Baanbeoordeling Golfclub d'n Heikant

Par 54, 9 holes 

Asdonkseweg 6, 5735 SP Aarle-Rixtel, 0492-550871

golfclubdenheikant.nl

Tarieven 2017

9 holes: 15 euro / 18 holes: 20 euro
Dagkaart: 25 euro


Banen in de buurt: Helmondse GC Overbrug 3 km, Stippelberg 6 km, De Gulbergen, 10 km, Son 14 km, Golfcentrum Eindhoven 15 km, Riel 15 km, De Swinkelsche 16 km, Het Woold 18 km

Leadingcourses

Op Leadingcourses.com, de website waar iedere golfer een banen kan beoordelen, krijgt Golfclub d'n Heikant een 7,9.

Algemene indruk 8,1

Een gezellige club en een prima sfeer”, zegt Johan Smits in een beoordeling op Leadingcourses.com. S. Linden: “Erg leuke baan voor de beginnende golfer en voor de meer gevorderde speler genoeg uitdaging.” Jan van Kessel: “De sfeer en de gastvrijheid is goed, het beheer van de baan kan beter.” “Een hele fijne gemoedelijke club”, zegt J. Schiffers. Peer6s schrijft: “Laagdrempelig en ideaal voor een snelle ronde. Ook spelers met een lage handicap kunnen hier uitstekend hun approachslagen oefenen.” 

Voorzieningen 7,3

“De drivingrange zou beter kunnen”, oordeelt Info695 op Leadingcourses. Een golfer onder de naam Info935 is het daarmee eens: “De drivingrange ligt er wat verwaarloosd bij.”

Golfbaanonderhoud 7,6

“Het onderhoud van de greens kan beter”, vindt Redking68. Fun4us: “Sommige afslagplaatsen zijn een beetje klein.”

Clubhuis 8,2

Jan van ’t Hof: “Een gezellige gastvrije golfclub met een sfeervol clubhuis.” “Een prachtig terras waar je met mooi weer gezellig kunt zitten”, zegt Info935. Peer6s: “Een gezellig clubhuis met een leuk terras.” “Mooi sfeervol clubhuis en goed restaurant”, schrijft Willemstjp. Het oordeel van Poppetje: “Gezellige horeca met een mooi zonnig terras en zeer gastvrij!”

Gastvrijheid 8,5

Een en al lof wat betreft gastvrijheid. H. Berende oordeelt: “Zeer gastvrij, goede bediening, altijd gezellig.” J.B. de Lepper: “De gastvrijheid en de lage drempel om te spelen maakt het een club voor iedereen.” S. Linden: “De sfeer en gastvrijheid is er altijd top!” Donny van den Wildenberg: “De gastheer en gastvrouw zijn super warm en je voelt je altijd welkom.” “Een kleine technische golfbaan die zeer gastvrij en gemoedelijk is, je voelt je meteen thuis”, oordeelt Marjan Verschure. “Gezellige club, heel gastvrij”, zegt Kim Luijben. T van Deursen: “Een zeer gezellige en ontspannen club, waar aan iedereen aandacht wordt besteed.”

Baan 7,9

“De baan is zeer aan te bevelen voor beginners”, oordeelt een golfer onder de naam 1949ton. Jan van ’t Hof schrijft: “Een uitdagende baan voor het korte spel.” J.B. de Lepper: “Geweldig voor het korte spel en een potje voor het werk of juist voor het avondeten, topper.” Info935: “Het is een leuke compacte baan, die soms wel wat golfvaardigheid vereist.” Johan Smits: “De banen zijn kort maar de moeilijkheidsgraad is aardig.” H. Berende: “De baan wordt steeds beter.” Harrie Verschure: “Minder positief zijn de netten tussen sommige greens en afslagplaatsen.” Gruijts: “Leuke baan om je approach shots te oefenen, moeilijk omdat het smal is.”

De mening van GOLF.NL

Lage drempel

In deze week na het KLM Open waarin alle aandacht gevestigd was op een van de exclusieve 18-holes topbanen van Nederland (The Dutch), staan we op deze pagina’s bewust stil bij van de meest laagdrempelige golfclubs van het land, D’n Heikant. Gelukkig zijn er in Nederland banen voor alle doelgroepen en alle portemonnees. Bijna niemand begint met golf op The Dutch maar een eenvoudige 9-holes par-3-baan zoals Golfclub d’n Heikant is wel een plaats waar het voor veel golfers begint. D’n Heikant – met louter par-3-holes tussen de 60 en 165 meter – is een ideale baan voor beginners, voor kinderen en voor ouderen die niet meer zo nodig lange par-4- en par-5-holes hoeven te spelen. Tegelijk is D’n Heikant - zoals elke par-3 baan - leuk voor gevorderde golfers want voor hen is een ronde een oefening in kort spel. Best pittig ook, want de greens zijn klein. 

‘Cross country’

Golfclub d’n Heikant heeft een paar holes die in feite dogleg par-3’s zijn. Je kunt rechtstreeks naar de green slaan maar dan moet je over bomen heen en al heel wat kunnen op golfgebied. Je kunt de hole ook verdelen in twee slagen: eentje de hoek in en eentje naar de green. Je kunt negatief zijn en zeggen dat de minidoglegs slechte holes zijn, maar je kunt het ook anders zien. De doglegs zijn een goede leerschool voor beginners die nog niet zo ver slaan en voor betere golfers zijn deze holes een cross country-uitdaging. Laat maar zien of je hoogte en afstand zo kunt controleren dat je met een par of birdie van de green loopt. De pro op de baan, Cecil Brown, en lid Chiel van den Heuvel kunnen dat in elk geval, want ze zijn met 25 slagen (-2) houder van het baanrecord.

Onbekend

Leadingcourses.com houdt elk jaar een Verborgen Parel-verkiezing onder golfers om minder bekende banen in de schijnwerpers te zetten. De winnaar in 2017 was Golfclub de Berckt in Limburg maar Golfclub d’n Heikant scoorde ook hoog en eindigde op de derde plaats. Golfers waarderen baan en club heel hoog met een algemeen cijfer van 7,9. De baan krijgt op Leadingcourses een 7,9, de prijs-kwaliteitverhouding een 8,3 en de gastvrijheid een 8,5. Het cijfer voor de baan vinden we te hoog, hoewel de conditie dankzij een droge ondergrond heel goed is, maar verder zijn we het helemaal eens met de beoordelaars op Leadingcourses.com: een rondje kost maar 15 euro en de gastvrijheid is ongekend.

Rita en Jos

Iedereen van het personeel is vriendelijk maar het zijn vooral de eigenaars van de baan, Rita en Jos Vogels, die bezoekers het gevoel geven dat ze welkome gasten zijn. Het echtpaar organiseerde aanvankelijk bedrijfsuitjes op hun landgoed in Aarle-Rixtel nabij het natuurgebied De Biezen en de Grotelse Heide. Dat gebeurt nog steeds en voor de groepen is er onder meer een vergaderruimte en een speel- en dierenweide gecreëerd. De golfbaan kwam er in 2009 bij. In het begin had de par-3-baan greens van kunstgras maar die zijn al snel vervangen door gras. De baan is qualifying dus je kunt er rondjes spelen die meetellen voor je handicap. Elk jaar worden er mooie bomen bij geplant want het doel is “een mooie tuin waar je ook kunt golfen.”

Green- en barkeeper

Golf kan sinds kort prima gecombineerd worden met een uitgebreid diner of een grote lunch, want afgelopen winter is het restaurant vernieuwd en de kaart uitgebreid. In Gasterij d’n Heikant lunchen en dineren de groepen van de bedrijfsuitjes, de leden van de club, greenfeespelers, maar ook fietsers en wandelaars. Dat kan ook op een groot terras dat ruim 150 zitplaatsen biedt en uitkijkt op de drivingrange. Of op de ijsbaan, want bij vorst wordt er water op de range gespoten en dan is er een schaatsbaantje.
Rita en Jos doen bijna alles zelf: Jos is green- en barkeeper en af en toe kok, maar ook de regelcommissaris die theorielessen geeft en examens aflegt; Rita voert de horeca aan, doet kantoorwerk en onderhoudt de contacten met klanten. Maar ze zien zichzelf vooral als gastheer en gastvrouw. Ze maken met iedereen een praatje. Beginners worden opgevangen en van begin tot eind begeleid in het golftraject. Ze spelen zelf ook graag maar dat komt er in Nederland weinig van, dus organiseren ze voor de leden en zichzelf golfvakanties in het buitenland. Dat soort dingen maakt het verschil en daarom is een bezoek aan de par 3 baan in Noord-Brabant van harte aan te bevelen.

Deze baanbeoordeling is ook verschenen in GOLF.NL Weekly 13 van 2017.


  • Paginadatum 24 september 2017
  • Auteur GOLF.NL
}