Instructie van Luiten: analyseer de green

Putten
De invloed van grain en break. Tips van Joost Luiten.

Putten is lastig, ook al omdat het type gras op de green en de break de lijn en snelheid van de bal behoorlijk beïnvloeden. Aan de golfer de taak om die invloed goed in te schatten. In dit instructie-artikel uit 2015 en in de video bovenaan deze pagina vertelt Joost Luiten waar je op moet letten.

Als Tourspeler speel ik toernooien op banen over de hele wereld. In de loop der jaren heb ik op allerlei soorten greens gespeeld. Dan merk je dat de verschillen in gras heel groot zijn en welke invloed dat heeft op je putts. 

Grain (vleug)

De grain, de groeirichting van het gras, is bijvoorbeeld een belangrijke factor bij het bepalen van de snelheid. In Nederland kom je nauwelijks grain tegen, maar als je tijdens vakanties in het buitenland speelt, krijg je er vaak wel mee te maken. Vooral in Azië. 

Op greens met grain (het Engelse woord voor vleug) groeien de blaadjes van het gras niet rechtop maar schuin. Als ik toernooien speel op greens met veel grain, besteed ik tijdens de oefendagen extra veel tijd aan het putten samen met mijn caddie.

De grain heeft veel invloed op de rol van de bal. Als je op tv golf kijkt, zie je vaak flinke kleurverschillen op greens, van heel donker tot heel licht. Op de donkere stukken van de green putt je tegen de vleug van het gras in; de green is daar dus een stuk trager. Op de lichte, glanzende stukken green, putt je met de vleug mee en krijgt de bal extra snelheid. Bij een wat langere putt kan tussen het een en het ander - met de vleug mee of er tegenin - zomaar een verschil van drie tot vier punten op de stimpmeter zitten. Iets om zeker rekening mee te houden.

Je kunt met je hand heel goed voelen hoe de groeirichting van het gras is. Als je met je hand over de green wrijft en geen weerstand voelt, is het gras met de vleug mee. Voel je wel weerstand, dan weet je dat het tegen de grain in is. Bij het oefenen mag je de green testen met je hand, in een wedstrijdronde niet.

Snelheid en break

Putts met break zijn putts die door de ondulatie van de green van links naar rechts gaan of andersom. Bij putts met break is het natuurlijk zaak de combinatie snelheid en lijn optimaal te hebben, alleen dan valt de bal in de hole. Hoe ver ik de bal links of rechts van het doel laat vertrekken, hangt helemaal af van de snelheid die ik de bal meegeef. Hoe harder je slaat, hoe minder de bal van de lijn afwijkt, dat is logisch.

Soms hoor je op televisie de commentator zeggen: 'Hij putt door de break heen'. In dat geval slaat een speler wat harder, zodat de break minder vat krijgt op de bal. Dat kan zeker werken, vooral bij kortere putts. Het nadeel is alleen dat de bal een aardig eindje voorbij de hole gaat als je de hole mist, en dan moet die putt terug er wel in… Zeker bij een putt van een meter of drie geef ik er de voorkeur aan de bal zacht in de hole te laten vallen. Ideaal vind ik het als de bal bij de laatste rol de hole in valt. 

Tot slot deze aandachtspunten. Putts hebben meer break als:

  1. de green heel snel is;
  2. als je downhill putt;
  3. als de grain in dezelfde richting groeit als de slope, want de groeirichting van het gras heeft niet alleen veel invloed op de snelheid maar zeker ook op de hoeveelheid break.

Meer video's in deze categorie