Golfe de Amarante
Golfe de Amarante
Estela Golf Course
Estela Golf Course
Oporto Golf Club
Oporto Golf Club
Axis Golfe Ponte de Lima
Axis Golfe Ponte de Lima
Vidago Palace Golf Course
Vidago Palace Golf Course
Vidago Palace Golf Course
Tussen rollende heuvels en bescheiden bergen, grenzend aan de beukende Atlantische oceaan en gevat tussen slingerende rivieren ontvouwt het noorden van Portugal zich als een groene oase voor iedereen die houdt van rust, cultuur en natuur. Midden in deze inspirerende omgeving bezoeken wij vijf bijzondere achttien-holesbanen.

De groene verleiding

Wie het over golf en Portugal heeft, denkt al snel aan het toeristische zuiden. Maar het land heeft veel meer te bieden dan de goedweergarantie en luxe golfhotels van de Algarve. Een bescheiden, maar intrigerend deel van de circa tachtig golfbanen in Portugal ligt namelijk rond Porto, dat in iets meer dan twee uur vliegen dagelijks vanuit Amsterdam te bereiken is. Trek vervolgens een denkbeeldige halve cirkel van maximaal anderhalf uur rijden rond de historische havenstad en je treft een serie zeer uiteenlopende banen bij plaatsen als Amarante, Vidago, Ponte de Lima, Guimarães en natuurlijk Porto zelf.

Mooie lanen, kleine straatjes

Kort na aankomst laten we ons echter eerst verleiden door een glas Vinho Verde. Deze lokale, licht mousserende witte wijn wordt gemaakt van vroeg in de zomer geoogste druiven. De gelijknamige wijnstreek omvat het gebied rond de steden Braga en Viana do Castelo. Niet alleen de zon zorgt voor een frisse ‘afdronk’. Rivieren als de Douro en de Minho, plus de vertrouwde Atlantische regenval maken van het noorden een prachtige groene omgeving vol wijngaarden, bossen en kleinschalige akker- en tuinbouw. Een sterk glooiend gebied waarin het ook heerlijk wandelen en – indien getraind of met hulp van elektrische ondersteuning – fietsen is.

Prima vertrekpunt

De Vinho Verde-regio eindigt in het zuiden bij Porto, een levendige en schilderachtige stad die vanwege haar bijzondere, historische karakter door Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed. Porto herbergt een schat aan culturele en architectonische bezienswaardigheden en is in feite één groot netwerk van mooie lanen, kleine straatjes en fotogenieke gebouwen. Niet te missen zijn de middeleeuwse kades langs de Douro, maar ook dankzij de talloze winkels, boetiekjes, galerijen, musea, restaurants en bars vragen wij ons af waarom de stedentoerist in Portugal toch altijd voor Lissabon kiest? De bezoekende golfer heeft met Porto in ieder geval een prima vertrekpunt richting het uitdagende noorden.
We drinken een laatste glas, bespreken de route van de volgende dag en als de ober ons een goede nachtrust wenst, nemen we afscheid met een welgemeend Obrigado! De volgende dagen wacht een groene verleiding van het sportieve soort.

GOLFBANEN

Oporto Golf Club

Opgericht door Britse Port-handelaren in 1890 en daarmee de oudste golfclub van het Iberische schiereiland. Hoewel voor 95 procent ‘bemand’ door leden, stelt de Oporto Golf Club zich gewillig open voor gasten. Het kleine houten clubhuis vol historische memorabilia, bescheiden oefenfaciliteiten en een voornamelijk vlakke baan zorgen misschien niet voor de meest spectaculaire start van de golfvakantie, maar biedt wel een traditionele omgeving om lekker in het ritme te komen.
Locatie: Espinho
Greenfee: 60 tot 75 euro
Info: oportogolfclub.com

Axis Golfe Ponte de Lima

Een mooie, oud Romeinse brug en een bescheiden riviertje hielpen het charmante Ponte de Lima aan zijn naam. In 1129 werd hard gevochten om de Portugese onafhankelijkheid, tegenwoordig vindt de strijd op de aangrenzende golfbaan plaats. Als je van spectaculaire hoogteverschillen houdt, dan moet je hier beslist eens naartoe. Geen enkele fairway op de eerste negen is vlak, geen enkele green eenvoudig te bereiken. Dit is een baan vol uitersten, inclusief een dalende par-vijf van meer dan zeshonderd meter en een par-vier negende, een dogleg die vanaf de tee steil naar beneden loopt en een tweede slag over een weg naar een nog lager gelegen hole oplevert. Het gebruik van een buggy is overigens een absolute must. Op de tweede negen verandert Golf Ponte de Lima van een beboste heuvelbaan in een glooiende parkbaan, inclusief een paar waterpartijen die niet echt in het spel zijn, maar - in het juiste jaargetij – wel de kikkers aan het zingen brengen. Sommige delen van de baan voeren je afwisselend langs kleine moestuintjes en opvallend moderne villa’s, die naadloos in de omgeving opgaan.
Locatie: Ponte de Lima
Greenfee: 55 euro
Info: axishoteisgolfe.com

Estela Golf Course

Zigzaggend langs landelijke weggetjes, omringd door akkers en moestuinen, beland je op vijftien kilometer van het Oporto-vliegveld uiteindelijk bij de mooie, uitstekend onderhouden linksbaan van Estela. De Atlantische oceaan is al spelend (en vanuit het fraai hoger gelegen clubhuis) zelden uit zicht, al zul je je ogen vooral op de lastige fairways moeten houden. Karakteristiek zijn de overal aanwezige paarse bloemen, de fraaie houten bruggetjes (een hele lange op hole 8), de rood gekleurde zandpaden, Bermuda gras en natuurlijk de wind. Want hier waait het waarschijnlijk altijd.
Locatie: Estela
Greenfee: 75 euro
Info: estelagolf.pt

Vidago Palace Golf Course

Een prachtig gelegen, vormgegeven en onderhouden parkbaan, grenzend aan het grootse en statige Vidago Palace Hotel. Beschikt op en naast de holes over veel oude elementen, waaronder stenen putten, bruggetjes, ommuurde teeboxen (met stenen uit de rotsen van de gerenoveerde vijftiende hole) en een oud vervallen hotel dat perfect in de scenery past. De eerste negen bieden gevarieerde, licht glooiende uitdagingen, bij het avontuurlijke tweede deel komen hoogteverschillen in het spel. De 525 meter lange par-vijf zeventiende is de onbetwiste signature hole met adembenemende vergezichten op het hotel en het idyllische landschap van Vidago en omstreken.
Locatie: Vidago
Greenfee: 40 tot 75 euro
Info: vidagopalacegolf.com

Golfe de Amarante

Op zestig kilometer van Porto, zoekt de Tâmega als een onvoorspelbare slang haar weg door compacte valleien en langs historische dorpjes. Amarante is zo’n dorpje, met niet alleen een prominente middeleeuwse kerk, maar ook een gelijknamige golfbaan op zeshonderd meter hoogte. Een lengte van 4600 meter (heren) zorgt voor een compacte en overzichtelijk layout, de hoogteverschillen voor een hoge moeilijkheidsgraad. Holes krijgen hier niet voor niets bijnamen als ‘de vulkaan’ of ‘het strand’ (want veel bunkers). Ook de strategisch geplaatste vijvers en watervalletjes spelen een rol in de hoogte van de score. Het terras van het clubhuis biedt een weids uitzicht over de baan en op de kleine, bijna ‘schattige’ drivingrange. Golfers met een mindere conditie doen er goed aan bij het boeken gelijk een buggy te huren.
Locatie: Amarante
Greenfee: 41 tot 54 euro
Info: golfedeamarante.com

HOTELS

The Hotel Solverde Spa & Wellness Center

Het enige vijfsterrenhotel in deze regio aan de kust. Kan aan de buitenkant wel een opknapbeurt gebruiken, maar ziet er van binnen prima uit. Goede kamers, fijne spa en gym en zeer uitgebreid ontbijtbuffet. Geen echt golfhotel, maar op vijftien minuten van Porto wel een prima uitvalbasis voor de Oporto en Estela golfbanen.
Locatie: Espinho
Prijs tweepersoonskamer: vanaf circa 109 euro
Meer info: solverdehotel.com

Axis Ponte de Lima Golf Resort Hotel

Strak, sober en modern vormgegeven hotel met kleine bar en ontbijtruimte, direct grenzend aan de gelijknamige baan. Dineren kun je overigens meer dan uitstekend in het clubhuis dat op een minuutje lopen ligt.
Locatie: Ponte de Lima
Prijs tweepersoonskamer: vanaf circa 50 euro
Meer info: axishoteis.com

Vidago Palace Hotel

Gelegen in het ruigere, uiterste noorden van Portugal. Opende in 1910 dankzij de aanwezige warmwaterbronnen en is sinds vijf jaar na grondige renovatie weer open. Majestueus vijfsterrencomplex met luxe spa, separate conferentieruimtes, uitstekende keuken en eersteklasservice. Aangrenzende golfbaan ligt net als hotel in schitterend park.
Locatie: Vidago
Prijs tweepersoonskamer: vanaf circa 200 euro
Meer info: vidagopalace.com

Hotel Perfume Primavera

Recht tegenover de ingang van het Vidago Palace een modern en strak ingericht hotel, met een bescheiden spa en twee kleine zwembaden. Contrast in stijl kan met grote buur aan overkant niet groter zijn. Ook in kamerprijzen.
Locatie: Vidago
Prijs tweepersoonskamer: vanaf circa 65 euro
Meer info: primaveraperfumehotel.com

Hotel Casa da Calçada

Prachtig klassiek, hoewel wat donker ingericht vijfsterren boetiekhotel in een oud herenhuis uit de zestiende eeuw, met fraai uitzicht op de rivier Tâmega en de kathedraal van Amarante. Veel antieke snuisterijen en chique kamers zorgen voor een authentieke sfeer. Restaurant beschikt over een Michelin-ster.
Locatie: Amarante
Prijs tweepersoonskamer: vanaf circa 145 euro
Meer info: casadacalcada.com

INFO

Vluchten

TAP Portugal heeft dagelijkse vluchten tussen Amsterdam en Oporto en duren iets meer dan twee uur. Prijzen voor een retourticket starten – afhankelijk van planning en seizoen – vanaf circa 230 euro.
Meer info: flytap.com

Websites

visitportoandnorth.travel

visitportugal.com

portocvb.com

  • Paginadatum 29 april 2015
  • Auteur Redactie GOLF.NL