Gleneagles

Gleneagles, Schotland

Hole 2 van de Ryder Cup-baan PGA Centenary op Gleneagles
Beeld: Getty Images
De Ryder Cup werd in 2014 gespeeld op Gleneagles, waar het duel ooit begon. Wij verkennen het historische golfresort in Schotland.

Het achtste wereldwonder?

Toen Gleneagles in 1924 geopend werd sprak men van ‘het achtste wereldwonder’ zo groot was het vijfsterren hotel gebouwd in de vorm van een kasteel, zo indrukwekkend was de luxe van dit hotelresort in hartje Schotland.


Een wereldwonder is wat overdreven, maar Gleneagles was indrukwekkend en is het negentig jaar na de opening nog steeds. Afgezien van gratis wifi en goede douches – een zeldzaamheid op de Britse eilanden – is er eigenlijk niets veranderd. De 232 kamers zijn vorstelijk of op z’n minst luxe en er zijn drie restaurants, waarvan een met twee Michelin-sterren. In het hotel is altijd actie; in de balzaal wordt nog steeds gedanst en in vergaderzalen vergaderd, de restaurants zitten elke avond bomvol, voortdurend arriveren en vertrekken gasten en overal waar je kijkt zie je bediendes, conciërges en ander personeel (in totaal werken er 940 mensen op Gleneagles, van kamermeisjes tot chefs tot de ongeveer veertig greenkeepers).

Rammelende ijzers

Je waant je in een oude film door de ouderwetse luxe en service die Gleneagles biedt en het is werkelijk een feest om in het reusachtige hotel te verblijven (wat wij op uitnodiging van verkeersbureau VisitScotland mochten doen). Maar alleen maar even binnenlopen en een biertje drinken is ook al een belevenis. Grote kans dat je een celebrity tegenkomt, het hotel trekt nog steeds nationale en internationale bekendheden. In de gangen hangen mooie historische foto’s, van de golfbanen en van beroemde gasten.

Je hoort ook voortdurend ijzers in tassen rammelen, want een groot percentage van de gasten komt om golf te spelen. Gleneagles was vanaf het begin een beroemd golfresort met twee banen. Het golf is in de afgelopen decennia uitgebreid met een range, een 9-holes baantje (‘The Wee Course’), een PGA National Academy, een pitch&putt-baan en een derde baan waar in september de Ryder Cup wordt gespeeld.

‘We noemen de PGA Centenary Course de op twee na beste baan van Gleneagles.’

Ontwerp van Jack Nicklaus

In 1921 reisde een grote groep Amerikaanse pro’s naar Schotland. Het doel was dat een van hen het Brits Open in St Andrews zou winnen, want tot dan toe was er nog nooit een Amerikaanse winnaar geweest. De Amerikanen slaagden in hun doel (Jock Hutchison won). Kort voor dat Brits Open speelden de Amerikanen een opwarmwedstrijd tegen een Brits team. De locatie van de ‘International Match’ (dat door de Amerikanen verloren werd) was de King’s Course, een van de twee toenmalige banen van Gleneagles. Het eerste duel tussen pro’s uit Amerika en Groot-Brittannië groeide met horten en stoten uit tot de Ryder Cup, die in 1927 voor het eerst onder deze naam werd gehouden.

Je kan dus spreken van een terugkeer van de Ryder Cup naar Gleneagles. Maar het duel (tot 1979 tussen Amerika en Groot-Brittannië en sindsdien tussen de VS en Europa) wordt niet opnieuw op de fraaie King’s Course (par 70) gespeeld en ook niet op de bijna even mooie Queen’s Course (par 68). Deze juweeltjes worden te kort geacht. Voor de Ryder Cup is een nieuwe, lange en moeilijke baan aangelegd naar een ontwerp van Jack Nicklaus. Of, om preciezer te zijn, de Monarch’s Course van Jack Nicklaus, die in 1993 werd aangelegd, is in de afgelopen jaren gerenoveerd en dient nu onder de naam Gleneagles PGA Centenary Course als strijdveld voor de Ryder Cup.

Gelukkig heeft Gleneagles sinds de opening een eigen Harry Potter-achtig stationnetje

Zo positief mogelijk

Het slechte nieuws (voor Ryder Cup-fans en bezoekers van Gleneagles): de PGA Centenary Course, hoewel prachtig gelegen in de Schotse heuvels, is weinig bijzonders. Het is een lange parkbaan (par 72, 6668 meter van de achterste tees, 5782 van geel, 4810 van rood) die net zo goed in Amerika had kunnen liggen. Er is de afgelopen jaren enorm gesleuteld aan PGA Centenary en sommige holes zullen zeker televisie- spektakel opleveren. Maar een goede baan is leuk voor golfers van alle niveaus en bij de Centenary Course is dat niet het geval. Zelfs de Engelse head pro van Gleneagles, Andrew Jowett, ontkent niet dat de Ryder Cup-baan wat saai is. ‘Wij zeggen het wel zo positief mogelijk,’ zegt Jowett met een glimlach, ‘we noemen de PGA Centenary Course de op twee na beste baan van Gleneagles.’

Johnnie Walker

Het goede nieuws: de subtiele King’s Course en Queen’s Course van architect James Braid, beide uit 1919, zijn wél fantastische golbanen. Ze hebben vergeleken met PGA Centenary een betere ondergrond, nog mooiere uitzichten en een veel betere routing (deze banen kan je wandelend spelen terwijl veel golfers op de PGA Centenary Course voor een buggie zullen kiezen). Het goede nieuws is ook dat de Ryder Cup wordt gespeeld op een historisch golfresort waar alles om golf draait. En waar sinds 1999 ook wedstrijden van de European Tour worden gespeeld, want de huidige eigenaar van Gleneagles, het internationale bedrijf Diageo (bekend van het bier Guinness en het whiskymerk Johnnie Walker), verbindt zich graag aan de golfsport. Het allerbeste nieuws is dat de Ryder Cup voor het eerst sinds 1973 (toen Muirfield het strijdtoneel was) weer gespeeld wordt in The Home of Golf. Het land waar golf begon en waar iedere inwoner verstand heeft van het spel.

European Tour neemt hotel over

De Ryder Cup van 2010 op Celtic Manor in Wales eindigde pas op maandag (4 oktober) omdat er tientallen millimeters regen viel. ‘It was a little damp, yes’, zegt head pro Andrew Jowett met gevoel voor understatement. Regen is in Schotland ook geen zeldzaamheid (in elke hotelkamer van Gleneagles staat een paraplu) maar hoofdgreenkeeper Steve Chappell, die in 2010 op Celtic Manor werkte, maakt zich geen zorgen: ‘Vaak hebben we rond die periode een mooie nazomer. Mocht er toch regen vallen: de baan is uit- stekend gedraineerd en kan heel veel water verwerken.’ De PGA Centenary Course heeft hetzelfde geavanceerde SubAir-systeem onder de greens als Augusta National; daarmee wordt lucht onder de bodem gereguleerd.

Gleneagles
Het hotel met rechts op de begane grond de ruimte waar de G8-top werd gehouden.

In de week van de Ryder Cup neemt de European Tour het hele hotel over. De Tour bepaalt waar de Europese en Amerikaanse delegaties slapen en waar hun ‘team rooms’ zijn. Dat is nog niet bekend maar het is waarschijnlijk dat de Europeanen verzamelen in de ruimte waar in 2005 de G8-top werd gehouden met de toenmalige presidenten George Bush en Vladimir Putin. Het Dormy Clubhouse, dat alle drie de banen bedient en altijd vol en gezellig is, wordt tijdens de Ryder Cup aan de teams afgestaan en gesplitst in een Europees en Amerikaans deel. Op het resort is ruimte zat voor tenten en publiek (de wedstrijd is goed te volgen op heuvels langs de holes) maar de aanvoer van zo’n

45.000 golfliefhebbers per dag wordt een hele klus. Vlakbij Gleneagles loopt een snelweg – die hoor je op de PGA Centenary Course, niet op de andere banen – maar er is maar één smal weggetje naar de banen en het hotel. Gelukkig heeft Gleneagles sinds de opening een eigen Harry Potter-achtig stationnetje en dat zal elke dag 8.000 van die 45.000 golffans aan- en afvoeren. ‘Je kan in Londen op de trein naar Gleneagles stappen,’ vertelt head pro Andrew Jowett, ‘en dan is het vanaf het station nog een halve kilometer wandelen.’’

Andere toeschouwers worden op parkeerplaatsen opgepikt en met bussen op Gleneagles gedropt. ‘Alle bussen zullen wifi hebben en tijdens de Ryder Cup is er ook in de baan wifi’, zegt de head pro. ‘De tijden dat er een verbod was op mobiele telefoons zijn voorbij, we gaan de Ryder Cup juist leuker maken met veel informatie en video voor smart phones.’

Voor wie het golf even beu is organiseert Gleneagles allerlei andere activiteiten, zoals vissen, schieten, paardrijden, een valkenjacht of offroad ritjes in Land Rovers

Gleneagles bezoeken

Gleneagles is een Europese golfbestemming die je een keer moet bezoeken. Vliegen (naar Edinburgh of Glasgow) is goedkoop. De presidential suite (£ 2.100 per nacht) niet, maar er zijn ook relatief eenvoudige kamers. De greenfee is ook niet goedkoop (in de zomer € 175 pond voor niet- hotelgasten, € 125 voor hotelgasten), maar op de website gleneagles.com staan allerlei aanbiedingen. Hotelkamers op Gleneagles zijn te boeken tot een week voor de Ryder Cup (26-28 september). De PGA Centenary Course (de Ryder Cup-baan) is in de hele maand september gesloten en is de tweede helft van augustus en in oktober alleen toegankelijk voor hotelgasten. De King’s Course en Queen’s Course zijn vanaf 19 september gesloten maar worden kort na de Ryder Cup weer geopend. In de buurt van Gleneagles liggen ook andere interessante banen, zoals Blairgowrie (de locatie van de Junior Ryder Cup), Pitlochry en Murrayshall. Voor wie het golf even beu is organiseert Gleneagles allerlei andere activiteiten, zoals vissen, schieten, paardrijden, een valkenjacht of offroad ritjes in Land Rovers.

Meer info: Website Gleneagles

  • Paginadatum 19 maart 2015
  • Auteur GOLF.NL