Tom Watson
Tom Watson in de derde ronde
Beeld: Golfsupport.nl

KLM Open Live blog - dag 3

12 september 2015 Redactie GOLF.NL
Het KLM Open 2015: nieuws, foto's, social media en video. Hou deze live blog in de gaten, het laatste nieuws verschijnt bovenaan.

Teetimes: klik hier. Leaderbord: klik hier (vanaf donderdag). Televisieuitzendtijden: klik hier. KLM Open Radio: lokaal op 88.4 FM en via klmopen.nl.


12-09-2015 Leaderboard aan het eind van dag 312-09-2015 Bijna 3 holes-in-one!

De slagen die wel een hole-in-one opleverden (zie verderop) werden binnen een uur gedaan.

12-09-2015 Held op sokken

De jonge pro die vrijdag bijna 59 maakte. Hij is na dag 3 gedeeld 25ste, net als Joost Luiten.

12-09-2015 Een Belgian Bomber als winnaar?

Na een prachtronde in 62 slagen (negen birdies, één bogey) is Belgian Bomber Thomas Pieters de leider in het clubhuis. 

Pieters won eind augustus de D+D REAL Czech Masters, zijn eerste titel op de European Tour.

Flory Van Donck was in 1953 de laatste Belgische winnaar van het Dutch Open. Hij won het Open vijf keer.

12-09-2015 Twee aces op één dag

De Australiër Wade Ormsby op hole 11, de Zweed Magnus Carlsson eerder op de dag op hole 8.

Het is ace nummer 41 van het seizoen, dat is een nieuw record op de European Tour.

12-09-2015 Op de range

GOLF.NL bezocht de driving range van het KLM Open en volgde het promoteam van het KLM Open. Bekijk de video's:
Professional Mark Reynolds hield zaterdagmiddag een trick show op de range. Hieronder is een van zijn kunsten te zien.

12-09-2015 Luiten: ronde 68 met veel birdies en bogeys

Geen moving day voor Joost Luiten, hij is binnen met een ronde 68 (-2). De winnaar in 2013 maakt dit jaar veel birdies maar ook veel bogeys (op zaterdag vijf birdies en drie bogeys. Luiten begon de dag op de gedeelde 19de plaats en zal terrein verliezen.

Een citaat van Luiten:

'Het is op papier een betere score dan vrijdag, maar ik had toch liever niet die bogeys gemaakt op de holes dertien en veertien. Die nekken me; het waren twee hele amateuristische fouten. Ik zal zondag voor elke hole blijven vechten.'

12-09-2015 Slow play

Het gaat niet overal even snel, blijkt ook wel de tweet hieronder van de flight Thomas Pieters/Martin Kaymer. Pieters is na dertien holes zes onder voor de dag, Kaymer één onder.

12-09-2015 -7 na zeven

De Spanjaard Rafa Cabrera-Bello is in de flow.Om 14.30 kwam hij op -15. Nog twaalf holes te gaan.

12-09-2015 Hole-in-one

De Zweed Magnus Carlsson heeft een hole-in-one gemaakt op de achtste. Tom Watson maakte ook een ace op de Kennemer, maar dat was op hole 17 en op woensdag, in de pro-am.

12-09-2015 Ilonen de nieuwe leider in het clubhuis

Met weer een super lage score op de Kennemer (62, -8) heeft het KLM Open om 13.30 uur een nieuwe leider: de Fin Mikko Ilonen. Hij maakte acht birdies waarvan vijf op de tweede negen.

Dertien onder par is de score van de Fin na 54 holes. Ilonen heeft vijf keer gewonnen op de European Tour. De laatste twee zeges boekte hij in 2014.

12-09-2015 Besseling stabiel

Wil Besseling maakt op zaterdag geen move naar boven maar ook niet naar beneden. Hij begon dag 3 als gedeeld 35ste en zal eind van de dag ook ongeveer op die positie staan.

12-09-2015 Kaymer en Pieters

Een mooie flight met een Duitser en Belg: oud-winnaar Martin Kaymer en Thomas Pieters zijn om 11.21 uur gestart. Pieters begon met een birdie, Kaymer met een bogey.

12-09-2015 'Dew sweeper' Watson weer onder par

De 66-jarige Watson heeft de derde ronde voltooid in 68 slagen (-2). Op 1 en 18 maakte hij een bogey. Zijn positie om 11.30 uur: gedeeld 45ste. De Amerikaanse achtvoudige majorwinnaar haalde met 69-68 precies de cut.

Watson startte even voor 8 uur. Zijn commentaar op de website van de European Tour:

'We were out nice and early, "Dew Sweepers" we call those tee times back home. It was nice out there though, the course was there for the taking and I played some nice golf. I got a little tired coming in and played some awkward shots, and it's never good to finish with a bogey - that'll make lunch taste not quite as sweet. I thought for a while I might shoot my age (66), but it wasn't to be today!'

12-09-2015 'Flutronde'?

Is het de juiste naam voor een ronde 71 op dag 2 van het KLM Open na een 63 op dag 1? Peter de Waard van De Volkskrant noemde de 71 (+1) van Joost Luiten op vrijdag een 'flutronde'. Hieronder volgt een fragment van zijn artikel op vrijdag met de kop 'Luiten maakt duikeling na flutronde':

'Luiten lijkt er steeds een flutronde bij te hebben die hem in het klassement weer helemaal terugwerpt. Dat gebeurde op de laatste dag van het US Open, waar hij na drie dagen nog in de toptien stond. Het gebeurde op de eerste dag van het US PGA, waar hij dacht de beste kansen te hebben. En het gebeurde gisteren op de tweede dag van het KLM Open in Zandvoort.'

12-09-2015 Diskwalificatie

Geen goed voorbeeld, Damien McGrane. De Ier is vrijdag opnieuw gediskwalificeerd - nu in het KLM Open - omdat hij zijn ronde niet afmaakte. En dat deed hij omdat hij de cut niet meer kon halen.

Het hele verhaal wordt uitgelegd op irishgolfdesk.com:

'Damien McGrane is going through something of a nightmare as he battles to avoid Q-School and a third disqualification in the space of five months speaks volumes.

DQ’d at the Spanish Open because he didn’t finish when doomed to miss the cut, he told Newstalk “I just had enough” — he was also DQ’d in the Omega European Masters in July and yesterday in the KLM Open.'

En wie de woede-uitbarsting van Miguel Angel Jiménez op vrijdag heeft gemist, die is hier te zien. De Spanjaard miste dit jaar de cut ondanks drie weken vakantie.


12-09-2015 Ronde 3 van Joost

Volg ons op Twitter voor het laatste nieuws over Joost. De nummer 66 op de wereldranglijst (maandagochtend hopelijk weer wat hoger) is om 10.30 uur vertrokken vanaf de eerste tee (bekijk de video van zijn afslag hieronder). Luiten is dag 3 begonnen op de gedeelde 19de plaats.

En/of luister naar KLM Open Radio met onder anderen Ruben van GOLF.NL, niet te missen in de baan door zijn eskimopak.

12-09-2015 Joost en Dewi

Joost Luiten bereidt zich voor. Hij start om 10.30 uur. 

Kom vroeg naar het KLM Open in het weekend! Ronde 3 en 4 zullen al al rond 17 uur voltooid zijn. 

De vroege start in het weekend heeft te maken met de Evian Masters, de major voor vrouwen die deze week in Frankrijk wordt gespeeld. Er is afgesproken dat de twee toernooien op verschillende tijdstippen eindigen, zodat beide kampioenschappen wereldwijd zo veel mogelijk televisiekijkers trekken. 

GOLF.NL krijgt zondag versterking van Dewi-Claire Schreefel, die zich niet gekwalificeerd heeft voor de major in Evian.

12-09-2015 Stimp: 11,4

Voor de liefhebbers: de stimp van de greens op dag 3 is 11,4.


12-09-2015 Bizarre liggingen

Tom Watson is na negen holes van zijn derde ronde twee onder voor de dag. Amateur Stan Kraai legde vast hoe een bal tijdens een toernooi - in dit geval een bal van Watson - op de gekste plekken kan eindigen. De bal kwam eerst tegen de man links van Watson aan en eindigde toen op de tas.

Watsons flightgenoot Stephen Gallacher is lekker bezig: vijf onder voor de dag na vijf holes, en vijf onder na negen.

12-09-2015 Avondje Amsterdam

Thomas Levet en Tom Watson zijn zaterdagavond in een van de restaurants van het Amstel Hotel gespot. 66 Jaar oud, de cut halen en ook nog stappen in Amsterdam. En op zaterdag start Watson al om 7.57 uur.

Watson is de op-een-na oudste speler die de cut heeft gehaald in een wedstrijd van de European Tour. De oudste was Bob Charles in het New Zealand Open van 2007. Hij werd mede dankzij een ronde 68 gedeeld 23ste. Charles was toen 71 jaar en 261 dagen oud ...

\

12-09-2015 Belgian Bombers

De twee Belgen in het KLM Open doen het uitstekend tot nu toe.

12-09-2015 Veel verwacht van Mr 59

ANP verwachtte meer van Robin Kind op het KLM Open dan een gemiste cut. 

'Kind maakt verwachtingen niet waar op KLM Open', is de kop van een artikel:

'Robin Kind kwam met een bijzondere status naar het KLM Open. De Haagse golfer brak drie weken geleden tijdens een toernooi in het Duitse Bochum als eerste Nederlander de magische grens van zestig slagen. 

(...) Kind is uitgeschakeld. 

,,Als ik dat gevoel van Bochum kon oproepen, zou ik Tiger Woods zijn', klonk het ietwat cynisch. ,,Het ging gewoon niet goed. Vanaf de afslag liep het niet. Jammer, want juist in het KLM Open wil je je tonen voor het thuispubliek. Maar zo is golf. De ene dag loopt het goed, de andere dag weer minder.'''


12-09-2015 Feiten en cijfers

12-09-2015 De bijna-59 op dag 2

De bijna-59 op dag 2 van het KLM Open haalde wereldwijd het golfnieuws:

Golfchannel.com:

'Matthew Fitzpatrick learned one of golf's maxims the hard way Friday at the KLM Open: never leave a putt for 59 short. (...)
"I was thinking about the 59 after the front nine, to be honest," Fitzpatrick said. "I was already celebrating going out in 28 actually, so to give myself a shot at that magic number was great. Shame that putt at the end came up short, but I'll take 60 any day of the week."'

Rte.ie:

'Even if it had gone in, Fitzpatrick's score would not have officially counted for record purposes because of the preferred lies in operation due to heavy rain before the event and "rabbit damage" on the course in Zandvoort.'

Telegraaf.nl:

'Hij kwam op de laatste hole 10 centimeter tekort voor zijn elfde birdie van de dag en daarmee de magische score van 59 slagen. (...) Fitzpatrick is niet de eerste speler die zestig slagen maakt in een toernooi van de Europese Tour. Hij is de negentiende speler die dit presteert.'

Nu.nl:

'Een ronde van 59 slagen is een zeer zeldzame score in het golf. Op de Amerikaanse PGA Tour is het zes golfers gelukt: Al Geiberger (1977), Chip Beck (1991), David Duval (1999), Paul Goydos (2010), Stuart Appleby (2010) en Jim Furyk (2013).'

Fitzpatrick, nr 114th in de wereld, was de beste amateur in het Brits Open van 2013 en werd het jaar daarna pro.Klik hier voor berichten van dag 2.