Abu Dhabi
Abu Dhabi
Abu Dhabi
Abu Dhabi
Abu Dhabi
Abu Dhabi
Ajman
Ajman
Ajman
Ajman
Dubai
Dubai
Dubai
Elk jaar strijkt de Europese Tour neer in het Midden-Oosten voor toernooien in Dubai, Qatar en Abu Dhabi. Heb je wel eens een golfvakantie overwogen naar deze landen?

In 2015 maakten we een 'Desert Swing'. Lees het verslag en bekijk de video bovenaan deze pagina.

DUBAI

Veel zand, weinig gras

Er zijn veel golfbanen van allure in Dubai maar wij rijden richting een fraai opgezet villapark buiten de stad naar een, zo is ons verteld, verborgen parel: The Arabian Ranches. De baan heeft een stuk lagere greenfees dan The Els Club of Jumeirah, waar the Race to Dubai wordt afgesloten. Boven het clubhuis zijn elf hotelkamers met uitzicht op de golfbaan, voorzien van alle luxe. De clubs worden direct overgenomen en op de buggy gezet. We vragen ons af of we de buggy van de sjeik hebben: natte hand- doekjes, extra gevoerde stoelen, minikoelbox en, wat handig is in de woestijn, een GPS-systeem met ingebouwde snelheidsbegrenzer. Mocht je toch verdwalen, dan kun je via het touchscreen een mailtje sturen naar de marshal die je komt halen. 

Op de eerste tee valt direct op dat er erg veel zand ligt maar het kan ook een tekort aan gras zijn. Het course management is wel makkelijk, mikken op alles wat groen is! Het zand buiten de fairway heet wasteland, je kunt je bal er makkelijk terugvinden. We komen een flight mannen uit Finland tegen die wel moeite heeft vanaf de tee omdat je op sommige holes wel honderd meter zand moet overbruggen. Maar over het algemeen zijn greens prima te vinden en is het putten plezierig. 

Toeristische tip
Zie je niet zitten om met de auto de stad in te rijden, neem dan een taxi. Dat is goedkoop. Laat je afzetten bij de Dubai Mall, de grootste shopping mall ter wereld en neem een kijkje bij het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa.

AJMAN

Flamingo’s langs de baan

We verlaten Dubai en rijden dertig minuten naar het noorden, naar het kleinste emiraat, Ajman. Hier worden de dirhams niet met olie verdiend maar met de scheepvaart. Als we de snelweg verlaten, ziet Ajman er niet rijk en ontwikkeld uit maar aangekomen bij het splinternieuwe Fairmont Hotel worden we verwelkomd door vijf sterren bling bling. Met de service zit het ook goed; we krijgen een upgrade naar de junior suite en vanaf het balkon kijken we uit op zwembad, privéstrand en pier waar de helikopter van de sjeik kan landen. 

Het plan is dat Ajman een goedkoper golfalternatief voor het dure Dubai gaat worden. Daartoe is een nieuwe baan aangelegd, de eerste in zes jaar in de Emiraten. De Al Zorah Golf Club heeft nog geen clubhuis maar de linksachtige baan is wel klaar en ziet er werkelijk prachtig uit. Alles klopt, van eilandtees en glooiende fairways tot de scherp aangelegde greens onder leiding van Nicklaus Design. Het complex grenst aan een mangrove en er zijn maar liefst 58 vogelsoorten te spotten, inclusief flamingo’s. Eb en vloed geven de baan twee gezichten, in de ochtend zonder en in de middag met water. 

De dag voor ons bezoek heeft Ryder Cup-captain Darren Clarke een rondje gespeeld met zijn vrienden en als we de manager mogen geloven was hij “impressed”. Dat waren wij ook. 

Toeristische tip
In Ajman kun je per dhow rondvaren, dit zijn traditionele Arabische houten boten. De grootste dhowbouwplaats én grootste bootbouwplaats ter wereld vind je ten noorden van de haven van Ajman. Tijdens de bouw van een dhow wordt er alleen gebruik gemaakt van traditioneel gereedschap en handwerk.

ABU DHABI

Bijzondere arena & Double Trouble

De volgende dag voeren we Abu Dhabi in op de navigatie, een rit van ruim tweehonderd kilometer zuidwaarts. Het is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten en de laatste bestemming van onze Desert Swing. We verblijven in het Westin Hotel dat direct aan de baan van de Abu Dhabi Golf Club ligt. Geen megalomaan paleis maar het is stijlvol met symmetrische lijnen en smaakvolle kleuren. Volgers van European Tour zullen de baan kennen van het Abu Dhabi Championship. De oliedollars hebben pro’s als Tiger Woods en Phil Mickelson ongetwijfeld overtuigd om hier te spelen. 

Het clubhuis is iconisch, het dak heeft de vorm van een valk, het symbool van de Emiraten. De baan ligt er goed gemanicuurd bij en op de meeste holes heb je een prima zicht op de fairway en dat geeft vertrouwen. Het wordt pas interessant bij de greens. Die worden goed bewaakt door veel bunkers en liggen vaak wat hoger waardoor je minder zicht in de diepte hebt en daardoor is de clubkeuze essentieel. Abu Dhabi GC is niet goedkoop maar spelen in een arena waar de beste spelers met elkaar de strijd aangaan, maakt het wel bijzonder.

Ons laatste bezoek heeft een mooi affiche want de Saadiyat Beach Golf Club is onlangs uitgeroepen als de beste baan van de Verenigde Arabische Emiraten. De baan is in 2010 geopend en ontworpen door Gary Player. Vanaf tee één is de boodschap duidelijk, we moeten aan de bak! De wind heeft vrij spel en op zo'n linksachtige baan weet je niet precies hoe de bal rolt en moet je geluk hebben om niet in een van de vele bunkers terecht te komen. Meestal zijn linksbanen in de zomer hard en bruin maar hier zijn de fairways zacht en groen, en opmerkelijk genoeg bevolkt door gazelles en schildpadden. 

Maar de mooiste herinnering bewaren we aan de holes. Bijvoorbeeld de Double Trouble, hole vijftien. Een monster van een par-5 waarvan de green voor de gemiddelde speler zelfs in drie slagen niet te halen is. Even op adem komen is er ook niet bij want hole zestien is misschien wel de mooiste en moeilijkste. Een lange par-4 met een smalle fairway en de tweede slag moet richting zee naar een kleine green. Saadiyat Beach Golf Club is een pittige baan maar ons is advies is simpel: speel van de juiste tee zodat je meer kan genieten. (Anne van Dam werd in 2019 gedeeld derde op Saadiyat Beach Golf Club.)

Toeristische tip
In Abu Dhabi vind je de grootste moskee van de Emiraten, de Sheikh Zayed Grand Mosque. Deze biedt aan maar liefst vierhonderdduizend mensen (gratis) toegang. Let bij een bezoek wel op de kledingvoorschriften!

Meer info

De vier Arabische banen zijn onderdeel van Troon Golf. Meer informatie:
Troongolf.eu
Arabianranchesgolfdubai.com
Alzorah.ae
Adgolfclub.com
Sbgolfclub.ae

  • Paginadatum 1 december 2015
  • Auteur Redactie GOLF.NL