Drentse GC de Gelpenberg
Hole 10 van De Gelpenberg
De Gelpenberg
Het clubhuis van de Drentse Golfclub de Gelpenberg
Het nieuwe deel van de baan uit 1992 wordt elk jaar mooier.
De zandverstuiving op achttien, de grootste natuurlijke bunker van West-Europa.
Het clubhuis van De Gelpenberg
De Gelpenberg had in het seizoen 2015 drie ooievaars op een nest. Bij het ringen waren basisschoolkinderen aanwezig.
De Gelpenberg bezet de 28ste plaats in de GOLF.NL Weekly Top-50 van beste banen in Nederland van 2013.

Drentse GC de Gelpenberg

Bekijk een baanportret in de video player hierboven.


Par 72, achttien holes, 

Greenfees: klik hier. (Spelers met clubhandicap 54 tot 45 moeten in de flight vergezeld zijn door een speler met een EGA-handicap van 36 of lager.)

Gebbeveenweg 1

7854 TD Aalden

0591-371929

dgcdegelpenberg.nl

Banen in de buurt: Martensplek 10 km, Couyntry Golf Ees (Duitsland) 14 km, Exloo 15 km, Sandur (BurgGolf Emmen) 17 km, Zuid-Drenthe (Green Meet*s) 21 km, De Semslanden 23 km, Drentsche 27 km.

Baan

De Gelpenberg is een mooie mix van bos- en heideholes. De eerste negen holes van architect Frank Pennink stammen uit 1972 en in 1992 volgden negen holes van Donald Steel. De Gelpenberg had twee gezichten, maar na een renovatie door architect Frank Pont (voltooid in 2011) is er veel meer eenheid. De nieuwe holes zijn spannend geworden en ook hier verschijnt heide, maar de oude heideholes bij het clubhuis blijven de toppers.

Een mooie mix van bos- en heideholes.

Kwaliteit

De kwaliteit van de baan, de par-3 baan en de oefenfaciliteiten is uitstekend. Door goed onderhoud uiteraard, maar ook dankzij de zandgrond waarop de baan tussen Hoogeveen en Emmen is aangelegd. Op De Gelpenberg kan je in natte perioden ook heerlijk spelen. De fairways liggen er prachtig bij en op de greens houden de ballen mooi hun lijn. De rust en stilte op de baan in Aalden is een van de andere grote kwaliteiten.

Service

De Gelpenberg is een ‘ledenbaan’ maar gastspelers zijn van harte welkom en worden erg hartelijk ontvangen. Drentse gastvrijheid. Op de website van de club vinden ‘golfende toeristen’ allerlei hotel- en dinerarrangementen en op golfeninhetnoorden.nl, een initiatief van ruim tien banen, staan andere aantrekkelijke aanbiedingen. Het 45-jarige bestaan wordt gevierd met een actie die tot eind oktober loopt: achttien holes spelen inclusief eten voor 45 euro.

De zandverstuiving is volgens de club de grootste natuurlijke bunker van West-Europa.

Opvallend

Onderscheidend aan De Gelpenberg is de grote bunker op zo’n 75 meter voor de achttiende green. De zandverstuiving is volgens de club de grootste natuurlijke bunker van West-Europa. Het is een geweldige hole zoals je die ook tegenkomt op Engelse heidebanen. De bestaande zes-holes par-3 baan wordt uitgebreid naar negen holes. Er is een apart lidmaatschap, als afstap voor oudere golfers en opstap voor beginners. De par-3 baan heet Kleintje Gelpenberg.

Oordeel: 8+

De baan van De Gelpenberg, met 45 jaar de oudste golfclub van Drenthe, is volgens veel golfers de mooiste en beste van Noord-Nederland. Daar kun je over twisten maar het is zeker een kandidaat. Mooi is de heide, de indrukwekkende bunkers, de natuur tussen de holes en de aandacht voor die natuur (de inzet van schapen, ooievaarsnest, bijenkast). De variatie in holes en landschap maakt een ronde ook erg plezierig.


Deze baanbeoordeling is verschenen in GOLF.NL Weekly 30 van 2015.

  • Paginadatum 5 oktober 2015
  • Auteur GOLF.NL
}