Beeld: Getty Images
Topgolf

Dustin Johnson

Beeld: Getty Images
Dustin Johnson, kortweg DJ, is nummer 1 van de wereld en Masters-winnaar. Wie is deze Amerikaan die vaak nonchalant en ongeïnteresseerd overkomt maar o zo gedreven is?

Dustin Johnson won afgelopen in2020 de Masters met vijf slagen voorsprong. Razend knap, maar niemand keek er echt van op want de in topvorm verkerende nummer 1 van de wereld was vooraf een van de grote favorieten. Wat er gebeurde nadat Johnson het groene jasje aangereikt had gekregen, dát verraste iedereen. Tijdens een tv-interview met Amanda Balionis van CBS raakte de 36-jarige golfer overmand door emoties. “Dit is een droom die uitkomt, als kind droomde ik er altijd van Masters-kampioen te zijn”, sprak Johnson en toen stokte zijn stem, kwamen de tranen en veranderde op slag het beeld dat de golfwereld tot dat moment had van de man die doorgaans als DJ door het leven gaat. Ook Johnsons jongere broer en caddie Austin, was verrast door de tranen van Dustin. “Ik had hem vaker flink geëmotioneerd gezien, maar nooit over iets wat op de golfbaan was gebeurd.”

Snugger

 

Dustin Johnson komt vaak sloom en heel onverschillig over, alsof golf hem niet echt raakt. Hij praat, zoals veel Amerikanen uit de zuidelijke staten, lijzig en zijn antwoorden op vragen van journalisten zijn doorgaans kort en niet al te diepzinnig. “Geen idee, ik denk daar eigenlijk nooit over na”, is een typisch DJ-antwoord. Gevolg: Johnson wordt door velen gezien als een fantastische golfer maar niet al te snugger. Volgens mensen die Johnson beter kennen en hem van dichtbij meemaken, is dat flink bezijden de waarheid. “Je kunt met DJ over allerlei zaken een heel goed gesprek voeren, maar de media houdt hij liever op afstand”, aldus Rory McIlroy die in Florida niet ver van Johnson woont. “Als je bevriend bent met DJ en hij je vertrouwt, merk je dat hij van veel dingen die spelen in de wereld op de hoogte is.” Wat Johnson er zelf van vindt dat hij in bepaalde media als een beetje dom wordt afgeschilderd? “Het maakt me niet zoveel uit wat anderen van me denken.”

 

Teflon

 

Volgens McIlroy en veel anderen heeft Johnson de perfecte instelling voor golf. Hij probeert het in de baan zo simpel mogelijk te houden en heeft het vermogen teleurstellingen makkelijk van zich af te laten glijden. In Nederland hebben we Teflon Mark Rutte, volgens David Winkle, de manager van Johnson, is DJ gedoopt met teflon. "Hij werkt keihard om de beste te zijn, maar als het tegenzit blijft dat niet lang hangen.” Johnson daarover: “Uiteindelijk is golf een spel, een spel waar ik heel veel van hou en veel voor doe. Maar als er iets fout is gegaan in de baan kan ik daar achteraf toch niets meer aan veranderen. Ik werk gewoon hard en probeer het een volgende keer beter te doen.”

 

 

Schlemielig

 

Teleurstellingen waren er legio in de golfcarrière van Johnson, vooral in de majors ging het vaak tragisch mis. Bijvoorbeeld in het US Open van 2015. Johnson had op Chambers Bay een putt van 3,5 meter voor de win, het werd een uiterst schlemielige 3-putt en Jordan Spieth profiteerde. In 2017 won hij zijn laatste drie toernooien voor de Masters, het groene jasje hing al zo’n beetje voor hem klaar. Johnson gleed op de trap op zijn sokken uit in zijn huurhuis, blesseerde zijn rug en moest zich terugtrekken.

 

In januari 2020 was Johnson voor zijn doen heel openhartig tijdens een persconferentie aan de vooravond van het Sentry Tournament of Champions. Op de vraag of hij vond dat hij met zijn kwaliteiten vaker had moeten winnen (de teller stond toen op twintig PGA-zeges) antwoordde DJ: “Ja.” Hoeveel vaker? “Ik denk het dubbele.” 

 

Wapen

 

Johnson is van plan nog heel lang nummer 1 te blijven want “ik geniet ervan de beste te zijn.” Daar doet de Amerikaan veel voor, en dat was voorheen zeker niet altijd het geval. In 2014 nam Johnson een sabbatical van een half jaar om 'personal challenges' te overwinnen. Het gerucht ging dat hij was betrapt op het gebruik van cocaïne. Na zijn terugkeer op de Tour gooide DJ het roer om. Hij is gezegend met ongelooflijk veel talent, dat koppelde hij nu ook aan echt keihard werken. De 1,93 meter lange Johson sloeg de bal altijd al heel ver, maar hij profiteerde te weinig van die drives omdat zijn wedges van pakweg vijftig tot 135 meter erg matig waren. In 2016 schafte hij een Trackman aan, ging als een bezetene aan de slag en nu is dat voorheen zwakke onderdeel een wapen. “Tijdens mijn trainingen op de range besteed ik doorgaans tachtig procent van mijn tijd aan de wedges”, aldus Johnson.

 

Gretzky

 

In zijn privéleven is er ook rust. Sinds 2014 heeft DJ een relatie met Paulina Gretzky. Inmiddels zijn ze verloofd en hebben ze twee kinderen van zes en drie jaar. Paulina is de dochter van Wayne Gretzky, volgens kenners de beste ijshockeyer ooit, bijgenaamd The Great One. Johnson golft regelmatig met zijn aanstaande schoonvader die hem aanmoedigde de lat een stuk hoger te leggen. “Ik vond dat DJ gezien zijn enorme talent zijn doelen hoger moest  stellen. En ik hem met hem gesproken over de prijs die je moet willen betalen om de beste te zijn en te blijven.”

 

Speciaal

 

DJ is bereid die prijs te betalen en de ultieme beloning daarvoor kwam in november 2020 in de vorm van een groen jasje. Zesendertig jaar eerder werd Dustin Johnson geboren in Columbia, een plaatsje in South-Carolina, bij de grens met Georgia. Johnson speelde in zijn jeugd golf op eenvoudige openbare banen, hij groeide niet op als een Country Club kind. Als hij trainde dan dacht hij vaak aan de Masters en de exclusieve Augusta National Golf Club, een uurtje rijden slechts van zijn woonplaats, maar in heel veel opzichten ook erg ver weg. Dat maakte de overwinning afgelopen november extra speciaal. “De Masters winnen was wat ik het allerliefste wilde”, zei Johnson tegen Amanda Balionis toen hij de emoties weer enigszins onder controle had. “Het voelt nog als een droom, maar hopelijk is het dat niet.”

 

 

Alle slagen van DJ in de laatste ronde van de Masters in 2020

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf