De slogan van Aruba? One happy Island! Voor een zonvakantie twijfelen we daar geen moment aan, maar worden we hier ook happy op de golfbaan?

One Happy Golf Island

Na een vlucht van negen uur weten de piloten de landingsbaan van het Koningin Beatrix vliegveld te vinden; toch knap want het kleine eiland in het hart van de Caraïben is wat betreft grootte vergelijkbaar met Texel. Maar het is in veel opzichten toch een ander Nederlands eiland. 

We stappen in de bus naar ons hotel en we rijden door Oranjestad waar enorme cruiseschepen korte tijd voor anker liggen. In het verleden werd er veel verdiend in de olie maar sinds de jaren ’80 vormt de toeristenindustrie de grootste bron van inkomsten, vertelt Elton Barbour van de Aruba Tourism Authority. “Er is veel geïnvesteerd in het straatbeeld dat mooier en beter is geworden. Een bewuste keuze van de regering die redeneert: als de bevolking happy is dan zorgen ze ervoor dat de toeristen ook happy zijn. Het beleid heeft geresulteerd in meer dan een miljoen bezoekers per jaar, onder wie veel terugkerende toeristen.”

Felturquoise zee

Een groot aantal van die toeristen, zoals ook wij, verblijft in en rond Palm Beach waar vrijwel alle grote hotels en fastfoodketens zijn gevestigd. Heel anders is het iets zuidelijker, bij Eagle Beach, misschien wel het mooiste strand van Aruba. Hier staan voornamelijk laagbouwhotels en voelt het massatoerisme ver weg. Het serviceniveau is aangepast aan de Amerikaanse bezoekers en de bijbehorende vriendelijkheid waarmee we worden ontvangen in het hotel Hyatt Regency, bevalt ook ons prima. Vanuit de lobby zien we de felturquoise Caribische zee en een wandeling over de strip brengt ons tot de conclusie dat je hier voor een luxe en actieve strandvakantie niets tekortkomt.

Sproeien

Aruba telt drie golfbanen, Tierra de Sol Resort & Golf  is de enige met achttien holes. Deze baan ligt op het noordelijkste puntje op slechts tien minuten rijden van ons hotel. Als de slagboom van het resort omhoog gaat, zien we prachtige villa’s op de weg naar het fraaie clubhuis dat is gebouwd in mediterrane stijl. Het zwembad brengt ons in verleiding want het is warm, ongeveer 35 graden, en we hebben behoefte aan verkoeling. Dat zal voor het Bermuda-gras niet anders zijn maar sproeien is niet vanzelfsprekend op Aruba. Director of golf Oliver Riding: “Voor goede baancondities moet er per maand vijftien miljoen liter water door achttienhonderd sprinklers over de baan verdeeld worden. Maar water is hier kostbaar. We zijn de laatste tijd intensief bezig om goede oplossingen te vinden en hebben daar een nieuwe agronoom voor aangetrokken.”

Geïsoleerde holes

We zijn al opgewarmd zonder in te slaan maar brengen toch een bezoekje aan de drivingrange waar we een voorproefje krijgen op de speelcondities: een passaatwindje 6 tegen! Wel lekker voor de verkoeling. Gelukkig starten we met de wind in de rug op de eerste hole, een par vijf die niet al te moeilijk is. 

Al snel blijkt dat we niet op alle holes zomaar een ram met de driver kunnen geven. De baan is vanaf de normale tee niet heel lang maar er zijn genoeg bunkers en hindernissen die je met een houten 3 of 5 goed kunt vermijden. De fairways zijn in prima conditie en het kiezen van de juiste club voor een goede approach kan door de harde wind een uitdaging zijn. We hebben moeite met de afslagen op de par-3 holes: niet alleen de wind maar ook het ontwerp zorgt voor twijfel en dat maakt het interessant. Een buggy is aan te raden want de baan is ruim opgezet. We zien niet veel andere spelers, de holes liggen geïsoleerd van elkaar. Ook daardoor heeft elke hole haar eigen karakter, met unieke uitzichten.

Greens en tees

De greens zijn goed ontworpen, er zijn aantrekkelijke hoogteverschillen zonder stiekeme slopes en de bal rolt constant, daar worden we happy van! Rond de greens is de ondergrond zacht dus het traditionele linksspel waarbij je de bal naar de green laat rollen, is niet de beste optie. De verschillende tees staan op goede posities maar zijn wel aan onderhoud toe. Het gras is hoog en zompig waardoor soms met de hoogste tee de bal maar net boven het clubblad van de driver komt. Het kan het plezier om deze baan te spelen, niet drukken. Tierra del Sol is een heerlijke golfbaan waarin spelers van alle niveaus worden getest en waar je ook heel goed kunt scoren.

Hoe kom je er?

TUI en KLM vliegen vanaf Schiphol rechtstreeks naar Aruba. De vliegduur is ongeveer negen uur, het tijdsverschil is zes uur (zomertijd) of vijf uur (wintertijd).

Informatie

nl.aruba.com

Meer golf?

Heb je nog tijd over? Bij Eagle Beach kun je spelen op The Links at Divi Aruba, een 9-holes baan met veel waterpartijen die is aangelegd rond hotels en vakantiewoningen. Er is ook nog een kleine, kale woestijnbaan in het zuidelijk deel, de Aruba Golf Club. Het is de oudste van Aruba. 

Wil je grote banen spelen, dan kun je via Insel Air (fly-inselair.com) makkelijk vliegen naar de andere Caribische eilanden. 

  • Sint Maarten kent de Mullet Bay Golf Course, achttien holes met veel palmbomen rond een lagune. 
  • Op Curaçao vind je twee 18-holes banen, beide aan de zuidkust. Blue Bay Golf ligt vlak aan zee en heeft een prachtige signature hole (vijf) waarbij je over de zee slaat en Old Quarry Golf Course is ontworpen door de bekende architect Pete Dye. 
  • Voor een totaal andere ervaring kun je terecht op Bonaire. Daar ligt Piedra So, een 18-holes ecologische golfbaan zonder fraai aangelegde groene fairways en greens. Een ware test in de ruwe natuur.

Aan tafel

In de wijk Savaneta ligt het visrestaurant Zeerover. De menukaart is simpel: eten wat de frituurpan schaft. Dat is namelijk het geheim van de chef: alles wat hij in de pan gooit, komt direct uit de zee. Hoe het geserveerd wordt, is net zo simpel: in kleurrijke plastic schalen met sausjes en servetten. En eerlijk is eerlijk, het smaakt super! Dichter kan de beleving van eten én de omgeving niet bij elkaar komen. 

Maar er zijn natuurlijk veel meer restaurants op Aruba waar je goed kunt eten. Ga voor een unieke ervaring naar de restaurants aan zee waar de tafels op het strand staan. Reserveer niet te laat op de avond om de zonsondergang in een geweldige ambiance te ervaren. De prijzen zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

  • Paginadatum 5 oktober 2016
  • Auteur Redactie GOLF.NL