Spelen op de beste baan van Portugal vergeet je niet zomaar. De prachtige holes, perfecte service en persoonlijke aandacht maken dat de hoge verwachtingen meer dan worden waargemaakt.

Onvergetelijk, subliem, super service, masterpiece! Zomaar wat superlatieven uit beoordelingen van golfers die mij zijn voorgegaan. Dat belooft dus wat want ik mag deze baan, die in alle verkiezingen van de gerenommeerde golf-magazines bovenaan staat maar nog ontbreekt op mijn lijstje, bezoeken. Vanaf Faro is het een klein uurtje rijden richting de Spaanse grens. Weg van de snelweg cruise ik heerlijk door het Portugese landschap met zicht op de Atlantische oceaan en de bergen van Serra do Caldeirao. Hier zijn geen luxe villa’s maar kleine huisjes en boerderijen en de lokale bevolking geeft ondanks een prettig zonnetje de voorkeur aan dikke winterkleding. Na dit mooie tochtje kom ik bij de hoofdingang van Monte Rei, de slagboom gaat omhoog en ik volg het bordje met valet parking. Ik geef mijn sleutels af in ruil voor de mededeling dat mijn tas op de buggy wordt gezet en mijn schoenen in de kleedkamer. Het clubhuis is gebouwd in een authentieke Moorse stijl. Ik heb daar een afspraak met de Engelse manager David Shepherd en loop langs alle luxe artikelen in de prachtige shop naar de bar voor een cappuccino. Ik ben benieuwd of hier veel gezegd dat Nederlanders een nichemarkt vertegenwoordigen maar ik zie het tegendeel. We bieden een buitengewoon hoog serviceniveau en dat kunnen ze waarderen; we zien hen steeds vaker.”

Defensief de fairway op

Dat de service goed is merk ik meteen als ik een persoonlijke escorte krijg in mijn buggy naar de drivingrange. Daar wordt mijn tas netjes naast een torentje Titleist-ballen geplaatst. Gelukkig start ik zelf met een wedge mijn warming-up en speel de eerste chips van het mooie gras op de targets. Dit voelt goed! Op de tee van hole één geef ik de starter een hand en krijg ik meteen een oprecht goed bedoeld advies: “Van handicap 10 raad ik u aan om van de gele tee te spelen want dan komt de baan het best tot zijn recht.” De door Nicklaus Design ontworpen baan is geopend in 2007 en vanaf de meeste tees krijg je een goed overzicht op de holes waarna je een coursemanagementplan kan maken. Ondanks dat de baan uitdagend is, wil ik me mijn ronde heel graag herinneren als een goede. Daarom ga ik mee in de gedachte van de architect maar ik speel toch defensief, en probeer iedere hindernis te ontwijken en de gemanicuurde fairways te raken, wat me aardig lukt. Overigens is het geen straf om hier in de bunker te raken omdat deze niet alleen visueel maar ook wat betreft speelbaarheid van hoge kwaliteit zijn.

Mooi cadeautje

Daarna kies ik zorgvuldig mijn clubs bij de approaches naar de snelle maar eerlijke greens. De greens, fairways en bunkers liggen natuurlijk in het landschap en de zon zorgt voor een fraai kleurenpalet waardoor de bomen op de heuvels nog meer diepte krijgen. Nog een uniek punt: tijdens het spelen van een hole zie ik geen aangrenzende holes wat een bijzonder exclusief gevoel geeft. Hierdoor zijn de afstanden groter maar met de buggy, die is inbegrepen bij de green-fee, levert dit geen probleem op. Ik noteer regelmatig op mijn scorekaart welke holes memorabel zijn maar dat is zinloos: alle achttien zijn meer dan moeite waard! Na het uitholen van de laatste putt word ik opgewacht door de manager met een persoonlijk presentje, een taslabel van Monte Rei met daarin mijn naam gegraveerd als herinnering aan mijn eerste bezoek. Hoe mooi is dat?! Zijn mijn hoge verwachtingen waargemaakt? Ja! Monte Rei ligt niet direct in de bekende route van de commerciële banen maar de kans om hier te spelen moet je met beide handen aanpakken. Ondanks een vrij hoge greenfee (hoewel vergeleken met andere topbanen valt dat nog mee) krijg je een herinnering die uiteindelijk veel meer waard is.

Vliegen

Om bij Monte Rei te komen, vlieg je op Faro. De baan ligt op dertig minuten rijden van het vliegveld. Transavia vliegt vanaf Groningen, Eindhoven, Rotterdam/Den Haag en Amsterdam naar Faro tegen een minimumtarief van 49 euro (oplopend tot een maximumtarief van 359 euro) per enkele reis. TUIFly en Ryanair (vanaf Düsseldorf en Brussel) zijn andere opties.

Monte Rei

Greenfee:
maart-november: 190 euro november-maart: 150 euro Summer twilight: 135 euro (in maart, juli, augustus en oktober spelen vanaf 14.00 uur, in april, mei, juni en september vanaf 15.00 uur)
Deze prijzen zijn inclusief buggy. 

Meer info: Monte-rei.com

Andere topbanen in de buurt

• San Lorenzo: 180 euro (excl. buggy met huurprijs 45 euro)
• Oceanico Old Course: 129 euro (excl. buggy met huurprijs 40 euro)
• Quinta do Lago South Course: 127 euro (exclusief buggy met huurprijs 40 euro)

Eten van topklasse

Bij beste baan van Portugal hoort een passende gastronomie. Ook bij Monte Rei is dit ruim in orde met vier restaurants waaronder Vistas van sterrenchef Albano Lourenço. In zijn keuken wordt gewerkt met authentieke ingrediënten van de hoogste kwaliteit die worden opgediend in een sfeervolle ambiance met prachtig uitzicht over de fairways en de Atlantische oceaan. Kijk op hierboven voor een filmpje met Lourenço die gamba’s maakt.

Superdeluxe hotel

Wil je overnachten op het hoogste niveau? In Quinta do Lago vind je het vijf sterren Conrad Hotel. Het is prachtig gebouwd in Portugese stijl en beschikt over alle luxe en faciliteiten die je je kan wensen. Voor de golfer is er zelfs een extra service want een PGA staat paraat om je te adviseren bij het boeken van greenfees of te helpen op de indoor puttingrange. Wil echt een keer gek doen? Kies dan voor de Roof Garden Suite! Via een privélift heb je toegang tot een kamer van maar liefst driehonderd vierkante meter! Grootste eyecatcher is het zwembad in de huiskamer met waanzinnig uitzicht en met één druk op de knop gaat het dak open.
Prijzen: Hoogseizoen (juli-september): circa 5600 euro per nacht, laagseizoen (oktober-maart): circa 4000 euro per nacht (onder meer inclusief service van een privé butler).

Meer info: Conradalgarve.com

  • Paginadatum 10 mei 2016
  • Auteur Redactie GOLF.NL