Joost Luiten voert met zeven holes-in-one de lijst aan van Nederlanders met de meeste ‘aces’ op de golfbaan. Of je nu professional bent of niet, wanneer je je klaarmaakt voor je afslag op een par 3 flitst het waarschijnlijk toch even door je hoofd. “Zal het me lukken, moet ik mijn flightgenoot niet even vragen deze afslag op film te zetten…?”
Een hole-in-one is een geweldige prestatie én ja, een beetje geluk speelt zeker mee. En rolt ‘ie dan in één keer het putje in, dan moet dat natuurlijk gevierd worden. In Nederland mag je als speler alle aanwezigen in het clubhuis trakteren op een drankje. In sommige clubhuizen hangt er zelfs een speciale bel die alleen bij deze gelegenheid geluid mag worden. Maak je je lucky shot op een drukke toernooidag, dan kun je diep in de buidel tasten.
Een verzekering klinkt wellicht wat overdreven, maar in Japan is een verzekering voor een hole-in-one afsluiten de normaalste zaak van de wereld. Wanneer je hier een voltreffer maakt geef je geen rondje in het clubhuis, nee, je koopt een cadeautje voor iedereen die je kent. Van je echtgenoot tot aan de postbode, iedereen profiteert mee van jouw geluksmoment. En dát tikt aan. Het is daarom ook niet gek dat in Japan 40 procent van alle golfers verzekerd is tegen een hole-in-one.
En dat is niet de enige hole-in-one-traditie die afwijkt van die in Nederland. In Korea wordt een geheel stappenplan van gebruiken in gang gezet alvorens jij de bal uit de hole kunt vissen. Je caddie checkt of de bal in de hole ligt en verklaart officieel de hole-in-one. De gelukkige golfer pakt de bal niet uit de hole, maar legt eerst een handdoekje op de green. De golfer knielt op de handdoek en buigt drie keer naar de bal, als dank voor het geluk dat hij/zij zal ontvangen voor de komende drie jaar. De flightgenoten zijn ook blij, zij ontvangen namelijk geluk voor één jaar.
Daarna mag de bal opgepakt worden en vervolgens wordt het clubhuis ingelicht. De caddie ontvangt een goede fooi en de flight wordt getrakteerd op een diner met drank. De flightgenoten worden dan geacht om de winnende golfer te trakteren op écht goud, met een waarde tussen de 1000 en 3000 dollar. Als de hole-in-one op de thuisclub van de speler is gemaakt, schenkt hij de golfclub een boom of plant die wordt geplaatst in de buurt van de betreffende hole. Daar komt dan ook vaak een bordje bij met tekst erop.
In Korea zijn er op sommige holes met een hoge kans op een hole-in-one zelfs automaten waar mensen voordat ze afslaan nog snel een verzekering kunnen afsluiten, die alleen voor die specifieke hole op die specifieke dag geldt.
In Nederland kom je er met een rondje in het clubhuis dus nog best goed vanaf. Heb jij geen trek in deze onverwachte kostenpost, dan kun je zelfs een hole-in-one-dekking afsluiten bij de NGF, als onderdeel van de reisverzekering.