golfbaan

Golf in teamverband

Golf is meer dan alleen individueel stableford en strokeplay. Er zijn allerlei spelvormen, in teamverband, die de sport een extra dimensie geven.

Een paar voorbeelden ...

AMERIKAANTJE - voor drie spelers

Amerikaantje is een leuke spelvorm als je met z'n drieën speelt. Er zijn per hole zes punten te verdelen. 

 • Speler A maakt par, speler B een bogey en speler C een dubbele bogey > Speler A krijgt op deze hole vier punten, speler B twee punten, speler C nul. 
 • Speler A en speler B maken bogey, speler C maakt een dubbele bogey > Speler A en B krijgen op deze hole 3 punten, speler C nul.
 • Speler A maakt par, speler B en C maken bogey > Speler A krijgt op deze hole vier punten, speler B krijgt één punt en speler C krijgt één punt. 
 • Speler A, B en C maken bogey > Iedere speler krijgt op deze hole twee punten. 

Iedere hole maak je dus opnieuw kans op punten. Na elke hole tel je het totaal per speler op. Na negen of 18 holes is er een winnaar (tenzij er gelijk wordt gespeeld).

Amerikaantje is heel geschikt voor een vriendschappelijk partijtje golf met beginners. Met handicapverrekening kun je het ook met verschillende niveaus spelen. Bijvoorbeeld:

 • Speler A maakt par en krijgt daarvoor 2 stablefordpunten, speler B maakt bogey en krijgt ook 2 stablefordpunten, speler C maakt een dubbele bogey en krijgt 1 stablefordpunt > Speler A en B krijgen op deze hole ieder 3 punten voor het Amerikaantje, speler C krijgt 0 punten.
 • Etc.

BINGO BANGO BONGO - voor twee, drie of vier spelers (of voor een foursome)

Bij Bingo bango bongo (ook Bingle bangle bungle genoemd) zijn er op elke hole drie punten te winnen. 

 • Je mag pas slaan als het je beurt is, wie het verst van de vlag ligt slaat het eerst.
 • De bingo gaat naar de speler die het eerst zijn bal op de green slaat.
 • De bango gaat naar de speler die het dichtst bij de hole ligt zodra alle spelers hun bal op de green hebben geslagen. 
 • De bongo gaat naar de speler die het eerst uitholet.

Voorbeeld: speler A wint de bingo en bango op hole 1 en krijgt twee punten. Speler B wint de bongo en heeft één punt na hole 1. Speler C wint niks en staat op nul punten. Etc.

Of je par maakt of bogey doet er niet toe, hoewel je iemand kunt uitschakelen voor een bingo, bango of bongo als die persoon bijvoorbeeld een triple bogey maakt. 

Dit spelletje kun je met spelers van verschillende niveaus spelen (bijvorbeeld handicap 20, 30 en 40) omdat de minst goede speler veel kans maakt om punten te winnen; hij/zij ligt vaak het verst van de hole en heeft kans op een bingo, bango of bongo. 

TEXAS SCRAMBLE - voor vier spelers

Een team van twee personen (A en B) speelt tegen een ander team van twee spelers (C en D). Je vormt een vierbal.

 • Speler A en B slaan af, kiezen de beste bal en slaan vanaf dat punt weer verder met hun eigen bal. Ze kiezen dan weer de beste bal en slaan (putten) vanaf dat punt weer verder, totdat de bal is uitgeholed.
 • Speler C en D doen precies hetzelfde.
 • Op hole 1 maakt het duo A-B par en het duo C-D maakt bogey. Het is nu 1 up voor duo A-B.
 • Je kunt ook ook strokeplay spelen en de scores na 8 of 18 holes optellen.

TEXAS SCRAMBLE - voor een groep spelers

In teams van drie of vier spelers ga je de baan in. Alle spelers van het team slaan op elke hole af. Vervolgens kiest het team de beste bal om mee verder te spelen. Vanaf daar slaan alle spelers nogmaals met hun eigen bal verder en dan wordt weer de beste bal gekozen. Zo verder tot er is uitgeholed. 

Na negen of 18 holes vergelijk je de scores van de teams om een winnend team te bepalen.

Omdat je telkens met de beste bal verder speelt, is dit een relatief snelle spelvorm en iedereen in het team is belangrijk. 

CHAMBLES - voor een groep spelers

Een leuke, in Nederland nog vrij onbekende variatie op Texas Scramble is chambles. Hierbij slaat ook iedereen af en kiest het team de beste bal om mee verder te spelen. Vanaf dat punt speelt iedereen individueel stableford en worden de twee beste scores genoteerd. Omdat iedereen pas individueel gaat spelen na een goede afslag, gaat het spel vrij snel en kan de speler met de hoogste handicap weleens je beste speler worden.

STOKKENROOF - voor twee/drie/vier spelers of voor een groep

Twee partijen met één, twee of drie spelers slaan om de beurt. De partij die een hole wint, mag van de tegenpartij een stok afnemen of een eerder verloren stok terugpakken. Als een partij nog maar één stok heeft, mag die niet meer worden afgenomen. Dat wordt bijvoorbeeld putten met de ijzer-7 ...

VLAGGENWEDSTRIJD - voor een groep spelers

De vlaggenwedstrijd kan je zowel individueel als in teams spelen maar is vooral leuk om met een grote groep te doen. Hierbij is de handicap van de spelers belangrijk. Een speler met bijvoorbeeld handicap 24 krijgt op een par-72-baan 96 slagen (72 + 24). Nadat de speler 96 keer heeft geslagen, steekt hij zijn vlaggetje in de grond waar de bal op dat moment is. Degene met de vlag die het verst is geplaatst, heeft gewonnen. Het kan zijn dat spelers op hole 16 al klaar zijn of door moeten naar de 19de of zelfs 20ste hole.

TOUWTJESWEDSTRIJD - voor een groep spelers

Iedere spelers in een team krijgt een stuk touw mee met de helft van zijn of haar handicap in meters. Dus bijvoorbeeld bij handicap 24 twaalf meter touw. Dit mag hij of zij, in overleg met teamgenoten, overal gebruiken ter verbetering van zijn ligging, ook dichter bij de hole. De lengte van het touw om bijvoorbeeld uit een bunker te komen of een putt te holen, moet hij van de twaalf meter afknippen. Iedere meter van het touw kan maar één keer worden ingezet, dus een goede tactiek is nodig.

Op zoek naar nog meer spelvormen? Bestel het boek ‘100 en 1 golfspelletjes’ op golfboeken.nl.

Gevorderde spelers kunnen meedoen aan de NGF Competitie waarin teams van een club tegen andere clubteams spelen.

> Ga terug naar de hoofdpagina 'Beginnen met golf'.

 • Auteur Redactie GOLF.NL