GOLF.NL nam in 2016 een kijkje op Trump International Golf Links bij Aberdeen.

Alles erop en eraan

Voor slechts weinigen is het weggelegd, het aanleggen van je eigen golfbaan. Voor Donald Trump is dat routine geworden want hij heeft zeventien resorts. Zijn filosofie is duidelijk; je moet een groot stuk land hebben op een fantastische locatie. 

De Amerikaanse vastgoedmagnaat Trump was toen we de baan nog presidentskandidaat. In 2017 werd hij tot president verkozen. Trump liet in 2006 al zijn oog vallen op een landgoed aan de Schotse oostkust van maar liefst zeshonderd hectare. Hij kocht de grond en presenteerde een prestigieus plan om daar twee golfbanen, een vijfsterrenhotel en vijftienhonderd woningen te realiseren. In Aberdeen en omstreken werd jarenlang veel geld in de olie- en gassector verdiend maar toen die inkomsten terugvielen, kwamen er steeds meer initiatieven om het toerisme te ontwikkelen. De investering van Donald Trump paste goed in die ambitie en werd dus van harte verwelkomd. Ook dankzij zijn belofte om zesduizend arbeidsplaatsen te creëren. 

Teleurstelling

Maar al snel kwam Trump negatief in het nieuws; hij raakte in conflict met buurtbewoners en milieuorganisaties. De regering die hem eerst steunde, liet hem vallen. De eerste golfbaan werd in 2012 geopend maar is er geen onroerend goed gebouwd en er zijn slechts honderdvijftig mensen werkzaam. Een nog grotere teleurstelling is dat het rendement uitblijft: voor het vierde jaar op rij is er een verlies genoteerd van ruim een miljoen pond. Volgens een woordvoeder is dit toe te schrijven aan investeringen en ziet de toekomst er goed uit. Maar als het oorspronkelijke plan voor een tweede golfbaan, hotel en woningen weer wordt opgepakt (de aanvragen voor de bouw zijn ingediend), moet er geld komen. Het is de vraag of de opportunistische zakenman Donald Trump dit financiële risico nog wil lopen.

Trump-effect

Door zijn uitspraken in de strijd om het Amerikaanse presidentschap neemt zijn populariteit af en er zijn zelfs petities ingediend om hem de toegang tot land te weigeren. Trump reageerde zoals je mag verwachten, hij dreigt met het terugtrekken van al zijn investeringen in Schotland ter waarde ongeveer 750 miljoen euro. Daar zit niemand op te wachten, vertelt Ru MacDonald van The Scottish Golfpodcast ( scottishgolfpodcast.com). “De naam Trump genereert aandacht voor de baan. Er komen hier veel Amerikaanse golfers die verschillen in hun mening over Donald Trump, maar ze weten wel dat het een kwaliteitsbaan is. Alle goede linkscourses in de regio hebben meer greenfeespelers gekregen vanaf het moment dat de baan is geopend.”

Disneyland

Donald Trump brengt vier keer per jaar een flitsbezoek aan Schotland. Hij bezoekt dan eerst de Turnberry Golf Club (waarvan hij tevens eigenaar is en dat overigens ook verlies lijdt) en vliegt met een privéhelikopter door naar Aberdeen. Toen wij er waren, was Trump er helaas niet om te checken dat hij een goede golfer is; hij schijnt handicap 4 te hebben. Hij omschrijft zijn eigen kwaliteiten als volgt: “Ik heb een solide grip, een sterke heuprotatie en de overtuiging om iedere putt te maken.” Het zal ongetwijfeld.
Bij het binnenrijden van de Trump International Golf Links hebben we een soort Disneyland-ervaring en de oprit naar het clubhuis maakt de verwachtingen alleen maar hoger. Wat gaan we hier meemaken? Aan de rechterkant ligt een klein Schots paleis, het MacLeod House, vernoemd naar de moeder van Trump die half Schots is. Dit boutique hotel is Trumps verblijfplaats bij een bezoek. In de verte zien we het clubhuis, dat veel kleiner is dan we hadden verwacht van The Donald. Het is wel bijzonder fraai gebouwd met oog voor detail. Binnen komt Trumps ego beter tot uiting want de shop is een grote Tell-Sell-commercial voor zijn eigen merk. En ook de parfumlijn van zijn dochter Ivanka staat in de vitrine.

Mooie moderne linkscourse

We krijgen het advies, op basis van onze handicap, om van de medal tee te spelen. Volgens caddie Johnny is dit verstandig omdat de baan dan lang genoeg is en de hindernissen in het spel liggen zoals bedoeld door architect Martin Hawtree. Veel tees zijn hoger gelegen en geven een mooi zicht op de brede fairways. De plek waar je moet zijn want zodra een bal richting de rough gaat, horen we Johnny zeggen: “That’s trouble, hit another one.” Een bal terugvinden is een bijna kansloze missie. We zijn onder de indruk van de panorama’s, op sommige holes zijn de hoge duinen zelfs intimiderend. Het is in korte tijd de nummer-tien-baan van Schotland geworden die echter moeilijk is te vergelijken met de mooie oude linkscourses in de regio. Eerlijk gezegd waarderen we die nu nóg meer vanwege de charme en het authentieke gevoel. Maar dat Trump hier een fantastische moderne linkscourse heeft neergelegd, staat buiten kijf en is goed te zien in de bovenstaande video.

Praktische info

Hoe kom je er?
Trump International Golf Links ligt circa veertig autominuten ten noorden van het vliegveld van Aberdeen. KLM vliegt vijf keer per dag met de Cityhopper naar de Schotse stad voor een minimumprijs voor een retourticket van 197 euro. 

Greenfee
Laagseizoen:
150 Britse pond (168 euro)*
Hoogseizoen:
215 Britse pond (240 euro)
Voor tweede keer in drie dagen: 65/95 Britse pond (73/106 euro)
Caddie:
50 Britse pond (56 euro)
Valutakoers van 20 oktober 2016

Wie is Donald Trump?

Donald John Trump, geboren in New York op 14 juni 1946, is de directeur en voorzitter van The Trump Organization en oprichter van Trump Entertainment Resorts. Hij is de zoon van Fred Trump, een vastgoedontwikkelaar uit New York en sloot zich in 1968 officieel aan bij zijn vaders bedrijf. Drie jaar later kreeg hij de macht over het bedrijf en veranderde de naam in The Trump Organization. Op 16 juni 2015 stelde Trump zich officieel kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016 als Republikein. In de race naar het Witte Huis blijkt hij geen speler te zijn in een gentlemen’s game, hij toont weinig respect voor zijn rivale Hillary Clinton en regelmatig moet hij zich verdedigen tegen (discriminerende) uitspraken uit het verleden. In de laatste peilingen staat Trump inmiddels down met nog maar weinig holes te gaan; de finale is op 8 november.

Andere banen in de buurt

Murcar Links Golf
Op vijftien minuten rijden van het vliegveld van Aberdeen ligt deze traditionele links- course. Geen gemakkelijke baan met nauwe fairways en kleine greens maar een geweldige ervaring. Het is de homecourse van Open-winnaar Paul Lawrie en in het verleden zijn er grote toernooien gespeeld. Greenfee: vanaf 105 Britse pond
murcarlinks.com

Cruden Bay Golf Club
De driekwartier durende tocht naar Cruden Bay is prachtig. De golfbaan stamt uit 1899 en heeft spectaculaire uitzichten. Er zijn veel aparte holes en blindshots. Een memorabele baan die je moet spelen!
Greenfee: vanaf 105/140 Britse pond voor een dagkaart
crudenbaygolfclub.co.uk

Banchory Golf Club
Banchory is een parkbaan gelegen aan de River Dee. Het is geen moeilijke baan maar wel prettig om te spelen, in een rustige omgeving. Tip: vlakbij ligt de Banchory Lodge ( banchorlodge.com),
waar je in een passende sfeer kunt lunchen en een hengeltje kunt uitgooien want in het seizoen springen de zalmen letterlijk uit het water.
Greenfee: vanaf 35/50 Britse pond voor een dagkaart
banchorygolfclub.co.uk

Overnachten

Malmaison
In de stad ligt het trendy Malmaison. Het hotel beschikt over 79 frisse kamers en het restaurant heeft een speciale grill en serveert sublieme steaks. Wil je graag met een groepje whisky proeven? Dat kan, want er is whisky-expert die graag uitleg geeft. Alle banen zijn binnen een uur te bereiken. Standaardprijzen vanaf 140 Britse pond maar online staan interessante aanbiedingen.
malmaison.com

The white horse inn
Ben je op zoek naar eenvoudige maar nette accommodatie? Dan is dit een goed adres. Het ligt in Balmedie, vijftien minuten van het vliegveld en vlakbij Murcar en Trump Links. Er is een gezellig restaurant waar je voor een goede prijs prima kan eten en genieten van de lokale sfeer. Een tweepersoonskamer kost 70 Britse pond per nacht.
whitehorseinn.co.uk

The Marcliffe hotel & spa

Voor de veeleisende golftoerist is dit the place to be! Het vijfsterrenhotel ligt buiten het centrum in een bosrijke omgeving. Alles ademt klasse en traditie en de eigenaar Stewart is een fanatiek golfer die graag meedenkt om je trip succesvol te maken.
Prijzen vanaf 165 Britse pond p.p.p.n.
marcliffe.com


  • Paginadatum 25 oktober 2016
  • Auteur Redactie GOLF.NL