De eerste hole: niet moeilijk
Hole 3 is lastig, omdat er pal voor de green een boom staat
Hole 6
Huizen bij hole 7
Een 'Friese paal'
Het clubhuis van Heidemeer
Hole 8
Wonen in de wijk Heidemeer betekent fietsen of wandelen naar de golfbaan
GC Heidemeer

Golfclub Heidemeer

Par 70, 9 holes, 

Greenfees: klik hier

Heidemeer 2

8445 SB Heerenveen

0513-636519

golfclubheidemeer.nl


Banen in de buurt: BurgGolf St Nyk 14 km, G&CC Lauswolt 17 km, GC Emmeloord 25 km, GC Havelte 27 km, Golfbaan de Hildenberg 28 km, GC Gaasterland 28 km

Baan

Heidemeer, vlakbij het Thialf-ijsstadion van Heerenveen, heeft een leuke negen-holes parkbaan uit 1994 van architect Alan Rijks. Een paar saaie holes (bijvoorbeeld de rechttoe-rechtaan par-drie vijfde) maar ook spannende (bijvoorbeeld de par-vier derde en de par-vijf tweede, beide met een boom voor de green, en de par-drie zevende over water). De holes zijn gevarieerd en slingeren langs het mooie Heidemeer en langs huizen en villa’s. Die woningen storen ons niet, maar dat geldt wel voor de hekken bij sommige tees die moeten voorkomen dat ballen in de barbecues van de bewoners eindigen.

De holes slingeren langs het mooie Heidemeer

Kwaliteit

De flink glooiende greens liggen er mooi bij hoewel ze bij ons laatste bezoek, begin augustus, niet zo snel waren. De voorgreens zijn een voorbeeld voor veel andere banen: kort gemaaid, mooi in het gras. Prachtig onderhouden door de greenkeepers die in eigen dienst zijn. Een parkbaan als Heidemeer met veel fraaie vijvers langs de holes (en pal voor de green van zeven) is in de zomer op zijn best. De hoge rough (ver van de fairway) wuift in de wind, de kikkers aan de oevers van de vijvers kwaken er op los. 

Service

Het personeel in het clubhuis (Golfbar Mulligan) is heel vriendelijk, zoals je dat in Friesland verwacht. Op de website staat vermeld dat gastspelers van harte welkom zijn op GC Heidemeer en zo wordt ook gehandeld. In het clubhuis is een golfshop, op tweehonderd meter ligt een range waar headpro Tineke van der Wal lesgeeft. Er is afgezien van een puttinggreen ook een oefenholetje met bunker. Het kleine, gezellige clubhuis pal naast de eerste tee maakt van Heidemeer een laagdrempelige en gemoedelijke baan, wat de vereniging ook wil uitstralen.

Het kleine, gezellige clubhuis pal naast de eerste tee maakt van Heidemeer een laagdrempelige en gemoedelijke baan, wat de vereniging ook wil uitstralen

Opvallend

De baan ligt in recreatiegebied De Heide dat in de jaren tachtig is gecreëerd. Nu in de zomer wordt in het meer druk gezwommen, geroeid en gezeild. Heidemeer is ook de naam van de woonwijk die grenst aan het creatiegebied en een deel van de baan. Opvallend in de baan zijn de ‘Friese palen’ (zie foto hiernaast) die honderd en honderdvijftig meter naar de green markeren. In het clubhuis hangen plaquettes aan de muren in de vorm van Friese pompeblêden (verwijzend naar de leliebladvormige tekens op de Friese vlag). 

Oordeel: 7+

‘Golfen in hartje Friesland, in alle rust en ruimte’ is de slogan van Heidemeer. De baan is inderdaad heerlijk rustig en stil en er is meer ruimte dan op de meeste Randstadbanen. Maar er is wel wat meer ruimte gewenst op tees drie en vier die helemaal aan het dichtgroeien zijn. De routing is met een kleine wandeling van hole drie naar vier niet perfect maar het mag de pret van een rondje op deze afwisselende en goed onderhouden Friese parkbaan niet drukken. De prijs is prima voor wat je krijgt. Heidemeer is niet heel lang en niet extreem moeilijk maar onderschat de baan niet; zo’n vier holes vereisen heel precies spel.


Deze baanbeoordeling is verschenen in GOLF.NL Weekly 21 van 2015.

  • Paginadatum 12 augustus 2015
  • Auteur GOLF.NL
}