AL MAADEN GOLF RESORT
AL MAADEN GOLF RESORT
AL MAADEN GOLF RESORT
ASSOUFID GOLF CLUB
ASSOUFID GOLF CLUB
ROYAL GOLF DE MARRAKECH
ROYAL GOLF DE MARRAKECH
SOFITEL, MARRAKECH
SOFITEL, MARRAKECH
SOFITEL, MARRAKECH
SOFITEL, MARRAKECH
SOFITEL, MARRAKECH
SOFITEL, MARRAKECH
PALM GOLF OURIKA
PALM GOLF OURIKA
PALM GOLF OURIKA
SAMANAH COUNTRY CLUB
SAMANAH COUNTRY CLUB
SAMANAH COUNTRY CLUB
SAMANAH COUNTRY CLUB
Slangenbezweerders, bedelaars, paardenkoetsen, waarzeggers, zwerfkatten, hennatattoos, oneindig veel kruiden, kleuren en geuren, plus een wirwar aan marktkooplui in de smalle, kronkelende straatjes van de soeks; wandel door de aangename chaos van het oude Medina en je waant je figurant in een Indiana Jones-film. Buiten de stadmuren ontwikkelt Marrakech zich echter in rap tempo als een moderne en veelzijdige golfbestemming.

MAGISCH MARRAKECH

De bruisende heksenketel in de markten rond het populaire, centraal gelegen Djemaa el Fna-plein staan in schril contrast tot de rust die je bijvoorbeeld in Jardin Majorelle of in en rondom het El Bahia-paleis aantreft. Ook opmerkelijk is het verschil tussen het arme Marrakech en de welvarende wijken Guéliz en Hivernage, waar de meeste grote hotels te vinden zijn en je Europees georiënteerde winkelketens en restaurants ziet. Marrakech is een stad van lange, heel veel lange muren (niet alleen de heel oude stad is ommuurd, maar ook vele resorts, woonwijken en hotels daarbuiten), bruinrode, zandkleurige bebouwing en groene parken waar de lokale bevolking op de warmste momenten verkoeling zoekt in de schaduw van bomen en struiken.

UIT DE CRISIS

Net als Europa ondervond ook Marokko de gevolgen van de economische crisis, maar lijkt die – gelet op het aantal actieve bouwputten en nieuw aan te leggen hotels én golfbanen – weer langzaam te boven te komen. Wel zijn veel toeristische organisaties bang voor de invloed van de politieke onrust in de regio. “Ik sprak laatst een paar Britten en die gooien gewoon alle Moslimlanden op één hoop. Van een aanslag zoals een paar maanden geleden in Tunesië, ondervinden ook wij schade, terwijl hier niets aan de hand is”, zo zegt een van de hotelmanagers in het Sofitel, waar ik verblijf. De economie in Marrakech is in grote mate afhankelijk van Europese toeristen. Bezoekers uit het voormalig Oostblok of China en Japan zijn er niet. Nog niet, want er wordt druk onderhandeld over een directe verbinding met Peking.
Naast alle culturele en culinaire hoogtepunten schuift Marrakech steeds nadrukkelijker golf als unique selling point naar voren. Daarbij wordt doelbewust de concurrentie met Antalya en de Algarve aangegaan. De Marokkaanse stad heeft weliswaar geen zee en strand, maar beschikt wel over een goed en breed aanbod van hotels, clubs en spa’s plus een frequente luchtverbinding met alle grote Europese steden (Transavia vliegt zeer regelmatig vanaf Schiphol, Ryanair vanuit Eindhoven).

TOPSERVICE

Dat Marrakech zich snel als golfbestemming ontwikkelt, blijkt uit het feit dat niemand lijkt te weten hoeveel banen er nu precies in de nabije omgeving van de stad liggen. Wij tellen er elf (inclusief één die dit najaar officieel wordt geopend, zie kader over Palm Golf Ourika), maar er zijn kenners die het over twaalf, dertien of zelfs veertien banen hebben. Wij bezoeken er vier: Al Maaden Golf Club, Assoufid Golf Club, Royal Golf de Marrakech en Samanah Country Club. Pin High verzorgt de arrangementen (greenfees, huur van buggy’s en starttijden), het hotel en vlucht met Transavia, en regelt – wat een luxe – tevens een vaste chauffeur die mij van en naar de golfbanen en de luchthaven rijdt. Daarbij ervaar ik het vijfsterren Sofitel als uitstekende uitvalsbasis. De service is, zelfs tijdens de Ramadan, meer dan prima, het eten voortreffelijk en de voorzieningen (diverse zwembaden, spa, fitnessruimte, bars) absoluut top. Enig minpunt is het te hoge prijsniveau van het eten en drinken. Goedkoopste biertje? Zes euro.

HITTEBESTENDIG

Hoewel het golfseizoen van begin oktober tot medio mei loopt, is het zelfs halverwege juli best aangenaam (mits goed ingesmeerd en voorzien van voldoende water en een buggy). Je moet uiteraard wel van warmte houden, want de temperatuur kan zomers tot boven de veertig graden oplopen. Een voordeel voor hittebestendige golfers is dat de bezettingsgraad op de golfbanen zo mager is, dat je zonder wachten of strikte starttijd de baan op kan. Grote kans dat je onderweg zelfs helemaal niemand tegenkomt. Wanneer ik na vier prachtige golfdagen op het punt sta om afscheid te nemen van het magische Marrakech, heb ik al heimwee. Wat had ik graag nog even op die andere banen gespeeld. En wat had ik graag die vriendelijke, optimistische Marokkanen nog beter leren kennen. Deze stad van contrasten zal er over tien jaar waarschijnlijk heel anders uitzien en is dan ongetwijfeld uitgegroeid tot het gewenste golfmekka van noordelijk Afrika. Marrakech versmelt traditie met ambitie in haar transformatie van oud naar nieuw. Zo wordt bij het vliegveld hard gewerkt aan een hypermoderne tweede terminal. Na het afscheid van mijn vriendelijke chauffeur, loop ik met koffer en golftas richting de oude vertrekhal 1. Opeens komt het met bakken naar beneden. Hartje zomer en het regent. Over contrasten gesproken….

DE BANEN

AL MAADEN GOLF RESORT

Aantal holes: 18
Greenfee: 750 MAD (circa 68 euro)
Cijfer Leadingcourses: 8,2
Het Al Maaden Golf Resort opende vijf jaar geleden haar indrukwekkende poorten en heeft naast zo’n 45 particuliere villa’s vanaf volgend jaar ook een Hyattpark waar toeristen appartementen kunnen huren. De achttien holes, op zo’n twintig minuten rijden van het centrum, zijn niet al te moeilijk en bieden veel ruimte vanaf de tee. De enige echte uitdagingen vind je rond of in de greenside bunkers. Of, vooruit, in de schuine liggingen van de licht glooiende fairways. Die Al Maaden-bunkers zijn overigens een verhaal apart. Bezaaid met stenen en echt keihard opgedroogd in de felle Marokkaanse zon, maar zo nu en dan ook modderig en gevuld met water van de noodzakelijke irrigatie. De baan ligt er prima en groen bij. De greens zijn wat aan de trage kant en onderweg mis ik duidelijk zichtbare afstandsmarkeringen. Echt spannend is Al Maaden niet te noemen. De meest in het oog springende holes zijn vijf (par-vier), zes en twaalf (beide par-drie) waarbij de twee opvallende, modern en strak vormgegeven waterbassins in het spel zijn. De afsluitende achttiende hole is de enige dogleg, maar die is over het water eenvoudig af te snijden. De service in en rond het moderne clubhuis, de proshop en bar is uitstekend met behulpzaam en goed Engels sprekend personeel. De (verplichte) buggy staat snel klaar, inclusief drie onmisbare flesjes water van de zaak. Al met al een prima start van deze golfbreak. Al Maaden is typisch zo’n baan om er even lekker in te komen. Alleen die betonnen bunkers, mag daar wat aan
gebeuren?
Meer info: golfalmaaden.com

ASSOUFID GOLF CLUB

Aantal holes: 18
Greenfee: 850 MAD (circa 78 euro)
Cijfer Leadingcourses: 8,5
Guy Maxwell, de Schotse Golf Director van Assoufid Golf Club, vertelt dat zijn baan nu een jaar officieel open is. Het complex, eigendom van investeerders uit Koeweit: “Onze voornaamste uitdagingen zijn optimaal watermanagement; van de tachtig hectare hoeven er bij ons maar zo'n 35 bewaterd te worden. Daarnaast willen wij de baan zo goed onderhouden, dat die niet alleen optimaal speelbaar is, maar er ook nog eens tiptop uitziet.” En tiptop ziet Assoufid er zeker uit. Aanmerkelijk uitdagender dan Al Maaden; nauwkeurig spel wordt beloond, terwijl afzwaaiers al snel in het (harde) woestijnzand belanden. De bunkers zijn strategisch geplaatst en zeer goed bespeelbaar, de greens strak en snel. Onverwacht zijn de flinke hoogteverschillen. Allemaal kunstmatig aangelegd. Het fraaiste deel start in de nabijheid van de green op hole vier, wanneer je plotseling uitkijkt op de indrukwekkende contouren van het Atlasgebergte. De signature hole is de par-drie zeventiende. Met 135 meter niet lang, maar wel diep naar beneden richting een goed bewaakte green. Vanaf deze teebox heb je bovendien een schitterend uitzicht over vrijwel de hele golfbaan. De prachtige, bijna knusse drivingrange is een kleine vermelding waard. De ballen liggen er fraai opgestapeld en je mag gewoon vanaf het gras slaan. In 2014 werd Assoufid bekroond als Beste nieuwe baan in Afrika, een jaar later als Beste baan van Marokko. Na deze prettige kennismaking verbaast mij dat helemaal niets!
Meer info: assoufid.com

ROYAL GOLF DE MARRAKECH

Aantal holes: 27
Greenfee: 600 MAD (circa 55 euro)
Cijfer Leadingcourses: 6,8
Vlak naast de golfbanen van Al Maaden en Amelkis liggen 27 holes met een koninklijke historie, Royal Golf de Marrakech. Marc Tremel, de Frans-Canadese directeur: “Onze baan is ruim negentig jaar oud en eigendom van koning Mohammed VI. Nee, de koning speelt zelf niet. Zijn broer komt hier wel.” Wat direct opvalt, is dat er bij de entree een tijdelijk onderkomen van portocabins is neergezet. Tremel: “In september beginnen we met de bouw van een nieuw clubhuis. Bovendien hebben we een budget om de faciliteiten uit te breiden en op te knappen.” Royal Marrakech heeft veel weg van een parkbaan, maar dan wel een park met onder meer palm-, olijf- en sinaasappelbomen. Het voordeel hiervan is dat je onderweg veel plekken met schaduw tegenkomt. Het nadeel is dat de vegetatie de wind tegenhoudt. Alleen het rijden in de buggy zorgt voor verkoeling. Wel jammer dat die carts over een traditionele, niet elektrische motor beschikken en daarom ouderwets lawaaierig over de fairways sjezen. Royal Marrakech is een eenvoudig speelbare, vlakke baan zonder verrassingen en uitdagingen. De enige hole die bijblijft, is de par-drie negende (rood) waarbij je over een opvallend gat midden in een heuveltje moet slaan om de green te bereiken. Aan alles is te zien dat deze baan hoognodig aan de opknapbeurt toe is. Zelfs de ballenmachine wacht op betere tijden en weigert dienst. Het baanpersoneel is snel ter plekke, maar ook zij hebben geen invloed op de drie euro (!) die een ballenmuntje kost. Dat is meer dan een cola en flesje water op het terras van het tijdelijke clubhuis. Of zijn hang ik nu te veel de zunige Hollander uit?
Meer info: royalgolfmarrakech.com

SAMANAH COUNTRY CLUB

Aantal holes: 27
Greenfee: 650 MAD (circa 60 euro)
Cijfer Leadingcourses: 8,3
Een van de golfbanen die volgens insiders in financieel zwaar weer verkeert, is Samanah. Met het golf op deze course (signatuur Jack Nicklaus) heeft dat niets te maken, maar wel met het aangrenzende onroerend goed dat maar niet verkocht schijnt te raken. “De huizen zijn wel degelijk verkocht”, corrigeert caddiemaster Rachid streng. “Ze zijn alleen nog niet bewoond.” Deze typische desert course ligt op een steenworp afstand van Domaine Royal Palm. Om er te komen moet je de stadsgrenzen van Marrakech passeren en zie je kort het kale, maar indrukwekkende achterland van de Marokkaanse oase. Op de baan markeren witte stenen een afstand van 135 meter naar pin (150 yards) en stapeltjes stenen tonen de grens tussen baan en out of bounce. De holes zijn licht geonduleerd en worden opgesierd door verzorgde witte bunkers. De drivingrange en het eerste deel van de omloop liggen er heel droog bij. Echt hinderlijk is dat niet. Ik golf immers in de woestijn. Bij de green van hole zes zie ik een onverwachte vijver. Een van de drie, zo ontdek ik later. Alleen bij de approach naar de zestiende green en bij de afslag van de par-drie zeventiende zijn die waterhindernissen echt in het spel. Bij hole negen doemt er opeens een soort spookstad op van leegstaande (“maar wel verkochte”) villa’s, die even verder in bewoonde staat Samanah juist van extra allure voorzien. Al met al is Samanah geen moeilijke baan, tenminste als je de bunkers kunt omzeilen en de lijnen op de verraderlijke greens goed leest. Jammer dat het leegstaande vastgoed soms een wat onbestemd gevoel geeft, gelukkig rest altijd nog het magnifieke uitzicht over het Atlasgebergte en de comfortabele begroeting van het schitterende, bijna koloniaal aandoende clubhuis.
Meer info: samanah.com

PALM GOLF OURIKA

Met gepaste trots laat golfdirecteur Saad Naimi de contouren van zijn gloednieuwe Palm Golf Ourika zien. “Wat er ook gebeurt”, zo zegt hij hoopvol, “we gaan officieel open in september.” Dat is dan wel een jaar later dan gepland. Tijdens de rondleiding wordt duidelijk dat er tot die tijd nog veel werk moet worden verzet; van het storten van besteld zand in de bunkers en waste areas, het plaatsen van keien langs de oevers van de vijvers, tot de afwerking van de oefenfaciliteiten en de bouw van het clubhuis. Dit ambitieuze project, beheerd door de Troon-groep (tevens eigenaar van Palm Golf Club Marrakech, voorheen Palmeira), doet soms denken aan een stadium course waarbij de hele baan wordt omringd door luxe huizen en grote villa’s. In het park wordt overigens hard gewerkt aan een spectaculaire wakeboardvijver met een aangrenzende beachclub en zwembad. Grappig om te zien is dat sommige, speciaal uitgenodigde gasten al een oefenronde mogen spelen, terwijl de shovels nog midden op de fairway staan en de teeboxen nog moeten worden afgewerkt. Uit de gevarieerde lay-out van de baan en de zorg die naar het ouderhoud uitgaat, mag worden geconcludeerd dat dit een ware aanwinst voor golfstad Marrakech gaat worden. Leuk detail, Ourika kan alleen worden bespeeld met buggy. Er staan er inmiddels zestig opgesteld, alle voorzien van een werkend en state-of-the-art GPS-systeem voor afstandsbepaling, digitale scores en routing. Inclusief fraaie fly-overs voor iedere hole.
Meer info: palmgolfclubmarrakech.com

OVERIGE GOLFBANEN

GOLF D’AMELKIS

Aantal holes: 27
Greenfee: 500 MAD (circa 45 euro)
Cijfer Leadingcourses: 7,1
golfamelkis.com

ATLAS GOLF MARAKECH

Aantal holes: 9
Greenfee: 350 MAD (circa 32 euro)
Cijfer Leadingcourses: 8,8
atlasgolfmarrakech.com

THE MONTGOMERIE MARRAKECH

Aantal holes: 18 (in aanbouw)
Greenfee: 700 MAD (circa 64 euro)
Cijfer Leadingcourses: 6,4
prestigiagolf.com

PALM GOLF CLUB MARRAKECH

(voorheen Palmeira)
Aantal holes: 27
Greenfee: 500 MAD (circa 45 euro)
Cijfer Leadingcourses: 7,2
palmeraiemarrakech.com

DOMAINE ROYAL PALM MARRAKECH

Aantal holes: 18
Greenfee: niet bekend
Cijfer Leadingcourses: 8,4
domaineroyalpalm.com

NORIA GOLF CLUB

Aantal holes: 18
Greenfee: 750 MAD (circa 68 euro)
Cijfer Leadingcourses: 9,2
noriagolfclub.com


Alle gebruikersreviews van de internationale banen op Leadingcourses.com zijn tevens te vinden via GOLF.NL. Zelf al gespeeld in Marrakech? Laat hier dan jouw eigen beoordeling achter.

Pin High logo

Deze reis werd mogelijk gemaakt dankzij Pin High Golftravel. Klik hier voor hun complete aanbod naar Marrakech en Marokko. 

  • Paginadatum 21 augustus 2015
  • Auteur Redactie GOLF.NL