Swing tussen ballet en samoerai

Hosung Choi is een Koreaanse golfer met een swing die op je lachspieren werkt. Met die bizar ogende swing won Choi zondag een toernooi op de Japanse Tour. Hoe is dat mogelijk en wat kun je als amateur leren van zijn swing?
In juni van dit jaar schreven we op deze website ook al uitgebreid over Hosung Choi. De 45-jarige Koreaan wist zich toen bijna te kwalificeren voor het Brits Open. Afgelopen weekend kwam Choi weer in het nieuws omdat hij het Casio World Open won, een toernooi van de Japanse Tour. Golf is heel groot in Japan en het toernooiencircuit in het land van de rijzende zon staat dan ook hoog aangeschreven. Na de overwinning van Choi verschenen overal op internet weer filmpjes van zijn inmiddels wereldberoemde swing. De schare fans van de Koreaan die pas op zijn 26ste met golf begon blijft groeien.

Balans?!

Choi, die in zijn leven nog nooit een golfles heeft gehad, tart allerlei wetten van de swing. Hoezo de swing altijd mooi in balans eindigen?! Choi tilt na impact zijn rechterbeen op, maakt vervolgens een halve pirouette en wringt zijn lichaam in allerlei bochten, al naar gelang de balvlucht waar hij op hoopt. Golfliefhebbers smullen van de swing van Choi maar ook van zijn enthousiasme en flair op de golfbaan. Je ziet bij amateurgolfers natuurlijk heel veel opmerkelijke golfswings, maar Choi is een uiterst succesvolle professional. Zijn overwinning afgelopen zondag met een score van -15 was zijn derde toernooizege op de Japanse Tour.

Persoonlijk

Tot een jaar of vijf terug had Choi een veel conventionelere golfswing. Hij paste zijn beweging aan toen hij steeds minder flexibel werd en afstand verloor met zijn drives. 'Als ik mijn lichaam tegenhoud in de doorzwaai voelt alles stijver en krijg ik last van mijn enkels’, aldus Choi. 'Ik ben mijn drives weer vijftien tot twintig meter verder gaan slaan door mijn lichaam te laten gaan en vrijuit te swingen.' Zijn swing voelt voor Choi steeds vertrouwder maar er naar kijken op video doet hij liever niet. ‘Ik vind het er zelf ook lachwekkend uitzien, dus kijk ik niet naar mijn swing anders krijg ik misschien de neiging dingen te veranderen. Er zijn allerlei verschillende type golfers, lange, korte, dikke, dunne, flexibele en minder flexibele en allemaal hebben ze andere swings. Dit is mijn persoonlijke swing, het ziet er raar uit maar voor mij werkt het.’

Leer van Chois  swing

We vroegen Tim Nijenhuis, professional op de Lochemse en coach van de meisjes B-selectie van de NGF de swing van Choi te analyseren.

Foto 1: Dit is de eerste beweging vanaf de top backswing. Wat opvalt is de power die hij genereert, hij staat super solide op zijn benen.

Foto 2: Ook hier weer veel power, het gewicht is in deze positie al voor 70 tot 75% op links. Zijn club zit in een heel goede positie, horizontaal t.o.v. de grond en parallel aan het doel. Hij houdt de hoek in de rug goed vast waardoor hij veel ruimte heeft tussen zijn handen en lichaam.

Foto 3: De impactpositie. Veel rotatie met de heupen en ook zijn de schouders zijn al mooi open gedraaid. Wat kun je hier als amateur van leren? Als je afstand wilt maken moet je het lichaam draaien, Choi geeft hier het goede voorbeeld.

Foto 4: Het linkerbeen strekt zich en hij laat de club mooi door de bal gaan (release) Maak je wel eens een filmpje van je swing? Zo ja, kijk dan of je in deze positie van de swing de heupen en de club in dezelfde positie kan krijgen.

Foto 5: Je ziet hier dat Choi zijn linkervoet al wat open draait

Foto 6: Nu gaat hij echt los! Zijn linkervoet is 90 graden gedraaid t.o.v. zijn doellijn. Als je problemen hebt om volledig door de bal te draaien kan het helpen om de linkervoet open te draaien, dan wordt het een stuk makkelijker om de heupen en schouders volledig door de bal te draaien.

Foto’s 7 t/m 12: Wat hier gebeurt is voor mij een combinatie tussen ballet en een samoerai. Gelukkig is de bal al weg want hij valt naar achter, is volledig uit balans en eindigt op zijn rechtervoet. Allemaal dingen die ik in mijn lessen niet zou adviseren. Met de kortere slagen eindigt Choi veel meer in balans, dus de snelheid en rotatie zorgen er voor dat hij uit balans raakt.  

Mijn conclusie: heel veel goede dingen in de swing en ook een beetje show. Tot vlak na het raken is alles nog normaal, dat moet ook wel want anders zouden de ballen nooit zo goed eindigen!


Meer video's in deze categorie