Pléneuf Val-André heeft een typische Bretonse kust: rotsen en strand.
De signature hole (11) van Golf de Pléneuf Val-André.
Dinard GC: een linksbaan uit 1887.
Het opvallende clubhuis van Dinard.
Het clubhuis van Golf des Ormes.
Op Golf des Ormes speel je langs drijvende en hangende vakantiehutten.
Golf de Saint Malo.
Domaine de Cicé-Blossac.
Cap Fréhel.
Oestervelden op het strand van Cancale.
Het historische plaatsje Quimper.
Bretagne is bij Nederlanders een geliefde vakantiebestemming, maar de Franse regio is ook een prachtig reisdoel voor golfers. Vijf locaties springen eruit.

1. Golf de Pléneuf Val-André

Golf de Pléneuf Val-André uit 1992 is volgens ons en golfers die de baan beoordeelden op Leadingcourses.com, de mooiste baan van Bretagne. Dat komt vooral door de A1-locatie hoog boven de kust. Architect Alain Prat heeft de zeebaan – het is geen links – zo ontworpen, dat de spanning langzaam wordt opgebouwd. Hole elf, een par vijf hoog boven zee en parallel aan het water waarbij de bal naar beneden geslagen mag worden, is het hoogtepunt (speel de hole van de backtee voor het mooiste uitzicht!). Deze elfde komt vaak voor in lijstjes met mooiste holes ter wereld, maar hole tien, een korte par vier waar je ook de zee ziet en de golven hoort, mag er ook wezen.
Dankzij brede fairways speelt de baan heel prettig, het venijn zit op en rondom de snelle greens. Omdat de baan op zand is aangelegd, zijn de condities bijna altijd goed. Golf de Pléneuf Val-André is al sinds 2007 gastheer van een toernooi van de Challenge Tour. “Het Cordon Golf Open is een vaste waarde op onze Tour door de indrukwekkende golfbaan, het prachtige hotel en de beroemde Bretonse gastvrijheid”, zegt Alain de Soultrait, directeur van de Tour. In het plaatsje Pléneuf-Val-André zijn talloze hotels met als aanrader het viersterren Spa Marin du Val-André Thalasso Resort. Vraag wel een kamer met uitzicht op zee!
Cijfer op Leadingcourses.com: 8,5

Meer info: pleneuf-val-andre.bluegreen.com

2. Dinard Golf

Dinard is de grootste concurrent van Pléneuf Val-André in de strijd om de beste golfbaan van Bretagne. Het is een mix van een links- en klifbaan van de Schotse architect Tom Dunn. De holes stammen uit 1887 en Dinard is daarmee de op een na oudste baan van Frankrijk (Pau GC is de oudste). Het art-decoclubhuis alleen al is een bezoek waard maar Dinard heeft bovendien – net als Pléneuf Val-André – prachtige uitzichten over de kust en het Kanaal. Bij harde wind is Dinard moeilijk, dan wordt het een echte uitdaging om op de ouderwets kleine greens te landen en blijven. De achttien-holesbaan, het hele jaar in goede conditie, ligt vijf kilometer van de luxe badplaats Dinard, de beste bestemming aan de Bretonse noordkust, met het mooie vijfsterren Grand Hotel Barrière Dinard vlakbij het centrum en het populaire strand Plage de l'Ecluse.
Cijfer op Leadingcourses.com: 8,1
Meer info: dinardgolf.com

3. Golf des Ormes

Deze binnenlandse golfbaan van architect Antoine d’Ormesson is onderdeel van Domaine des Ormes. Het is een unieke golfbestemming want in de baan zie je houten vakantiehutjes: ze drijven in de vijvers en hangen in de eeuwenoude bomen (de vakantievierders worden gewaarschuwd voor rondvliegende golfballen). De hutten zijn onderdeel van het vakantiepark dat een vermogende familie op het kasteellandgoed is begonnen. Er is ook een camping en een driesterrenhotel met bar en restaurant. Midden op deze mooie bosbaan speel je langs vissers die hengelen in een grote vijver. Het clubhuis is in 1988 aangelegd in een van de oude, zeventiende eeuwse kasteeldelen waar ook twee gastenkamers zijn. Als het even kan, moet je daar slapen in plaats van in het hotel even verderop. Het is ook een goede bestemming voor minder ervaren golfers omdat het domein naast de achttien-holesbaan een korte baan heeft.
Cijfer op Leadingcourses.com: 8,3
Meer info: lesormes.com

4. Golf de Saint Malo

De baan van Hôtel du Saint Malo Golf Resort is in 1986 aangelegd naar een ontwerp van de Fransman Hubert Chesneau. Hij is ook de architect van het veel geprezen Le Golf National in Parijs, elk jaar gastheer van het Frans Open en in 2018 de locatie van de Ryder Cup. Zijn parkbaan hier grenst aan het grote meer van Mirloup. Saint Malo, ook Golf du Tronchet genoemd, heeft naast de topbaan van Chesneau een korte negen-holesbaan. Het driesterrenhotel aan de baan is prima en de kustplaats Saint Malo barst van de leuke restaurants en cafés.
Cijfer op Leadingcourses.com: 7,7
Meer info: saintmalogolf.com

5. Domaine de Cicé-Blossac

Een leuke achttien-holesbaan aan de rand van de levendige Bretonse hoofdstad Rennes. Hole achttien naar ontwerp van architectenbureau Macauley & Quenouille is een fantastische slothole: een dogleg naar rechts langs water. We tippen deze baan uit 1992 ook omdat Cicé-Blossac pal naast een prettig hotel met spa ligt. De kamers zijn een soort kleine appartementen met eigen keuken en terras of balkon. Het restaurant en de bar van het hotel zijn tevens het clubhuis van de baan.
Cijfer op Leadingcourses.com: 7,9
Meer info: exclusivgolf-cice.fr

Acht voordelen van Bretagne

1. Het zeeklimaat van Bretagne is mild, je kunt er van maart tot november heerlijk golfen.
2. Het is ongeveer even duur als in Nederland. Een achttien-holesronde op Pléneuf-Val-André kost in het hoogseizoen 65 euro en in het laagseizoen 39 euro. Met een golfpas (te bestellen op lesormes.com) krijg je korting op Domaine des Ormes, Dinard en Saint Malo.
3. Bretagne telt een kleine veertig banen en is een nog relatief onbekende golfbestemming. De banen zijn hier zelden drukbezet.
4. Bretagne is goed met de auto te bereiken, van Utrecht is het zeven uur rijden.
5. De regio heeft een Keltische geschiedenis zodat je je soms in Zuid-Engeland waant maar dan met een beter klimaat. Aan de twaalfhonderd kilometer lange kustlijn – woeste kliffen afgewisseld met duinen, rotsen, haventjes en stranden in baaien – tref je de geel bloeiende gaspeldoorn aan die je ook veel ziet op Britse linksbanen.
6. Het eten is goed, ook in de clubhuizen. Bretagne wordt geroemd om de verse vis en schelpdieren. En crêpes, als toetje of lunch.
7. Het is een kort uitstapje naar de eilanden Jersey en Guernsey waar goede golfbanen liggen. Jersey is zo’n anderhalf uur met de boot, Guernsey ligt iets verder.
8. Er zijn leuke uitstapjes te maken, bijvoorbeeld naar Cap Fréhel, een beroemd fort aan zee of naar Cancale, een kustplaatsje dat beroemd is om de grote oestervelden. In de historische plaatsjes Quimper, Saint Malo, Vannes en Dinan is het cultureel en culinair genieten.

Dit artikel - ook verschenen in GOLF.NL Weekly 5 van 2016 - is mogelijk gemaakt door Toerisme Bretagne.

Meer info:
bretagne-vakantie.bzh
rendezvousenfrance.com
rendezvousenfrance.com

  • Paginadatum 28 april 2016
  • Auteur Redactie GOLF.NL