Chiptips van Shane Lowry

Chippen
Hij won afgelopen weekend het Brits Open en volgens Rory McIlroy en Padraig Harrington is hij een van de beste chippers ter wereld. Verbeter je korte spel met tips van Shane Lowry, de kersverse 'Champion Golfer of the Year'.

Shane Lowry won in januari 2019 al het Abu Dhabi HSBC Championship, maar afgelopen weekend kwam het hoogtepunt voor de 32-jarige Ier. Voor GOLF.NL heeft Shane Lowry een paar hele nuttige tips om je korte spel te verbeteren.

Shane Lowry: 'Je kan de televisie niet aanzetten zonder dat je een golfcommentator hoort vertellen hoe ver de wereldtopper slaan en hoe ze de par-vijven afbreken met hun power. Natuurlijk begrijp ik dat het voor fans en toeschouwers leuk is om te zien hoe wij een bal lanceren (net als iedereen geniet ik er ook van om een verre drive te slaan), maar ik geniet minstens zoveel van het korte sel. Sterker, als ik moet kiezen tussen een drive van 280 meter midden op de fairway of een een lage chip met precies genoeg spin die mooi naar de hole rolt, dan kies ik altijd voor het laatste. Er is niks mooier dan een perfecte herstelslag.

In mijn jeugd op Esker Hills (een golfbaan in Ierland 100 km ten westen van Dublin, red.) stond ik uren rond de green om verschillende chips te oefenen. Ik leerde wat er gebeurde als ik de positie van het clubblad veranderde of de bal meer van voor of achter in mijn stand speelde. Op dat moment wist ik het niet, maar die uren waren van onschatbare waarde. Met de tips die ik hier geef wil ik een aantal van mijn geheimen delen. Op naar een beter kort spel en lagere scores!'

6 geheimen voor lagere scores

1. Beoordeel de situatie

Ik kijk als eerste naar de ligging, vervolgens naar de pinpositie. Daarna beoordeel ik de ondulaties en hoe hard de green is. De ligging bepaalt altijd waar ik de bal wil laten landen en hoe de bal gaat reageren, of ik spin moet genereren of dat ik de bal naar de hole moet laten rollen. Als de wind harder is dan 10 mijl per uur, kan dat ook een verschil maken, zeker als je hoge chips slaat en er weinig green is om mee te werken.

2. Kies de veilige weg

Ik zou amateurs altijd aanraden om de veilige route te nemen met chippen. Er is geen enkele reden om voor een slag te gaan die 1 op de 10 keer lukt en waarmee je een hoge score in het spel brengt als het fout gaat. Als je een slag kan doen waarmee je een putt kan overhouden van 3 tot 5 meter is dat de juiste keuze!

3. Speel slim   

Denk altijd na over waar je het beste kan missen als je een moeilijke approach moet slaan naar de green, vooral op moeilijke banen met moeilijke greens waar je niet aan de verkeerde wilt liggen. Als ik een moeilijke approach op een moeilijk hole moet slaan kies ik altijd de veilige kant zodat als ik de green mis, ik altijd veel green heb om mee te werken of een uphill chip over heb. 

4. Wees agressief bij impact

Veel amateurs hebben de bal veel te ver achter in hun stand liggen en vertragen door de bal. Ik zou altijd aanraden om de bal meer voor in je stand te leggen en een korte backswing te gebruiken met meer versnelling van het clubhoofd door impact. Ik draai het clubblad altijd flink open in mijn backswing. Spelers die het clubblad sluiten in hun backswing zullen altijd moeite houden met het korte spel. 

5. Stel een scoringsdoel

Ik ga elk jaar een weddenschap aan dat ik in een seizoen minstens 15 chips moet uitholen. Vorig jaar deed ik het niet heel goed, maar de drie jaar ervoor won ik de weddenschap met 17, 19 en 15 chip-ins. Bij elke chip verwacht ik van mezelf dat ik een up-and-down maak, maar om eerlijk te zijn denk ik bij minstens 90% van die chips aan uitholen. Stel op basis van jouw niveau een realistisch doel en houd bij hoe vaak je een up-and-down maakt of uitholet om je progressie te zien. 

6. Doe wedstrijdjes tijdens het oefenen

Als ik geen toernooien speel doe ik graag short game wedstrijdjes om scherp te blijven. Ik oefen altijd veel met Padraig (Harrington, red) en speel dan vaak om €50,- per potje. Wie het eerst de 10 haalt wint. Om de beurt kiezen we een hole en diegene die het dichtst bij de hole eindigt krijgt een punt. Het is een geweldige manier om te oefenen omdat je verschillende liggingen oefent en je onder druk staat. 

Meer tips van Shane

Tip 1: Flopshot over hindernis

FOTO 1:

Dit is een slag die ik heel vaak oefen dus ik voel me hier comfortabel, maar ik weet ik dat amateurs worstelen met dit soort hoge chips over hindernissen. De setup bij deze slag is van cruciaal belang. Als de bal te ver achterin je stand ligt kan je de bal niet hoog genoeg slaan en als de bal te ver voor in je stand ligt krijg je niet het gewenste contact. Iets meer voorin je stand is perfect. 

De andere belangrijke tip is dat je niet moet knijpen en 'zachte' handen moet hebben tijdens deze slag. Op een schaal van 1 tot 10 - waarbij je met een 10 echt knijpt - adviseer ik een 6. Als je te hard knijpt verlies je het gevoel en sla je de bal te hard of raak je te veel grond en eindig je in de bunker. Ik gebruik mijn 58 graden wedge voor deze slag, maar de effectieve loft is bijna 62 graden omdat ik het clubblad open zet.  

FOTO 2: 

Door niet in de club te knijpen kan ik een goede polsknik maken en clubhoofdsnelheid om de bal ver genoeg te laten vliegen naar de landingsplek.

FOTO 3:
Zie hoe de shaft bijna recht staat en zelfs een beetje naar voren leunt bij impact. Dit laat zien dat ik de bounce van de wedge gebruik en een vlakke invalshoek heb voor meer foutmarge. 

FOTO 4:

Draai door naar een volledige finish met je gewicht op de voorste voet. Je ziet hoe mijn bovenlichaam volledig richting het doel is gedraaid, een teken dat mijn armen en lichaam goed samenwerken. 

Tip 2: Bunkerslag van 40 meter

Dit is wat mij betreft een van de moeilijkste slagen in golf. Als tourpro ben ik blij als ik binnen 5 meter van de hole eindig. Ik sla deze bal met een volle swing met mijn lob wedge en een hoge balvlucht. Ik voel mij daar goed bij, maar de meest verstandige keuze, en de methode die ik amateurs aanraad - als de rand van de bunker niet te hoog is - is om een pitching wedge te pakken en het clubblad te openen. Probeer de juiste hoeveelheid zand te raken zodat je de ideale combinatie krijgt van afstand en rol om de volledige afstand af te leggen. Het kost wat oefening, maar als je het onder knie krijgt kan deze slag je ronde redden. 

Ik gebruik nog steeds een 58 graden wedge voor deze slag maar amateurs kunnen beter hun pitching wedge gebruiken en een normale bunkerslag doen. Dit zorgt ervoor dat je de afstand haalt zonder dat je een hele lange swing hoeft te maken. Hoe langer de swing, hoe meer er fout kan gaan. Zorg ervoor dat je met volle overtuiging swingt en vijf centimeter achter de bal het zand in gaat. 

Ondanks dat je bij deze slag flink wat zand slaat, wil je nog steeds de bounce van de club gebruiken zodat de club zich niet teveel ingraaft. Zorg daarom dat je handen niet achter maar voor de bal blijven. 

GOED:


Kijk naar de hoek tussen mijn linker onderarm en de achterkant van mijn linkerhand. Je hebt de neiging om net als bij een normale ijzerslag de shaft naar voren te laten leunen (foto onder), maar als je dit doet raak je te veel zand en vliegt de bal niet ver genoeg. Dit zorgt er ook voor de je met minder loft slaat waardoor de bal misschien niet over de lip van de bunker gaat. 

FOUT:

Tip 3: Een downhill pitch

Veel amateurs maken deze slag onnodig lastig met een slechte set-up. Ze vechten tegen de slope en doen alles om de bal de lucht in te 'helpen', en dat maakt het bijna onmogelijk om goed contact te maken. Het belangrijkste is dat je je laat helpen door de slope, en je er niet tegen vecht.


FOTO 1: Je beginstand moet gelijk lopen met de hoek van de slope. Dus bij een downhill ligging voelt het alsof je gewicht meer op je linkervoet leunt (als je rechtshandig bent). Je krijgt genoeg hoogte in deze slag door een club met meer loft te gebruiken dan je normaal zou doen en je clubblad open te zetten. 



FOTO 2: Kijk hoe bij impact mijn linkerknie meer gebogen is dan mijn rechter. Dit is het bewijs dat mijn gewicht goed met de helling is mee gegaan, zodat ik goed contact kan maken met de bal. Misschien moet je een stapje naar beneden doen als je de bal hebt geslagen, maar dat is niet erg, omdat het laat zien dat je gewichtsverdeling goed is geweest. 


FOTO 3 - FOUT: In bovenstaande foto zie je dat ik de bal de lucht in wil helpen. Dat is niet gek, want de bal wil bij deze ligging van nature lager vertrekken. Maar als je dit doet door je gewicht achter de bal te houden is de kans groot dat je te vroeg de grond raakt of de bal juist heel dun raakt en over de green vliegt. 


FOTO 4 - GOED:

Een goede manier om het juiste beeld in je hoofd te creëren voor consistentie bij deze slag is door je schouders parallel aan de slope op te lijnen. Dit zorgt automatisch voor een goede houding. Plaats een club langs je borst en zorg dat je schouders opgelijnd staan in lijn met je voeten. Dus in dit geval (zie foto boven) is het uiteinde van je grip hoger dan het clubhoofd.         


RTX4 Wedges

Sinds hij professional is werkt Shane Lowry (31) samen met Cleveland Golf. De Ier had voor zijn zege in Aubu Dhabi de RTX4 wedges van Cleveland in zijn tas. De vierde generatie van de Rotex Face hebben de meest scherpe groeven en een intensief gefreesd clubblad voor maximale spin en controle. 

De RTX4 wedges zijn verkrijgbaar in een Tour Satin en Black Satin finish (foto boven). Ook Anne van Dam speelt met Cleveland wedges. Klik hier voor een wedge instructie met de beste speelster van Nederland.

Je kan in de RTX4 lijn kiezen uit vier verschillende grinds: de nieuwe LOW en XLOW grinds (de manier waarop de zool van een wedge is afgewerkt) zijn voor de betere spelers die graag variëren rond de green en het clubblad graag openzetten. De FULL grind is voor spelers met een neutrale/steile invalshoek en heel geschikt voor bunkerslagen. De MID grind heeft iets minder bounce, maar is nog steeds geschikt om het clubblad te openen. 

Productinformatie

De RTX4 wedges van Cleveland Golf zijn vanaf nu verkrijgbaar. Klik hier voor een overzicht van alle loft en bounce opties.

€139,99 (staal)
€149,99 (graphite)

Meer weten? clevelandgolf.eu


Meer video's in deze categorie