Wasserburg Anholt
Augerville
Augerville
Augerville
Cely
Chateau du Lac
Chateau du Lac
Cleydael
Hoog Vaals
Augerville
Vaalsbroek
La Tournette
Basthorst
Moyland
Vaugouard
Wasserburg Anholt
Winston Links
GC Wittem
Slotgrachten, kanonnen, jonkvrouwen, verborgen torenkamers, Engelse tuinen… Kastelen spreken tot de verbeelding. En golfers hebben het geluk dat de burchten vaak omgeven zijn door negen of achttien holes. Wil je je even wanen in de middeleeuwen? Het kan, in de buurt.

DUITSLAND

Slapen naast een Rembrandt

Tijdens een golfweekend overnachten op ongeveer honderd meter van een heuse Rembrandt… Dat lukt nergens, behalve in het Duitse Isselburg.

Zodra je over de kasseien van de oprijlaan loopt, een bewonderende blik naar de grote slotvijver en het omringende park werpt en aan het einde de imposante contouren van kasteel Anholt ziet, dan waan je je in de middeleeuwen. Geen wonder, want deze authentieke waterburcht dateert van de twaalfde eeuw en wordt, na een rijke en bevlogen geschiedenis, tot op de dag van vandaag bewoond door de Duitse vorst Carl Philipp von Salm-Salm. Het kasteel, net over de grens bij Arnhem, bestaat uit twee delen: het luxueuze en romantische Parkhotel Wasserbug Anholt én het gelijknamige museum annex woonhuis van de adellijke eigenaar. Het museum is alleen via één van de vijf dagelijkse rondleiding te bezoeken, maar dat is beslist de moeite waard. Zo kom je na een mooie wapenkamer en indrukwekkende bibliotheek (met onder meer schitterende atlassen van de zeventiende eeuwse Amsterdamse kaartenmakers Blaeu) in de woonvertrekken waar je naast antieke meubelen, wandkleden en porselein, circa achthonderd werken vindt van schilders als Jan Brueghel, Jan van Goyen, Gerard ter Borch en Hans Holbein.

Gordijn over het naakt

Het absolute hoogtepunt is Rembrandts Het bad van Diana, met Actaeon en Callisto. Daarop is de schilder zelf te zien in de rol van de in een hert veranderende jager Actaeon. Het schilderij hangt al zo’n 240 jaar in Anholt. Ooit stond het op een schildersezel in de biljartkamer. Vanwege het vele naakt zat er een rail met gordijn aan; als er vrouwen in de buurt waren, werd het gordijn dichtgeschoven. Op nog geen honderd meter van dit meesterwerk kun je vorstelijk overnachten in een van de 31 hotelkamers. Die kamers zijn van alle moderne gemakken voorzien en stijlvol chic ingericht. Het interieur van het bijbehorende restaurant biedt wellicht wat minder sfeer, maar het 180-graden uitzicht over vijver en park, plus de verfijnde kaart met veel regionale producten en een absolute topbediening vergoeden veel.

Parkhotel Wasserburg Anholt

Isselburg-Anholt, Duitsland
Prijs tweepersoonskamer: vanaf circa 140 euro
schloss-anholt.de

GOLFBANEN IN DE BUURT
Golfclub Wasserburg Anholt
Op loopafstand(!) van het kasteel/hotel vind je de sfeervol, maar wat voorspelbaar aangelegde achttien-holesparkbaan van Golfclub Wasserburg Anholt, een ontwerp van de Duitse architect Bernhard von Limburger. Meest in het oog springend zijn de majestueuze, eeuwenoude loofbomen en de vele, leuke details als waterputten en -pompen. Het middeleeuwse uitzicht op de burcht vanaf de tiende green is er eentje om in te lijsten.

Isselburg, Duitsland
Afstand vanaf het hotel: 700 meter
Minimale handicap: 45 (werkdagen), 36 (weekend)
Greenfee: 85 euro (werkdagen), 100 euro (weekend)
Score Leadingcourses.nl: 8,4
golfclub-anholt.de

Land-Golf-Club Schloß Moyland
In Bedburg-Hau, een half uur rijden van Anholt, zijn twee banen met een totaal verschillende karakter: Golf International Moyland (zie hieronder) en Land-Golf-Club Schloß Moyland. De eerste en laatste holes van Schloß Moyland liggen in de bossen, tussendoor speel je in een fraaie, compacte parkomgeving. Opmerkelijk is de smalle uitloop van de roughs (met veel krappe out-of-bounce markeringen), wat je dwingt om nauwkeurig te spelen.

Bedburg-Hau, Duitsland
Afstand vanaf het hotel: 17 km
Minimale handicap: 54 (werkdagen), 36 (weekend)
Greenfee: 50 euro (werkdagen), 70 euro (weekend)
Score Leadingcourses.nl: 7,5
landgolfclub.de

Golf International Moyland
In 2013 ging het ambitieuze Golf International Moyland failliet, maar inmiddels is de achttien-holesparkbaan van architect David Krause in volle glorie hersteld. Er zijn maar liefst elf holes met een hoek erin en dat is wel een behoorlijke dogleg-overkill. De meeste holes zijn verrassend glooiend, iets dat je bij de aanblik van het terrein rond de entree niet zou verwachten. Golf International Moyland heeft ook een korte zes-holesbaan.

Bedburg-Hau, Duitsland
Afstand vanaf het hotel: 16 km
Minimale handicap: 54
Greenfee: 55 euro (werkdagen), 65 euro (weekend)
Score Leadingcourses.nl: 7,7
golfinternationalmoyland.de

Overige banen in de regio
• G&CC Mühlenhof (Dui, 12 km): 18 holes, greenfee 50-60 euro
muehlenhof.net
• GC Borghees (Dui, 16 km): 18 holes, greenfee 40-50 euro
golfclub-borghees.de
• GC Weselerwald (Dui, 24 km): 27 holes, greenfee 50-60 euro
gcww.de
• Keppelse Golfclub (24 km): 18 holes, greenfee 55 euro
keppelse.nl
• Golfbaan ’t Zelle (25 km): 27 holes, greenfee 55-60 euro
gczelle.nl
• G&CC Winterswijk (28 km): 18 holes, greenfee 50-55 euro
golfclubwinterswijk.nl

FRANKRIJK

Kasteelkamer aan de green

Beter kan het niet: in Château d’Augerville ten zuiden van Parijs kun je slapen in een kasteelkamer aan de achttiende green.

Op weg naar Château d’Augerville rij je door kale velden, een niet heel bijzonder glooiend landschap, maar dan opeens bereik je in een prachtig bosrijk gebied een klein dorpje met een kasteel, Augerville-La-Rivièra. Augerville was altijd al een fijne bestemming maar sinds de eigenaar – een Franse familie – het management heeft uitbesteed aan Troon Golf is het nog prettiger toeven in het kasteelhotel en op de golfbaan uit 1995 van architect Olivier Dongradi. Op papier heeft het hotel vier sterren, in werkelijkheid zijn de faciliteiten en bediening 4,5 ster. Het is een bewuste keuze van de eigenaar om gasten daarmee aangenaam te verrassen en Troon borduurt daarop voort. Troon, een Amerikaans bedrijf dat overal ter wereld op bijzondere plaatsen golfbanen exploiteert, heeft de routing omgegooid waardoor de achttiende green nu bij het kasteel ligt, in plaats van de negende green. De spectaculaire (en niet makkelijke) bosbaan bij het kasteel is flink onder handen genomen zodat de heuvelachtige fairways het hele jaar droog zijn. Diverse vervallen bijgebouwtjes van het kasteel zijn opgeknapt en omgetoverd in een golfshop en een clubhuis met casual restaurant. Gasten kunnen nu kiezen tussen relatief eenvoudig eten of een chic diner in het kasteelrestaurant. Hoe dan ook, voor- of achteraf moet je zeker even de fijne ouderwetse loungebar in het kasteel bezoeken.

Charmante sfeer

Château d’Augerville is met veertig kamers een intieme bestemming en eigenaar en management willen dat zo houden. De mooiste kamers zijn in het kasteel zelf, met als topper kamer nummer één aan de achttiende green. Er zijn ook kamers in de zeventiende eeuwse bijgebouwen van het château waar de charmante kasteelsfeer niets minder is. We zouden graag in Augerville verblijven tijdens de Ryder Cup van 2018 op Le Golf National in Parijs, maar dat is al niet meer mogelijk; het kasteel is dan al verhuurd aan een grote partij gasten. Augerville heeft een heliport en de gasten zullen met een helikopter shuttelen tussen het kasteel en de Ryder Cup-baan. Maar voor en na het duel tussen Amerika en Europa is iedereen welkom op Augerville. Vanaf Utrecht is het zes uur rijden en het kasteel ligt op 45 minuten van luchthaven Parijs-Orly. De clubs hoeven niet mee, op Augerville kun je stokken huren van bekende merken. Geen oude, maar het nieuwste van het nieuwste.

Château d'Augerville

Augerville-La-Rivièra, Frankrijk
Prijs tweepersoonskamer: vanaf circa 160 euro
chateau-augerville.com

Golf d’Augerville
Minimale handicap: 54
Greenfee: 44 euro (werkdagen), 59 euro (weekend)
Score Leadingcourses.nl: 8,3

GOLFBANEN IN DE BUURT
Golf de Fontainebleau
Deze heide- en bosbaan met achttien holes van architect Tom Simpson, later aangepast door Fred Hawtree, is een beroemde klassieker. Fontainebleau ligt in het gelijknamige bos en bij het middeleeuwse stadje met dezelfde naam waar Paleis Fontainebleau een toeristische trekpleister is. In de Golf World Top 100 van Continental Europe bezet Golf de Fontainebleau de achtste plaats.

Fontainebleau, Frankrijk
Afstand vanaf het hotel: 28 km
Minimale handicap: 35
Greenfee: 80 euro (alleen werkdagen)
Score Leadingcourses.nl: 8,9
golfdefontainebleau.org

Exclusiv Golf du Château de Cély
De achttien-holescourse uit 1990 in de stijl van Amerikaanse parkbanen ligt dicht bij het bos van Fontainebleau. Bij de baan van de architecten Marc Adam en Patrick Fromange staat een fraai veertiende eeuws kasteel maar dat wordt alleen gebruikt voor seminars en feesten.

Cely En Biere, Frankrijk
Afstand vanaf het hotel: 25 km
Minimale handicap: 36
Greenfee: 45 euro (werkdagen), 78 euro (weekend)
Score Leadingcourses.nl: 8,3
exclusivgolf-cely.fr

Le Golf National
Op de Albatross-baan van Le Golf National wordt in 2018 de Ryder Cup gespeeld en is afgelopen winter aangepast voor dit duel tussen Amerika en Europa. Het ontwerp is van architect Hubert Chesneau en de baan is ook gastheer van het Frans Open, een wedstrijd van de European Tour. Le Golf National, vlakbij Versailles, heeft nóg een achttien-holesbaan (Aigle) en ook een korte baan (Oiselet). Het resort heeft een eigen viersterrenhotel.

Guyancourt, Frankrijk
Afstand vanaf het hotel: 88 km
Minimale handicap: 28
Greenfee: 96 euro (werkdagen en weekend)
Score Leadingcourses.nl: 7,6
le-golf-national.com

NEDERLAND

Buitenlandse trip in eigen land

Vakantie in eigen land kan soms heel buitenlands voelen. Dat geldt zeker voor een ontspannen trip naar Kasteel Vaalsbroek waar je culinair kunt genieten en een paar mooie golfbanen binnen je bereik hebt.

Het Zuid-Limburgse Heuvelland, een gebied tussen Maastricht en Vaals, is een uitloper van de Ardennen. Vaals is het hoogste punt van Nederland, 322 meter boven zeeniveau, en een paar kilometer verder, in België, ben je al bijna twee keer zo hoog. Aan de rand van het plaatsje Vaals ligt het vijftiende eeuwse Kasteel Vaalsbroek, nu onderdeel van een hotel van Bilderberg. Het kasteel zelf wordt gebruikt voor conferenties, feesten en huwelijken. Gasten logeren in de moderne hotelvleugels naast het kasteel (met welness, een spa en binnenzwembad), maar ontbijten wel in het kasteel. Een tip om het kasteel goed te bekijken: eens per week, op vrijdag of zaterdag, is er een Kasteel Diner Experience, eten inclusief een rondleiding in het kasteel. Als je daar geen tijd voor hebt, is een wandeling in de prachtige kasteeltuinen een must. Wie eenvoudig wil eten, kan terecht in de bistrobar, maar het à la carte restaurant In de Oude Watermolen is een aanrader. Er wordt wijn geschonken van het Limburgse Domein St. Martinus. De wijngaarden liggen op de hellingen van Vijlen, het enige bergdorpje van Nederland dat enkele kilometers van het kasteel ligt. Wijndomein St. Martinus verzorgt ook proeverijen en rondleidingen door de wijngaarden en kelders.

Wintersporten

Het leukste uitstapje – afgezien van spelen op de golfbanen in de buurt – is een bezoek aan het drielandenpunt in Vaals. Op de Vaalserberg komen de grenzen van Nederland, België en Duitsland bijeen. Daarnaast is Vaals een uitvalsbasis voor een bezoek aan Aken, Düsseldorf, Keulen en Maastricht. Het dorp trekt veel fietsers, wandelaars, langlaufers en zelfs skiërs. Skiliefhebbers brengen een bezoek aan het nabijgelegen Snow World, een groot overdekt wintersportresort. Maar voor golfers is de hoogste plaats van Nederland ook een topbestemming. Bij de ingang van het kasteelhotel vind je een plattegrond waarop alle golfbanen in de omgeving staan aangegeven. Het meest dichtbij – een paar minuten wandelen – is Golfclub Hoog Vaals, een korte baan die onderdeel is van Landal Greenparks.

Bilderberg Kasteel Vaalsbroek

Vaals, Nederland
Prijs tweepersoonskamer: vanaf circa 100 euro
bilderberg.nl

GOLFBANEN IN DE BUURT
Golfclub Hoog Vaals
Een ideale baan voor beginners of om met de hele familie te spelen, want Hoog Vaals is een korte baan met alleen maar par-drie- en par-vierholes. Pas wel op voor afzwaaiers van andere golfers; de baan is erg compact. De holes liggen tussen Kasteel Vaalsbroek en bungalowpark Landal Hoog Vaals en op een steenworp afstand van het drielandenpunt.

Vaals, Nederland
Afstand vanaf het hotel: 400 meter
Minimale handicap: 54
Greenfee: 20 euro (werkdagen), 30 euro (weekend)
Score Leadingcourses.nl: 5,9
golfclubhoogvaals.nl

Zuid Limburgse G&CC Wittem
Wittem is de oudste golfclub in de provincie Limburg en heeft de hoogstgelegen golfbaan van Nederland. Het is een combinatie van een bos- en parkbaan met uitzichten over het Limburgse heuvelland. Negen holes zijn ontworpen door Fred Hawtree en negen door Paul Rolin. De baan wordt nu gerestaureerd door het architectenbureau van Martin Hawtree, de zoon van Fred en de ontwerper van Donald Trumps baan in Schotland.

Mechelen, België
Afstand vanaf het hotel: 8 km
Minimale handicap: 54
Greenfee: 65 euro (werkdagen), 65 euro (weekend)
Score Leadingcourses.nl: 7,8
zlgolf.nl

Het Rijk van Margraten
De achttien-holesbaan is ingebed in het heuvelachtige landschap tussen het Maasdal en het Mergelland en kijkt uit op de stad Maastricht. De baan is gevarieerd en sommige holes zijn omringd door fruitbomen en wijngaarden. Margraten heeft ook een gecombineerde negen-holes par-driebaan en pitch & putt-baan voor beginners.

Cadier en Keer, Nederland
Afstand vanaf het hotel: 19 km
Minimale handicap: 54
Greenfee: 57,50 euro (werkdagen), 67,50 euro (weekend)
Score Leadingcourses.nl: 7,9
golfenophetrijk.nl

Overige banen in de regio
• Aachener Golf Club (Dui, 3 km): 18 holes, greenfee 50-60 euro
aachener-golfclub.de
• Golfclub Mergelhof (Bel, 4 km): 18 holes, greenfee 50-60 euro
nl.mergelhof.com
• G&CC Henri Chapelle (Bel, 11 km): 45 holes, greenfee 55-75 euro
golfhenrichapelle.be
• G&CC Hoenshuis (14 km): 18 holes, greenfee 60-75 euro

hoenshuis.nl
• Golfbaan Brunssummerheide (19 km): 36 holes, greenfee 50-58 euro
golfbrunssummerheide.nl

BELGIË

De luxe van een modern kasteel

Nog zo’n plek waar je je een in een sprookje waant. De oevers van het Meer van Genval, naast Château du Lac, nodigen uit voor inspirerende wandelingen. Je golfspel op de prachtige banen in de buurt kan er baat bij hebben.

Je zou Château du Lac, nabij Brussel, een modern kasteel kunnen noemen want het werd pas in 1906 gebouwd. De beoogde functie van het kasteel in romantische Lotharingse stijl was een fabriek voor het bottelen van mineraalwater maar Du Lac werd een kuuroord. Later in de vorige eeuw werd het kasteel alsnog gebruikt voor industriële activiteiten maar die tijden zijn voorbij. Sinds 1981 is het kasteel een exclusief luxe hotel. De kamers van het vijfsterrenhotel zitten voor een deel in het kasteel en voor een deel in een nieuwe vleugel, samen met onder meer een grote spa en fitnessruimte. Er is een chic restaurant in het kasteel en voor ‘pub food’ kun je goed terecht in het plaatsje Genval.

Flaneren langs de oevers

Naast het met klimop begroeide Château du Lac, ’s avonds prachtig verlicht, ligt een putting green van kunstgras, maar het kasteel ligt niet aan een golfbaan. Het is echter maar een klein eindje rijden naar toppers zoals Golf Château de la Tournette en Royal Waterloo. Het Meer van Genval is van grote meerwaarde. Je kunt er heerlijk wandelen langs oevers waarop in de loop der eeuwen prachtige villa’s zijn gebouwd. Het is ook een geliefde plek voor joggers, de een na de ander parkeert bij het kasteel in de buurt om een rondje te rennen.

Martin's Château du Lac Hotel

Genval, België
Prijs tweepersoonskamer: vanaf circa 160 euro
martinshotels.com

GOLFBANEN IN DE BUURT
Golf Château de la Tournette
Met een bezoek aan Tournette blijf je in de kastelensfeer: het clubhuis is gevestigd in een kasteel uit de zestiende eeuw en heeft een bar en twee restaurants. Op een heuvelachtig terrein van 120 hectare liggen een par-driebaan en twee grote achttien-holesbanen. Parcours Américain is een spectaculaire en gevarieerde target golf course, een typische Amerikaans parkbaan. Het ontwerp is van Bill Amick met latere aanpassingen van Peter Alliss en Clive Clark. De eerste negen zijn al heel spannend, op de tweede negen zorgen grote waterpartijen voor nog meer uitdaging. Parcours Anglais uit 1997 is een linksachtige, weidse baan zoals je ze in Engeland treft en waar je meerdere opties hebt om de green te benaderen. De greens zijn hier kleiner dan op de Amerikaanse baan, de bunkers ook maar ze zijn hier wel dieper. Dit ontwerp is van het architectenbureau van Martin Hawtree (de maker van de Donald Trump-baan in Aberdeen) maar is ook aangepast door Peter Alliss en Clive Clark. De greens op La Tournette zijn snel, het onderhoud is bijzonder goed. De par-drie Orival Course ontworpen door de Belgische architect Bruno Steensels is overigens ook de moeite waard.

Nivelles, België
Afstand vanaf het hotel: 17 km
Minimale handicap: 45 (werkdagen), 36 (weekend)
Greenfee: 85 euro (werkdagen), 100 euro (weekend)
Score Leadingcourses.nl: 8,5
tournette.com

Royal Waterloo GC
De club vlakbij de slagvelden waar Napoleon is verslagen, heeft twee achttien-holesbanen (La Marache en Le Lion) en een negen-holesbaan. La Marache is de beste, de bos- en parkbaan stamt uit 1960 en is ontworpen door Fred Hawtree. Le Lion is van architect Paul Rolin en bestaat sinds 1980.

Lasne, België
Afstand vanaf het hotel: 6 km
Minimale handicap: 28 (La Marache) en 36 (Le Lion)
Greenfee: 105 euro (werkdagen), 125 euro (weekend)
Score Leadingcourses.nl: 8,4
royalwaterloogolfclub.be

Sept Fontaines
Nog een club met een oud kasteel als clubhuis: Sept Fontaines in Waterloo. Ook hier liggen twee achttien-holesbanen. De Château Course van architect Jean-Emmanuel Rossi is de moeilijkste, de andere baan, La Forêt, is iets korter maar ook erg uitdagend.

Braine l'Alleud, België
Afstand vanaf het hotel: 10 km
Minimale handicap: 34
Greenfee: 70 euro (werkdagen), 90 euro (weekend)
Score Leadingcourses.nl: 8,2
golf7fontaines.be

Overige banen in de regio
• Golf du Château de la Bawette (6 km): 27 holes, greenfee 50-70 euro
labawette.com
• Golf de Louvain-La-Neuve (9 km): 18 holes, greenfee 45-70 euro
golflln.com
• Royal GC of Belgium Ravenstein (10 km): 27 holes, greenfee 100 euro
rgcb.be
• Golf de l’Empereur (11 km): 27 holes, greenfee 59-87 euro
golfempereur.com
• Golf du Bercuit (12 km): 18 holes, greenfee 70-100 euro
golfdubercuit.be

Alle gebruikersreviews van deze (inter)nationale banen op Leadingcourses.com zijn tevens te vinden via GOLF.NL. Zelf al gespeeld in op een van de genoemde banen? Laat hier dan jouw eigen beoordeling achter.

Pin High logo

Deze reportage werd mogelijk gemaakt dankzij Pin High Golftravel. Klik hier voor hun complete aanbod  • Paginadatum 23 maart 2016
  • Auteur Redactie GOLF.NL
}