Een riante villa met privé zwembad, fun- en sportactiviteiten voor kleine en grote kids, een paar mooie golfbanen op een steenworpafstand, zon... Dat lijkt ons dé perfecte mix voor een relaxte gezinsvakantie. In de Algarve is die te vinden.

Relax!

Quinta do Lago is een klein dorp midden in de Algarve dat erg in trek is bij de verwende golftoerist. En als je met zulke toeristen te maken hebt, moet je meer bieden dan alleen een paar mooie golfbanen en -faciliteiten. Martinhal Quinta Family Resort speelt daar goed op in en richt zich op het hele gezin zonder aan luxe en kwaliteit in te boeten. Vanaf het vliegveld rijden we in slechts dertig minuten tot voor de slagboom van het resort, we parkeren de auto voor onze villa en zijn blij verrast bij binnenkomst. Er is ons luxe beloofd en dat is wat we zien. Een aangename huiskamer, een complete keuken met Nespressomachine en twee ruime slaap- en badkamers. We hebben zelfs een privé zwembad(je) in onze tuin! Het resort biedt alle faciliteiten om het hele gezin te vermaken maar wij zijn hier om te golfen en met drie banen in Quinta do Lago is dat geen probleem.

LARANJAL

FRUSTRERENDE ONDULATIE

Over een uur worden we geacht op de tee te staan dus snel de auto weer in en een paar rotondes later zoeven we langs een haag van sinaasappelbomen richting Laranjal. Deze parkbaan is zeven jaar geleden geopend en aangelegd op het terrein van een voormalige sinaasappelkwekerij. Vanuit het kleine clubhuis is het open karakter goed te zien en ons vertrouwen groeit maar de manager tempert onze hoogmoed: “hier begint het golf pas op de green!” Hij geeft lachend een pitchfork en wenst ons veel succes. Komend vanuit de Nederlandse winter hebben we enige aanpassingen op de greens ingecalculeerd maar hier worden we een aantal keer verrast met lastige pinposities en onnodig gecreëerde ondulaties waardoor het eerder frustrerend is dan uitdagend. Laranjal is namelijk van tee tot green een leuke baan met genoeg interessante hindernissen. Een goed voorbeeld is hole elf, een par drie waarbij je van de tee een enorme partij bunkers ziet en rechts daarvan water. De green links valt daarbij nauwelijks op maar is gelukkig goed aan te spelen en daar komt het cadeau van de manager goed van pas.

NORTH COURSE

WEINIG VERRASSINGEN

De volgende ochtend staat om acht uur de bakker voor de deur en hij overhandigt ons een mandje met een vers ontbijt. Wat een goed begin de dag! We rijden weg uit het resort en al snel zien we zowel links als rechts fairways liggen. Deze horen bij de twee banen van Quinta do Lago en vandaag worden we verwacht op de North Course. In de splinternieuwe shop zijn we verbaasd dat de greenfees ook in het laagseizoen fors zijn maar toch is de baan helemaal vol. Ons begin is stroef want er is veel afleiding van autoverkeer en herrie bij de villa’s die worden klaargemaakt voor de zomer. Na een aantal keer oversteken vinden we onze rust en krijgen we grip op de baan die er prima bij ligt. Vanaf de tees is de lay out goed te zien en dat zorgt voor vertrouwen want veel verrassingen zijn er niet. De fairways zijn dus prima te vinden, greens zijn eenvoudig aan te spelen en we begrijpen waarom de North Course zeker voor de hogere handicapper een populaire baan is.

SOUTH COURSE

RAMMEN!

Op onze laatste dag bezoeken we de South Course, voormalig gastheer van het Portugees Open en volgens kenners de beste van baan van Quinta do Lago. Helaas is het weer omgeslagen en lopen we onder een paraplu naar de eerste tee. Al snel merken we dat de baan zich niet laat vergelijken met de North Course want op de tees wordt er meer gevraagd van de speler; er zijn enkele blind shots en ook vanaf de fairway is enig course management noodzakelijk om een goede score te noteren. Hole vijftien herkennen we van de foto’s, een mooie par drie over het lago van Quinta. Normaal zou dit niet al te moeilijk moeten zijn maar vandaag met windkracht 5 tegen is het devies simpel: grip it and rip it! Rammen dus en hopen dat je de green haalt. Dat lukt en opgelucht schrijven we een 3 op de kaart. Vreemd genoeg is het tarief voor de South Course minder dan de North Course terwijl wij de baan in alle opzichten beter vinden. Op de tee van achttien worden we verleid om een kijkje te nemen in een oude Engelse telefooncel. In plaats van een telefoonboek zien we de menukaart! We bestellen een warme pasta, spelen de laatste hole en drogen op in het clubhuis waar we de herinneringen aan deze fijne baan herbeleven.

FUN VOOR KIDS

Het Martinhal Quinta Family Resort is helemaal ingericht voor een relaxte gezinsvakantie. Er zijn kids clubs voor kinderen vanaf zes maanden, voor oudere jeugd is er een game room met spelcomputers, een tafelvoetbalspel en poolbiljart. Bovendien kunnen kinderen paardrij-, tennis- en golflessen krijgen. Tussen de achttien- holesbanen van Quinta ligt een prachtige nieuwe negen- holesminigolfbaan. De holes zijn miniaturen van banen als Sawgrass, de Belfry en Augusta. En voormalig Ryder Cup-captain Paul McGinley is ambassadeur van Quinta do Lago en heeft zijn naam verbonden aan de Academy. Hier is ook een gedeelte gereserveerd voor kinderen en iedereen kan terecht bij het TaylorMade fitting centrum.

Meer info: martinhal.com/quinta

PRIJZEN

VLIEGEN

Om in Quinta do Lago te komen kun je vliegen op Faro. Het dorp ligt slechts twintig kilometer ten westen van het vliegveld. Transavia vliegt vanaf Groningen, Eindhoven, Rotterdam/Den Haag en Amsterdam naar Faro tegen een minimumtarief van 49 euro (oplopend tot een maximumtarief van 359 euro) per enkele reis. TUIFly en Ryanair (vanaf Düsseldorf en Brussel) zijn andere opties.

GREENFEES BANEN

Laranjal: 97/127 euro*
North Course: 116/127 euro* 
South Course: 97/127 euro*
Bij alle banen is een buggy te huur voor 40/50 euro

* internet/balie

  • Paginadatum 5 april 2016
  • Auteur Redactie GOLF.NL