Golfbaan Ameland: “Geen poespas, gewoon linksgolf”
Overal op Golfbaan Ameland zie je de vuurtoren
Het clubhuis van Golfbaan Ameland
Het clubhuis van Golfbaan Ameland
De scholekster is erg actief op Golfbaan Ameland
Golfbaan Ameland

Baanbeoordeling Golfbaan Ameland

Par 72, 9 holes. 

Oosterhiemweg 20 9161 CZ Hollum (Ameland) 0519-554219

golfbaanameland.nl

Banen in de buurt: Texelse GC, Leeuwarder GC de Groene Ster, G&CC Lauswolt, GC Holthuizen, BurgGolf St Nicolaasga

Leadingcourses

Op Leadingcourses.com, de website waar iedere golfer een banen kan beoordelen, krijgt Golfbaan Ameland een 7,4.

Algemene indruk 7,4

“D’Amelander duinen zijn puur natuur. Stoer, ruig, wild. Veel wind. De baan is een geweldige uitdaging met windkracht 5”, zegt Doc48 op Leadingcourses.com. Deze golfer noemt ook de vele vogels: “Ganzen, spreeuwen, meeuwen, een torenvalk die op een prooi in de buurt van je bal stoot. Adembenemend, puur genieten. “De baan is spartaans golfen op zijn best,” zegt Marcel5678, “geen poespas maar gewoon linksgolf zoals je dat weinig ziet.” “Het is een prachtige baan op een unieke plek”, oordeelt Green28. “Door de ontspannen sfeer is het altijd heerlijk om op deze baan te spelen”, schrijft Douwe in een review. “Fraai glooiende fairways”, zegt C. Noomen, “en ook glooiende roughs, die men ter plaatse de ‘Alpen van Ameland’ noemt.”

Baan 7,6

“Een mooie linksbaan; snelle greens, uitstekend bewaakt door bunkers”. Zegt Biebelly over Golfbaan Ameland. De mening van Bart Bikker: “Een leuke afwisseling van verschillende doglegs, wat minder spannende par-3’s en par-4’s en een waterpartij.” Han5: “Geen hoge duinen, wel begroeiing die het buiten de fairway slaan hard kan afstraffen. Op de harde fairways kan veel lengte worden gemaakt. Rondom de prima greens is alles gedetailleerd uitgevoerd en onderhouden.”

Voorzieningen 7,0

“De oefenfaciliteiten en het restaurant zijn van goede kwaliteit”, zegt Doc28 in zijn beoordeling. “De matten op de drivingrange zijn een verbeterpunt”, zegt A. Dekker. “Prima faciliteiten: drivingrange en puttinggreen”, zegt Hero Nemo.

Golfbaanonderhoud 7,6

Er is met name veel lof voor de greens van Golfbaan Ameland. “Fantastische greens”, zegt Ton28. “De fairways liggen er naar mijn idee niet super bij,” zegt Egbert Kets, “de greens daarentegen liggen er super bij!” Mark Fidder: “De greens lagen er smetteloos bij, je kunt zien dat er veel tijd en aandacht aan het onderhoud van de baan wordt besteed.”

Clubhuis 6,9

“Het clubhuis is in strandsfeer opgezet en je wordt er als een vakantiegast vriendelijk ontvangen”, oordeelt Han5.

Prijs-kwaliteitverhouding 7,1

“De prijs voor deze aardige 9-holes baan is aan de hoge kant”, vindt Benno9. Maar Han5 denkt er anders over: “Uitdagend en betaalbaar golf.”

Gastvrijheid 7,6

“Twee dagen achter elkaar ontzettend gastvrij en behulpzaam ontvangen, met verschillend personeel”, oordeelde AV. “Wat een verademing, normale nuchtere mensen die weten wat gezelligheid is”, zegt Marcel5678.

Par-3 baan

“De par 3 baan ligt er prima bij en bestaat uit leuke holes (zowel voor de beginnende, als gevorderde golfer)”, vindt A. Dekker. Hero Nemo: “Een erg leuke par-3 baan, divers.”

De mening van GOLF.NL

Links met vuurtoren

We vinden dat golfers de baan op Ameland flink tekortdoen met een gemiddeld cijfer van 7,4. Ameland verdient wat ons betreft minstens een 8. 

We vinden hiervoor bevestiging in de GOLF.NL Top-40 van beste 9-holesbanen, een ranglijst die door deskundigen wordt samengesteld. “De eerste overzeese baan van Nederland”, zoals Ameland zichzelf presenteert, staat in die ranglijst op de vijfde plaats – achter Domburg, De Haar, Driene en Hattem. 

De Domburgse ligt direct aan de kust op linksgrond (onvruchtbare gebeid tussen zee en land) en is daarmee formeel de enige linksbaan van Nederland. Golfbaan Ameland ligt twee kilometer van zee en is aangelegd in een mix van kustlandschap met duintopjes en voormalig agrarisch land. Maar architect Joan Dudok van Heel heeft er in 1995 een licht glooiende linksbaan van gemaakt naar voorbeeld van de Old Course in St Andrews. In de verte liggen hoge duinen en spelers hebben te maken met een stevige zeewind. Overal in de baan zie je de vuurtoren van het eiland. 

Spelen op Ameland is een heerlijke linksbaanervaring maar de baan verdient ook een hoog cijfer vanwege de variatie en het goede onderhoud door het greenkeepersteam van Hendrik Engels. Het is er bovendien stil en rustig. Golfbaan Ameland ligt in een Natura 2000-gebied (beschermde natuur). Op dit moment zijn er liefst dertig nesten van scholeksters in de baan. Komt de bal te nabij deze agressieve vogel, dan krijg je een free drop.

Promotie van golf

De eigendom van de baan is begin 2017 in handen gekomen van Stichting Golfbaan Ameland. De financiering komt nu van leden, niet meer van banken, en de oude naam (Golfbaan d'Amelander Duinen) wordt niet meer gevoerd. “We hebben een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten met de club, Golfvereniging Ameland”, vertelt Anton Peters, de secretaris van het stichtingsbestuur. “We willen een voorbeeld zijn van een baan met een commerciële exploitant die samen met de club hetzelfde doel nastreeft: in ons geval de promotie van golf op Ameland.” 

Dirk-Jan Bender, de voorzitter van de club met vierhonderd leden, beaamt dat: “De stichting en de club willen samen de bekendheid van Golfbaan Ameland vergroten, golfers laten ontdekken hoe plezierig een ronde hier is en laten zien dat de gastvrijheid bij ons hoog in het vaandel staat. Ameland biedt een echt vakantiegevoel, het begint al zodra je op de boot naar het eiland stapt.” Typerend voor de gastvrijheid is dat gastspelers kunnen meedoen aan verenigingswedstrijden.

Genoeg capaciteit

“Ons doel is om een gastvrije, kwalitatief hoogwaardige vakantiebaan aan te bieden”, zegt Peters. “De baan is goed en we gaan voorlopig eerst investeren in zaken als een gezelliger terras. De eerste prioriteit is om de golfbaan goed te laten draaien. Al het geld dat overblijft gaat naar golf op Ameland. Een voorbeeld is golfopleidingen voor de jeugd op het eiland. Er wonen 3600 mensen op Ameland en van hen zijn er nu 57 lid. We willen meer Amelanders aan het golfen krijgen en als golfbaan een netwerkfunctie gaan vervullen.” 

In de baanbezetting is de verhouding nu ongeveer vijftig procent leden en vijftig procent gasten. De stichting en club willen het aantal leden en greenfeespelers verhogen want de baan heeft daarvoor nog genoeg capaciteit.

Buitenlidmaatschap

Greenfeespelers zijn van harte welkom en deze groep kan ook vijfrittenkaarten aanschaffen. Voor iedereen die er vaker wil spelen heeft Golfbaan Ameland verschillende laag geprijsde lidmaatschappen, zonder entreegeld of participatie-inleg. Er is een apart lidmaatschap voor golfers die wonen op Ameland en eentje voor golfers die er een vakantiehuis hebben. Er is ook een aantrekkelijk buitenlidmaatschap voor spelers die al lid zijn van een andere Nederlandse A- of B-club. “Met dat buitenlidmaatschap kun je hier voor 37 euro per maand zo veel spelen als je wilt”, zegt Bender. 

Holwerd, de veerbotenhaven voor Ameland, is met de auto bereiken maar ook per openbaar vervoer (de trein naar Leeuwarden en dan de bus). Een overtocht met de veerboot duurt driekwartier en kost in de zomer vijftien euro. Golfbaan Ameland werkt samen met hotels op het eiland, informeer hiervoor bij de club: golfbaanameland.nl.


Deze baanbeoordeling is ook verschenen in GOLF.NL Weekly 5 van 2017.


  • Paginadatum 4 juni 2017
  • Auteur GOLF.NL
}