Herkenbosch
Beeld: Golfsupport.nl
Het huisje bij de eerste en tiende tee
Beeld: Golfsupport.nl
Beeld: Golfsupport.nl
Beeld: Golfsupport.nl
Het clubhuis van Herkenbosch
Beeld: Golfsupport.nl
Herkenbosch
Beeld: Golfsupport.nl
De baan van de Herkenbosche
Beeld: Golfsupport.nl
De drivingrange van Herkenbosch
Beeld: Golfsupport.nl
Beeld: Golfsupport.nl
Een blind schot op hole 9
Herkenbosch hole 14

BurgGolf Herkenbosch

Par 72, achttien holes, 

Greenfees: klik hier.

Stationsweg 100

6075 CD Herkenbosch

0475-529529

burggolfherkenbosch.nl

Banen in de buurt: Rothenbach (Dui) 6 km, Elmpter Wald (Dui) 7 km, Schmithof (Dui) 12 km, Wildernrath (Dui) 13 km, Echt-Susteren 17 km, Eyckenduyn 17 km, Land van Thorn 17 km, De Berckt 20 km, Kapelkeshof 24 km.

Baan 

De achttien-holesbaan is in 1992 aangelegd naar een ontwerp van de Nederlandse architect Joan Dudok van Heel. De bosbaan bij Roermond is mooi en goed, volgens sommigen een van de Nederlandse toppers, volgens anderen (en ook volgens ons) een subtopper. Zeker is dat het een feest is om te spelen op deze voormalige mijnhoutplantage (naaldhout) in een heuvelachtig landschap. Hier kom je tot rust (tenzij je golfspel in de bossen voor stress zorgt). 

De bosbaan is volgens sommigen een van de Nederlandse toppers, volgens anderen (en ook volgens ons) een subtopper

Kwalikteit 

Sommige greens zijn op dit moment in slechte staat (zie de foto) maar verder is de baan in de afgelopen jaren enorm opgeknapt. In het verleden was er kritiek dat de fairways en greens van Herkenbosch dichtgegroeid waren. Er is veel aan bosbeheer gedaan, de holes zijn nu minder nauw, de bosranden langs de holes zijn opgeschoond. De baan met GEO-certificaat wordt door duurzaam beheer (bijvoorbeeld meer heide en boomsoorten) mooier en mooier.

Service 

Herkenbosch is onderdeel van de baanexploitant BurgGolf maar opereert op veel gebieden zelfstandig. De service is zoals op andere BurgGolf-banen: goed en degelijk. Gastspelers krijgen - een aardig gebaar - tees, een birdieboekje en pitchfork cadeau. Het ruime clubhuis met vergaderzalen en terras ligt op een mooie locatie, met uitzicht over de baan. Herkenbosch heeft sinds 2010 ook een negen-holes par-driebaan, een leuk ontwerp van de Belgische architect Bruno Steensels. 

Opvallend

Herkenbosch was in 2000 en 2001 gastheer van een Challenge Tour-wedstrijd, de Muermans Real Estate Challenge. In 2001 was Derksen de beste Nederlander, hij werd vijftiende. Voor een ‘nieuwe’ baan (1992) heeft Herkenbosch opvallend veel blinde holes (heuvels die het zicht blokkeren). Je hoort in de baan dan ook voortdurend het gerinkel van bellen die aangeven dat het veilig is om te slaan. Ons bekoort het wel maar veel golfers zijn niet dol op blinde slagen. 

Je hoort in de baan dan ook voortdurend het gerinkel van bellen die aangeven dat het veilig is om te slaan

Oordeel: 8 

Herkenbosch staat op de zestiende plaats in de GOLF.NL Top-50 van beste achttien-holesbanen in Nederland. De Limburgse baan ligt op een A-locatie - met oude bomen, stuifduinen, ruigtes, heide en poelen - en is geweldig mooi, zeker als de vele rododendrons in bloei staan. Maar Herkenbosch is net iets minder overweldigend en gevarieerd dan de banen die in de top tien staan. Door al het opknapwerk verdient de baan wel een 8. 

Deze baanbeoordeling is verschenen in GOLF.NL in 2015.

  • Paginadatum 2 december 2015
  • Auteur GOLF.NL
}