Dat het in Duitsland goed toeven is, hoeven we de golfer die graag over de landsgrenzen kijkt, allang niet meer te vertellen. Maar wat als je de dichtstbijzijnde banen van onze oosterburen nu allemaal zo’n beetje kent? Dan rij je gewoon een klein stukje verder. Richting Frankfurt.

Trek naar de Taunus

De Taunus is een fraai bosrijk middelgebergte in de Duitse deelstaat Hessen. Het gebied staat bekend om zijn bronnen, waardoor er veel kuuroorden te vinden zijn, maar je kunt er ook uitgebreid golfen op prachtige banen. We bezoeken het hotel en de gloednieuwe achttien holes van Hofgut Georgenthal in Hohenstein, halverwege Koblenz en Frankfurt am Main, op zo’n drieënhalf uur rijden van Utrecht. De historie van dit oude landgoed gaat terug tot 1692 en George August, graaf van Nassau-Idstein. In 1995 werd het Hofgut overgenomen door de familie Hankammer en verbouwd tot een well­nesshotel. Hoteleigenaresse is ­Brita Hankammer. Haar vader, eigenaar van de firma Brita (waterfiltratieproducten), heeft zo’n vermogen opgebouwd dat hij het complex onlangs kon uitbreiden met een bijzondere golfbaan. De eerste negen holes van Hofgut Georgenthal gingen vorig jaar open, in mei van dit jaar werden ze gevolgd door de tweede negen.

Romeinse verdedigingslinie

De aanleg van deze golfbaan had veel voeten in de aarde. Zo ligt het gebied midden in de overblijfselen van de Limes Germanicus, een eeuwenoude verdedigingslinie die het Romeinse Rijk tegen de brute Germanen moest beschermen. Op sommige stukken van het Hofgut zijn, buiten het oog van de golfer, nog restanten van deze linie te vinden. Die overblijfselen mochten bij de bouw uiteraard niet worden verstoord.

Verder verbieden lokale wetten dat er in deze omgeving grondwater wordt opgepompt. Baanarchitect Christian Althaus en de projectontwikkelaar moesten dus een acht kilometer lange waterleiding laten aanleggen. Uit praktische overwegingen zijn alle vijvers daarom met elkaar verbonden. Ze worden net als de rest van de baan van water voorzien door een irrigatiesysteem, aangestuurd vanuit een betonnen bunker naast de zeventiende hole.

Bij aankomst vallen meteen drie dingen op. Hofgut Georgenthal ligt fraai in een klein dal, waardoor het geheel een compacte indruk maakt en het gevoel geeft van een stadion course. Door dit komvormige ontwerp is er flink wat hoogteverschil, met veel holes die schuin omhoog of naar beneden lopen. Daarnaast zien we alle karakteristieken die bij een typische linksbaan horen. Terwijl je midden in de Duitse natuur staat te golfen, zijn de uitdagingen dus van een Schotse of Ierse orde. Alleen de zee moet je er even bij denken.

Extreme ondulaties

Het compacte ontwerp komt ook tot uiting in de lengte van deze par-70-baan die met 5.638 meter (witte tees) niet al te lang is. Al merk je daar niet zoveel van. Voordat we afslaan, bezoeken we de mooie, centraal gelegen drivingrange, die heel natuurlijk in de omgeving opgaat, een par-drie oefenbaantje en de oefengreens, waaronder een Himalaya-green met extreme ondulaties. Dit lijkt een gimmick, maar is het niet, zo ontdekken we even later op vrijwel alle, eveneens sterk geonduleerde greens in de baan.

Golfen op Hofgut Georgenthal zorgt voor een mix van bewondering (omgeving) en nederigheid (precisie is vereist). De fairways zijn relatief smal, net als de stroken semi-rough. Afzwaaiers belanden – zoals vaker op linksy banen – snel in hoog gras en al te optimistische approaches richting de greens eindigen vaak in een van de vele bunkers. Daar staat tegenover dat de eerder genoemde hoogteverschillen prima te belopen zijn (buggy’s zijn niet echt nodig) en dat de waterhindernissen slechts zelden een echte bedreiging vormen.

De meest interessante holes zijn de korte par vier vierde (die door longhitters in een keer is te halen, maar met een green die goed wordt afgeschermd door bunkers), een intimiderende par vijf twaalfde (met out-of-bounds op rechts en een dreigende rough aan de linkerkant) en de klassieke par drie vijftiende (met een mooi verval naar beneden, richting een fraai ontworpen green). De greenfee is met zeventig euro (werkdagen) en honderd euro (weekend) redelijk te noemen, en hotelgasten krijgen korting. Wie hier regelmatig op vakantie gaat, kan een lidmaatschap overwegen. De prijzen variëren van 1800 euro (voor een jaar) tot 1400 euro per jaar (voor een vijfjarig lidmaatschap).

Degelijk en saai

Met 185 euro voor een standaard tweepersoonskamer, vinden we het hotel van Hofgut Georgenthal eerlijk gezegd wat overprijsd. De kamers zijn weliswaar schoon en comfortabel, maar ook een beetje degelijk en saai ontworpen. De ruime bar met aangrenzend ontbijtgedeelte ziet er daarentegen modern en ruimtelijk uit, met aan de ene kant zicht op de rustieke binnenplaats en aan de andere kant op de golfbaan.

Voor een diner in Restaurant Georgios hoef je slechts de binnenplaats over te steken. Verwacht geen sterrenkeuken, maar wel een uitgebreide kaart met gevarieerde gerechten die met veel zorg en aandacht worden bereid. Het interieur van het restaurant zou een opfrisbeurt kunnen gebruiken, daar staat tegenover dat de spa van dit hotel aan alle moderne eisen voldoet.

De paar kritische kanttekeningen over de prijsstelling en het interieur staan echter in geen verhouding tot het serene natuurschoon en de uitdagende golfervaring die deze stoere en monumentale omgeving te bieden heeft. Genoeg redenen voor golfers, maar ook voor wandelaars, fietsers, spaliefhebbers en rustzoekers om een paar dagen richting de Taunus te trekken.

Hofgut Georgenthal
Georgenthal 1
65329 Hohenstein
Duitsland

Prijzen standaard tweepersoonkamer: circa 185 euro
Greenfee:
70 euro (werkdagen)
100 euro (weekend)

hofgut-georgenthal.de

GOLFEN ROND FRANKFURT

Hieronder vind je een selectie van een aantal (top)banen in de buurt van Frankfurt en Wiesbaden, inclusief het waarderingscijfer van Leadingcourses.com.

Golfpark Idstein Golf & Country Club (9,3)
Idstein-Wörsdorf
Aantal holes: 36
Greenfee: 45/60 euro
Golfpark-idstein.de

Golf-Club Hof Hausen vor der Sonne (8,7)
Hofheim am Taunus
Aantal holes: 18
Greenfee: 65/90 euro
Hofhausengolf.de

Golf- und Land-Club Kronberg (8,4)
Kronberg
Aantal holes: 18
Greenfee: 55/80 euro
Gc-kronberg.de

Golfclub Taunus Weilrod (8,2)
Weilrod
Aantal holes: 18
Greenfee: 55/70 euro
Golfclub-weilrod.de

Golf Club Hanau-Wilhelmsbad (8,1)
Hanau-Wilhelmsbad
Aantal holes: 18
Greenfee: 80/90 euro
Golfclub-hanau.de

Frankfurter Golf Club (8,1)
Frankfurt
Aantal holes: 18
Greenfee: 80/100 euro
Fgc.de

Golf Club Neuhof (8,0)
Dreieich
Aantal holes: 27
Greenfee: 80/100 euro
Golfclubneuhof.de

  • Paginadatum 30 augustus 2016
  • Auteur Redactie GOLF.NL