Bron: GOLF.NL
Het Turkse golfwalhalla Belek is bij de meeste golfliefhebbers wel bekend, maar er zijn nu ambitieuze plannen bij Kusadasi, aan de westkust. Er ligt één prachtige golfbaan, de Kusadasi International Golfclub, en er volgen er nog vijf. Wordt dit het nieuwe Turkse golfparadijs? Tijd voor een inspectie!

Turkse golfrevolutie

Na drie uur vliegen landen we op de moderne luchthaven van Izmir en per taxi is het nog een krap uur naar het spiksplinternieuwe Ramada Resort Kusadasi & Golf. De vier gebouwen waaruit het resort bestaat, ogen verre van kolossaal , de lobby is zelfs bescheiden te noemen, maar de ontvangst is vriendelijk en behulpzaam. We krijgen het blijkbaar onvermijdelijke all inclusive polsbandje overhandigd; niet echt een sieraad maar we doen het ermee. De golftassen mogen we achterlaten bij de receptie, wel zo makkelijk. Ik blijk de állereerste bezoeker te zijn van de mooie en ruime kamer 2223, waar een uitnodigende schaal met Turkse lekkernij klaarstaat. Na een prima nacht melden we ons vroeg bij het ontbijt. Onder meer veel vers brood, geklutst ei en zelf te persen sinaasappelsap vullen de tafels aan het zwembad. Een goede basis voor een mooie golfdag.

Indrukwekkende views

Het is zover: we gaan golfen! Het hotel biedt een shuttleservice die ons in twintig minuten naar de enige golfbaan in de regio, de Kusadasi International Golfclub, brengt. De entree van het clubhuis is niet uitzonderlijk maar eenmaal binnen blijkt hoe spectaculair de ligging is. Vanaf een aantal meter boven de baan zie de mooi glooiende fairways en waar je ook kijkt heb je indrukwekkende views. Zelfs het Griekse eiland Samos is te zien. Natuurlijk krijg je zo zin om hier te spelen maar tegelijk word je indirect gewaarschuwd: makkelijk gaat het niet worden. De super relaxte manager stelt ons gerust. De Zweed Fredrik Hanson is slechts 43 jaar maar al een oude rot in het vak. In 1996 kwam hij naar Turkije en is na dertien jaar als ondernemer in Belek naar Kusadasi vertrokken om daar dit nieuwe project op te zetten. Hij noemt de baan een inland links, een twijfelachtige omschrijving omdat de baan ver boven de zeespiegel ligt. Trots vertelt hij dat de baan drie jaar geleden is geopend en sindsdien alleen meer volwassener wordt. Dit is nu enige baan, maar de toekomst belooft veel want er worden nog vijf projecten ontwikkeld.

Hij noemt de baan een inland links, een twijfelachtige omschrijving omdat de baan ver boven de zeespiegel ligt.

Eerlijke tegenstander

Het is net buiten het seizoen en rustig. Natuurlijk zijn er een paar Japanners en Duitsers maar Fredrik gaat graag met ons de baan in. Wat ons tot voordeel strekt, want enige voorkennis van deze baan lijkt noodzakelijk. Dat blijkt juist. Het begint met een par-vier waarbij we vanaf de hoger gelegen teebox direct zien dat lengte op deze baan handig is maar precisie meer gaat opleveren. Het links karakter is wel duidelijk, er zijn weinig plaatsen waar je recht staat en het controleren van een rollende bal blijkt een illusie. Het aanspelen van de green is nog iets complexer, want daar is over nagedacht; creatieve maaipatronen en meerdere plateau’s maken een goed approach shot essentieel. De greens zijn redelijk snel en de ondulaties maken het moeilijk. Het juist inschatten van snelheid en richting bepalen hier met hoeveel putts je van de baan komt. Tijdens de eerste holes voel je dat je tegen de baan speelt, een eerlijke tegenstander waartegen je kans denkt te kunnen maken.

Navigatiefoutjes

De tweede lus ligt aan de andere kant van het ravijn en laat direct een ander karakter zien. Hier draait het voornamelijk om kennis van de baan. Afslaan met een ijzer en kiezen voor positie is hier aan te raden. Een aantal holes hebben blinde afslagen maar gelukkig kan Fredrik ons vertellen hoeveel meter we moeten overbruggen. De ruimte om een navigatiefoutje te maken is klein en het terugvinden van het afgezwaaide bal in de rough blijkt een avontuur op zich. Hole 14 is de moeilijkste: na ruim vierhonderd meter omhoog slaan kom je uit bij de green maar dat is niet het meest bijzondere. Met verbazing staan we te kijken naar de achterkant van de green. Het lijkt op een uit de kluiten gewassen groene paddenstoel van tien meter breed. Fredrik vertelt dat de green is getroffen door een aardbeving en de verschuiving laat zien met welke niet te bevatten kracht we te maken hebben.

Is Kusadasi het golfparadijs van de toekomst? Op dit moment is het een complete bestemming waar je met het hele gezin niets tekort komt.

 

Echte test

De strijd tegen de baan lijkt ongelijk te worden en we zijn aan de verliezende hand. De green van de dogleg achttiende neemt ons volledig in de maling. Zelfs na een aantal oefenputts lukt het niet om de bal in de buurt van de hole te krijgen. Dan horen we een hard geluid en geschrokken kijken we om ons heen. Het blijkt de sprinkler. Een welkom en duidelijk signaal dat we zijn uitgespeeld en we melden ons in het clubhuis. Aan de bar zijn we het met elkaar eens: de eerste negen zijn leuk om te spelen en je bouwt daar vertrouwen op voor de tweede negen, maar daar sta je voor een echte test waarbij je je kunt afvragen of iedere speler van ieder niveau zich daar prettig bij voelt.
De zon gaat onder en vanuit het clubhuis zien we lange schaduwen over de baan. In het ruime clubhuis genieten slechts een paar gasten van een maaltijd. Het zijn ongetwijfeld golfers want willekeurige passanten hebben hier niet zo veel te zoeken. De taxi staat klaar en we zijn twee uur later terug dan gepland. De keuken is al dicht maar bij het aanzien van onze vermoeide blikken en na enig aandringen maakt de chefkok toch nog een heerlijke mixed grill. Na een laatste drankje aan de bar is het hoog tijd voor een goede nachtrust.

Golfrevolutie

Is Kusadasi het golfparadijs van de toekomst? Op dit moment is het een complete bestemming waar je met het hele gezin niets tekort komt. Kusadasi heeft alles wat een badplaats compleet maakt: strand, watersporten, cultuur en een nachtleven. Voor de golfliefhebber is er nog maar één baan, die je maar net moet liggen. Dat nadeel kan ook een voordeel zijn want bij een tweede ronde zal je met meer baankennis beter gaan spelen. En als hier net zo’n golfrevolutie uitbreekt als in Belek, belooft de toekomst mooi te worden!

Kusadasi International Golfclub

Lengte heren: 5849 meter
Lengte dames: 4836 meter
Maximale handicap: 36
Greenfee achttien/negen holes: 60/38 euro inclusief buggy (verplicht)
Verder: les is mogelijk, goede oefenfaciliteiten
Meer info: kusadasiinternationalgolf.com

Ramada Resort Kusadasi & Golf

Het hotel heeft een complete collectie van kamers: single room, double room, family room en de duplex room. Ze zien er allemaal geweldig uit en vanaf het balkon heb je een prachtig uitzicht op de zee. De gastronomie heeft genoeg te bieden, er zijn drie à la carte restaurants, een aantal bars en een nachtclub. Het het meest bijzondere restaurant ligt direct aan zee, op meerdere plateaus. Op het resort zijn meerdere zwembaden en natuurlijk ontbreken de winkels niet. Er is een kapper, juwelier en boetieks. Een Turks hotel zonder hammam is ondenkbaar en ook hier treffen we een prachtig en compleet wellnesscentrum.

Reisinformatie

Corendon Dutch Airlines vliegt twee keer per week naar Izmir vanaf Amsterdam en één keer per week vanaf Brussel. De vluchtduur naar Izmir Airport bedraagt circa 3.15 uur, de transfer naar Kusadasi circa zestig minuten.
Klimaat Kusadasi: mediterraan, 300 zondagen per jaar
Hoogste gemiddelde maximale temperatuur: 31 (augustus)
Laagste gemiddelde maximale temperatuur: 13 (januari)
Prijs voor acht dagen: vanaf 434 euro (inclusief 2-kamerbungalow voor twee personen all inclusive, vlucht en transfer; op basis van twee personen)

Te boeken bij: Corendon

  • Paginadatum 8 mei 2015
  • Auteur Redactie GOLF.NL