Bron: GOLF.NL
Hoe kies je wedges die passen bij je spel? Het antwoord op die vraag is: een goede wedgefitting. Wat komt daarbij kijken?

Bekijk de video boven dit artikel.

'Dat een wedge een club is waarmee je alleen uit de problemen komt is een grote misvatting. Wedges zijn de clubs waarmee je scoort.' 

Het zijn de woorden van Bob Vokey, dé wedgegoere en de man achter de meest verkochte wedge ter wereld: de Vokey wedge.

Het belang van wedges is misschien duidelijk, het kiezen van de wedges die het beste bij je spel passen is niet eenvoudig. Er zijn veel verschillende merken en binnen die merken zijn er weer veel verschillende types. Om het makkelijker te maken hanteert Titleist bij een wedgefitting drie stappen om tot de juiste (combinatie van) wedge(s) te komen. 

Deze stappen - die wij in de video boven dit bericht doorliepen - zien er als volgt uit:

Stap 1: loft gapping

De eerste stap is het bepalen van de loft en het aantal graden van de wedge(s). Een goed en gelijkmatig verschil in afstand tussen je wedges - de zogenaamde gapping - is heel belangrijk. Er zijn veel spelers die spelen met een standaard pitching wedge van 46 graden en een sand wedge van 56 graden. Om dit gat ('gap') aan afstand te dichten kan een gap-wedge uitkomst bieden. Met behulp van een launchmonitor, die heel nauwkeurig de afstanden meet, kan je bepalen of het afstandsverschil tussen jouw wedges goed is en welke lofts jouw wedges moeten hebben voor een mooie verdeling.

Stap 2: bounce

In de volgende stap gaat het om de bounce, maar wat is bounce? Het is de hoek tussen de trailing edge en de leading edge van het clubblad (klik hier voor een afbeelding met uitleg). De hoeveelheid bounce wordt net als bij de loft aangegeven met graden. Hoe meer graden bounce hoe minder de club de neiging heeft om zich in te graven, en vice versa. Je zou kunnen zeggen dat bounce belangrijker is dan loft want of je goed contact met de bal maakt, hangt niet van de loft af terwijl de bounce daar wel degelijk invloed op heeft.  

Voor het bepalen van de bounce is het ondere andere belangrijk om te bepalen wat voor swing je hebt. Ben je een 'digger' of een 'sweeper'? Als je een digger bent heb je een steile invalshoek, sla je volle divots en heb je doorgaans een wedge nodig met meer bounce. Als je een sweeper bent kom je niet steil maar vlak op de bal in en sla je weinig (en ondiepe) plaggen. In dit geval heb je een club nodig met een lage bounce. In z'n algemeenheid moet je behendiger zijn voor een wedge met een lage bounce. Je hebt dan minder zool om te helpen als je de bal niet helemaal goed raakt. 

Stap 3: grind

In de laatste stap gaat het om het kiezen van de grind. De grind is hoe de zool van een wedge is vormgegeven. Een grind bepaalt of de zool dusdanig is afgewerkt dat je het blad makkelijker open kunt zetten. De grind zegt vooral iets over de veelzijdigheid van de wedge. 

'Grinds helpen je bij de techniek en helpen ons om elke speler een wedge te bieden die bij ze past', zegt Titleist. 

Zo is de K grind met een wijde zool de ultieme bunkerwedge en de L grind een wedge voor behendige spelers als Jordan Spieth.

De Vokey Design SM7 wedges zijn €165 per stuk (staal) en € 179 (graphite). 

Klik hier voor meer informatie over de Vokey SM7-lijn.

  • Auteur Redactie GOLF.NL