golfreizen

Aberdeen, Schotland

‘The world’s greatest golf course’ noemt zakenman Donald Trump de controversiële baan die hij in de duinen bij Aberdeen heeft gebouwd.

Controversiële Donald

Trump International Golf Links Scotland is een kleine twee jaar oud en de troef van verkeersbureaus Golf Aberdeen City & Shire en Visit Scotland in hun campagnes om het golftoerisme in de regio te stimuleren. ‘Ons gebied was met banen als Royal Aberdeen en Cruden Bay altijd al interessant voor een golftrip, maar sinds de komst van Trump International hebben we nog meer te bieden’, zegt Hector Emslie, projectmanager van Golf Aberdeen City&Shire, bij ons bezoek op uitnodiging van het toerismebureau.

De 18-holes duinbaan net buiten Aberdeen is de eerste Trump-baan in Europa. De Amerikaanse ondernemer heeft een imperium in onroerend goed, casino’s en transport opgebouwd. Door zijn rol in het televisieprogramma The Apprentice, botte uitspraken in de pers en opvallende verschijning (felgekleurde dassen, gelakt haar) behoort ‘The Donald’ tot de ‘celebrities’ van deze wereld. Zijn naam komt terug in alles wat hij creëert: van de Trump Tower tot Trump International Golf Links. In de jaren negentig ging de even bewonderde als verachte zakenman zo goed als failliet maar nu strooit hij weer met dollars. Als fervent golfer (handicap 4) stopt Trump ook veel dollars in zijn golfimperium. In Amerika is Trump Golf eigenaar van twaalf banen, in Puerto Rico en Dubai heeft hij er eentje. Zijn laatste aankopen deed Donald dit jaar in Europa: Doonbeg Golf Club in Ierland (nu Trump International Golf Links Ireland geheten) en Turnberry in Schotland (de Brits Open-baan met vijfsterrenhotel heet nu Trump Turnberry).

Het hotel, de huizen en de tweede baan gaan alleen door, dreigt Trump, als het windmolenpark niet doorgaat

Controversieel project

Trump International bij Aberdeen is een controversieel project dat ondanks veel tegenstand is gerealiseerd. Premier Alex Salmond, die binnenkort aftreedt vanwege het verloren referendum over de onafhankelijkheid van Schotland, ‘overrulede’ milieugroeperingen en lokale overheden met als argument: de werkgelegenheid en economische kansen die Trumps project bieden wegen zwaarder dan alle argumenten tegen het project. Maar wat Trump beloofde is er allemaal nog lang niet. Het plan omvatte twee 18-holes banen, een hotel met 450 kamers en 1450 vakantieappartementen. Trump heeft het project stilgezet uit woede over een plan van de overheid om een ‘zwaar gesubsidieerd en vreselijk lelijk’ windmolenpark in de Noordzee te bouwen dat het uitzicht van zijn golfers gaat verpesten. Het hotel, de huizen en de tweede baan gaan alleen door, dreigt Trump, als het windmolenpark niet doorgaat.

‘Greatest Course’?

De eerste baan is wel gerealiseerd en van alles wat Trump doet is Trump Aberdeen zijn meest prestigieuze project. Trump kondigde tien jaar geleden aan dat hij in ‘the home of golf’, het land waar zijn moeder geboren werd, ‘the greatest golf course in the world’ ging bouwen. Hij kocht het duinterrein voor 11 miljoen dollar, legde een toegangsweg aan voor 3 miljoen dollar en besteedde nog eens vele tientallen miljoenen aan de bouw van de holes. Is de missie geslaagd? Volgens Trump wel. Op weg naar de eerste tee staat een bord met de tekst: ‘Encompassing the world’s largest dunes, The Great Dunes of Scotland, Mr. Trump and his architect, Dr. Martin Hawtree, delicately weaved these magnificent holes through this unparalleled 600 acre site running along the majestic North Sea. The unprecedented end result is, according to many, the greatest golf course anywhere in the world!’

Trump International
Trump International vanuit de lucht.

Hoe je ook over Trump en dit soort brallerige, onbescheiden uitspraken denkt, Trump International Scotland is een goede en mooie baan geworden. Met name pro’s en topamateurs zijn verrukt. ‘Het is een links voor moderne spelers die ver slaan’, zegt een jonge medewerker met een lage handicap van Trump Aberdeen. ‘Geen blinde holes - daar houden moderne spelers niet zo van - alles wat er is zie je.’ Wat de goede golfers ook aanspreekt is de lengte (zo’n 6700 meter vanaf de tees voor pro’s) en de moeilijkheid. Mede door de vele potbunkers (94, waarvan 18 op hole 18) heeft de baan voor topspelers een course en slope rating van 77,4/149.

Trump International kan zich dus ook meten met de beste Europese en Amerikaanse banen 

Golf World Top 100

Maar is dit ‘the world greatest golf course’? Nee. Het is wel de baan met de duurste espresso van Schotland (3,75 pond) en de greenfee is ook stevig (195 pond in het hoogseizoen; voor ‘locals’ 125 pond). Trump Aberdeen is overigens niet de duurste Schotse baan, dat is Kingsbarns, bekend van het Dunhill Links Championship, waar je 226 pond betaalt. Trumps baan moet volgens de deskundige jury van de ‘Golf World Top 100 Golf Course in Britain and Ireland’ nog buigen voor links als Royal County Down, Royal Portrush en Muirfield, maar Trump Aberdeen staat in deze ranglijst wel net in de top-10. Trump International kan zich dus ook meten met de beste Europese en Amerikaanse banen en zal in een wereldranglijst van banen in elk geval de top-100 halen.

Ryder Cup

Niet slecht voor een nieuwe baan, Trump International is geen ‘hype’. Maar ‘’s wereld’s beste baan’ is een marketingkreet zonder fundament. De baan is een feest om te spelen maar heeft ook zwakke punten. Trumps baan is een duinlinksbaan zoals Ballybunion in Ierland, de holes liggen in duinvalleien. Daar is niks mis mee, maar gezien de wind aan deze kust en de hoog gelegen tees zijn de fairways erg smal en het gras rondom de holes extreem hoog. Hoge handicappers hebben daarom weinig te zoeken op Trump International en hebben meer plezier op collega- topbanen waar je als minder goede speler wel de green kan bereiken.

Nagebootste natuur

Met name de par-3 holes op de Trump-baan zijn geweldig, maar de baan mist ook wat ‘quirkyness’, iets dat raar en afwijkend is maar wel ‘cool’ en dat je op de meest natuurlijke linksbanen wel aantreft (maar waar pro’s nooit zo gecharmeerd van zijn, vandaar hun enthousiasme voor Trumps baan). Het heeft ermee te maken dat Hawtree in de duinen serieuze partijen zand heeft verplaatst en nagebootste natuur is nou eenmaal minder krachtig dan de natuur zelf. Tot slot, op de fraaie dertiende na, een par 3 met duinen en de Noordzee als achter- grond, lopen alle holes van zuid naar noord of andersom; de diversiteit in windrichting is (net als op veel oude linksbanen) beperkt, maar dat had hier anders gekund.

Trump wilde ‘fairways van een tee-kwaliteit, tees van een green-kwaliteit en de beste greens van Schotland’ en de greenkeepers zijn daar behoorlijk in geslaagd

Te koop

Trump wilde ‘fairways van een tee-kwaliteit, tees van een green-kwaliteit en de beste greens van Schotland’ en de greenkeepers zijn daar behoorlijk in geslaagd. De kwaliteit is zo goed dat er elk moment een Brits Open gespeeld kan worden. En dat is precies waar Trump op mikt: het Schots Open, Brits Open of de Ryder Cup naar zijn baan halen om de publiciteitsstroom op gang te houden. Het Schots Open gaat misschien lukken, zeggen insiders, maar het Brits Open krijgt Trump nooit van zijn leven. ‘De R&A (de organisatie van het Brits Open) minacht Trump en zijn nieuwe geld,’ aldus een Schotse journalist, ‘dus waar de naam Trump op staat, daar komt geen Brits Open. Ik denk zelfs dat ze Trump Turnberry links laten liggen.’ Het goede nieuws voor Trump: de Ryder Cup is te koop – maar dan moet hij wel zijn hotel gaan bouwen, windmolens of geen molens.

Concurrentie in de buurt

Smaken verschillen, iedereen moet Trumps baan zelf beoordelen, maar we bevelen aan dat golfers dan meteen ter plekke een vergelijkingstest houden. Binnen 10 kilometer ligt al één baan die op zijn minst kan wedijveren met Trump International: Royal Aberdeen. Deze club uit 1780 is de op vijf na oudste golfclub van de wereld en de huidige baan (Balgownie Links) ligt er ook al heel lang (1888). Royal Aberdeen was ondanks de lange historie pas in 2014 voor het eerst gastheer van het Schots Open. Iets ten noorden van de Trump-baan ligt een andere schitterende linksbaan, Cruden Bay uit 1899. De Nederlandse architect Frank Pont heeft hier restauratiewerk ver- richt en een reservehole aangelegd. En tussen Trumps baan en Royal Aberdeen ligt Murcar Links Golf Club, een ruim honderd jaar oude baan met 27 holes. Waar je op Trump International vaak de zee ziet, zie je de Noordzee op Murcar voortdurend. Ze zeggen dat de zee op Murcar zelfs op élke hole is te zien als je het hoogste punt opzoekt.

Naar verluidt probeert de buurman Trumps bomen met vergif te doden

'You've been Trumped'

De golfwereld heeft er dankzij de miljardair met gelakt haar een topbaan bij maar de totstandkoming is een schrijnend verhaal. In de tragikomedie ‘You’ve Been Trumped’ (‘Je bent verslagen’, te zien op Netflix), een documentaire over de totstandkoming van de baan, is te zien hoe lomp Trump en lokale autoriteiten optraden tegen omwonenden, hoe de miljardair probeerde om ze weg te pesten. De negatieve pers maakte de zakenman allemaal niet uit, want negatieve publiciteit is ook publiciteit en de hele wereld hoorde over de baan.

De ‘oorlog’ om land en macht is overigens nog steeds gaande. Een buurman van de nieuwe golfbaan, die een rol speelt in de documentaire, heeft het volgehouden. Hij woont nog steeds in zijn huis boven de baan met uitzicht op de holes en de zee. Maar Trump wil geen uitzicht op het huis van de buurman en heeft er bomen voor geplant, om de woning met Schotse vlag in de tuin te verbergen en het uitzicht van de buurman te bederven. Naar verluidt probeert de buurman Trumps bomen met vergif te doden.

De documentaire ‘You’ve Been Trumped’ is misschien subjectief maar zeker is dat de Schotse overheid geld boven wetten stelde. Trumps investeringen wereldwijd zijn misschien goed voor golf, maar met Trump International heeft de zakenman het imago van golf geen goed gedaan. De komst van een kwaliteitsbaan is bovendien als overbodig te beschouwen aan een kust waar al topbanen als Royal Aberdeen, Cruden Bay en Murcar Links liggen. Maar daar denken veel Schotten anders over, omdat de regio Aberdeen sinds de komst van de Trump-baan veel meer Amerikaanse golfers trekt. En die zijn heel goed voor de economie want ze geven in een paar dagen of een kleine week duizenden dollars uit aan greenfees, hotels en vervoer. De eigenaar van een lokaal golftoerbedrijfje vertelde ons dat 95 procent van zijn klanten Amerikaan is. De rijksten vliegen per helikopter van baan naar baan, om geen tijd te verliezen op de kronkelweggetjes door Schotland, en bedrijfjes als ‘Heligolf’ springen daar gretig op in.

Amerika in Schotland

Als je de echte ‘Trump experience’ wil meemaken, dan speel je een paar keer op zijn baan (als je binnen drie dagen twee of drie keer speelt krijg je fikse korting), neem je een les op de grote range of enorme oefengreens van Trump International en slaap je in MacLeod House & Lodge, een ‘mansion’ van het bedrijf Trump Golf nabij de baan en Trumps Schotse verblijfplaats. Hij heeft het oude landhuis gerestaureerd. Het originele meubilair is vernietigd en er staat nu nepantiek uit Amerika, maar het is fijn toeven in een van de zestien kamers in het huis of de dependance.

Trump International
Hole 3 op Trump International.

De prijs is hoog – vanaf 320 pond per nacht – en het alternatief, een Schotse ‘experience’, is leuker. Aberdeen is als ‘oliehoofdstad van Europa’ met een haven en twee univesiteiten een levendige stad met een wild nachtleven, onder meer voor al die mensen die werkzaam zijn in de olieindustrie op de Noordzee. Er zijn opvallend veel mooie vrouwen in Aberdeenshire maar de waarheid gebiedt te zeggen dat de meesten uit Oost-Europa komen. Het echte geld is te verdienen in olie en de horeca in Aberdeen is afhankelijk van gastarbeiders uit landen als Polen en Roemenië. Als je op een van de linksbanen speelt zie je ook geregeld helikopters vliegen die personeel van en naar de booreilanden brengen. Als je als groot hotel geen ‘helipad’ hebt hoor je er niet bij.

De liefhebber van linksgolf met een dikke portemonnee gaat zo’n vier dagen naar Aberdeen en speelt Trump, Aberdeen, Cruden Bay en Murcar

Niet goedkoop

Het leven in Aberdeen is niet goedkoop voor een reiziger uit de eurolanden en de greenfees op de genoemde banen zijn ook hoog, maar in de weekenden kan je goede deals met de hotels sluiten. Die zit- ten doordeweeks vol met mensen uit de olieindustrie maar staan in het weekend leeg. In de zomer zijn de grote stranden aan de Noordzee even aantrekkelijk als de links courses die er naast liggen en de regio Aberdeen is voor de liefhebbers van whisky en kastelen net zo aantrekkelijk als voor golfers. Het wemelt er van de kastelen (meer per hectare dan waar dan ook in de UK) met als bekendste Balmoral, de zomerresidentie van de Britse koninklijke familie.

De liefhebber van linksgolf met een dikke portemonnee gaat zo’n vier dagen naar Aberdeen en speelt Trump, Aberdeen, Cruden Bay en Murcar. We kunnen dit schema van harte aanraden maar er moet wel bij gezegd worden dat alle vier de banen erg moeilijk zijn. Je hebt te maken met harde wind, dichte strui- ken, hoog helmgras, blinde holes en ‘burns’ (stroompjes). Zelfs de relatief korte baan van Murcar is niet eenvoudig want hier zijn de fairways weer frustrerend smal. Er zijn in de omgeving genoeg andere banen, ook parkbanen, die wat makkelijker zijn. Binnen 30 minuten rijden van Aber- deen zijn er al dertig. Wie dat niet genoeg vindt kan van Aberdeen naar de fraaie banen bij Carnoustie rijden (anderhalf uur) of naar het paradijs in St Andrews (2,5 uur).

Naar Aberdeen

Aberdeen is goed bereikbaar, KLM vliegt dagelijks naar de stad. Houd er rekening mee dat Trumps baan in de winter gesloten is (van 14 november tot 1 april). Bezoekers kunnen bijvoorbeeld verblijven in het Park Inn Radisson. Dit is een zakelijk hotel en minder geschikt voor golfers, maar het ligt wel in het hart van Aberdeen, in een zijstraat van de Union Street waar het allemaal gebeurt. Andere hotels in Aberdeen zijn Caledonian Thistle en Malmaison, een gezellig hotel in de stad met een mooie bar en goed steakrestaurant.

Buiten de stad zijn enkele goede golfhotels, zoals het Meldrum House Country Hotel and Golf Course en het Raemoir House Ho- tel op 2 minuten van Banchory GC. Banchory is een parkbaan waar Paul Lawrie, Ryder Cup-speler en Brits Open-kampioen, vandaan komt en vier jaar assistent-pro was.

Meer info: Visit Scotland

  • Paginadatum 19 maart 2015
  • Auteur GOLF.NL