedde 6 km, Rozenstein Wassenaarse GC 8 km, De Kieviten 8,5 km, Golfbaan ter Specke 8,5 km, Tespelduyn 11 km, Koninklijke Haagsche 11 km, Noordwijkse GC 11 km.

Baan

De 9-holes parkbaan van Kagerzoom uit 1994 is altijd leuk om te spelen. Dat komt vooral door de variatie waarvoor architect Gerard Jol heeft gezorgd: lange en korte holes, rechte holes en doglegs. De ‘signature hole’, de par-4 zesde, ligt helemaal langs water en komt uit bij het landmark van de baan, een fraaie molen. Longhitters kunnen hier flink afsnijden. De hole is met een hoek van 90 graden een beetje gekunsteld, maar wel spannend. Twee van de drie par-3 holes zijn dat in mindere mate.

Variatie: lange en korte holes, rechte holes en doglegs

Kwaliteit

Het onderhoud op Kagerzoom is prima. De greens rollen goed en eerlijk en de licht glooiende polder-/parkbaan is mooi opgeruimd, zodat je altijd je bal vindt. Tenzij hij in een van de vele waterhindernissen eindigt. Die kans is best groot, aangezien deze baan zo’n tien kilometer van de kust ligt, zodat er altijd wind staat. De oefenfaciliteiten zijn ook van prima kwaliteit: er staan leuke mikdoelen op de range en voor het clubhuis liggen drie oefenholes en een grote oefengreen.

Service

Golfclub Kagerzoom in Warmond, vlakbij Leiden, vierde in 2014 het vijfde lustrum (“Kagerzoom 25 jaar, nog lang niet uitgeputt”) en in dat jaar zijn de gerenoveerde en uitgebreide faciliteiten heropend. Het clubhuis is weer helemaal fris en heeft een moderne inrichting gekregen. De bediening is heel vriendelijk, net als de caddiemaster die we bij ons meest recente bezoek troffen. Op de begane grond van het clubhuis is een grote golfshop gevestigd.

Een mooie omgeving en veel Hollandser krijg je het niet

Opvallend

Het clubhuis en de range, met een deels rieten dak, vormen één langgerekt gebouw en wij vinden het een prachtig architectonisch geheel. De baan wordt aan de ene kant begrensd door huizen, aan de andere kant door polder, de Kagerplassen en de molen. Een mooie omgeving en veel Hollandser krijg je het niet. Het betekent ook rust en stilte; je hoort eigenlijk alleen schapen, fietsers en motorbootjes op de Kaag. De club doet het heel goed, er is weer een wachtlijst.

Oordeel: 7,5

Er zijn ruim vijftig volwaardige banen met negen holes in Nederland en Kagerzoom staat op de 21ste plaats in de GOLF.NL Top-30 van beste 9-holes banen. Dat bevestigt het oordeel van het GOLF.NL-beoordelingsteam dat de baan in Warmond weliswaar geen topper is, maar wel een goede subtopper. Een subtopper waar het heel plezierig spelen is door het goede onderhoud en omdat de baan nooit verveelt. Op de eerste negen speel je bovendien van andere tees dan op de back nine.


Deze baanbeoordeling is verschenen in GOLF.NL Weekly 20 van 2015.

  • Paginadatum 2 augustus 2015
  • Auteur GOLF.NL
}