Beeld: Sandra Lopulalan
Dutch Open

Wie zijn de vrijwilligers op het Dutch Open?

Beeld: Sandra Lopulalan
Op de 101e editie van het Dutch Open lopen deze dagen maar liefst 1000 vrijwilligers rond. Het kan gerust gezegd worden dat er geen toernooi zou zijn zonder deze vrijwilligers. Maar wat doen zij precies, wie zijn zij? GOLF.NL zocht het uit.

Als je goed kijkt, zie je ze ineens overal: de vrijwilligers van het Dutch Open. Ze dragen de carryboards, houden het leaderboard bij, beheren de driving range en oefengreens, en draaien mee in de shuttle service. Ook vervullen ze rollen als hostess en Covid Crowd Control Marshal.

Tenslotte zijn er 18 clubs die een hole ‘adopteren’. Clubs die een hole hebben geadopteerd verzorgen alle taken op en rondom één specifieke hole. Ze spotten waar de bal landt, begeleiden spelers de tee op en de green af, houden de stilteborden omhoog en zorgen voor een goede doorstroom van toeschouwers.

Vrijwilligers Dutch Open Bernardus
Beeld: Sandra Lopulalan

De vrijwilligers op Bernardus zijn te herkennen aan hun oranje polo’s. Maar ook aan hun blije gezichten, want het mag dan werk heten, het plezier spat er vanaf. Eén van die blije gezichten hoort toe aan Jordy Kemmeren. Jordy was tot eind november 2019 voorzitter van de Nederlandse Studenten Golf Vereniging (NSGV). Voor het vijfde jaar op rij verzorgt hij met een groep van 25 van deze studenten de Beat The Pro hole op het Dutch Open, op Bernardus is dat hole 8.

Op de ochtend van dag 4 stelden we Jordy wat vragen.

Jordy, hoe lang doe je dit vrijwilligerswerk al?
"We doen dit werk sinds 2016, het jaar dat het KLM Open voor het eerst gehouden werd op The Dutch. We zijn er destijds ingerold toen we met de NSGV een gesprek hadden met de NGF en één van de hoofdsponsors, ING. Ze lieten vallen dat er nog één hole vrij was om geadopteerd te worden, en of wij dat niet wilden doen.

Sindsdien staan wij altijd bij Beat The Pro. De organisatie van de Europese PGA Tour juicht het ook toe dat wij met een club jonge mensen die hole verzorgen." Lachend voegt hij daaraan toe: “Want het moet gezegd, wij halen de gemiddelde leeftijd van alle vrijwilligers hier flink naar beneden!"

Vrijwilligers Dutch Open Bernardus

Hebben jullie al leuke of gekke dingen meegemaakt?
"Bij Beat The Pro zijn er altijd wel wat uitvallers. Tot nu toe hebben drie van ons al mogen invallen en afgeslagen tegen de pro’s. Helaas heeft niemand de green gehaald, dus we moeten nog wel een beetje oefenen!"

Het is een verantwoordelijke taak, het regelen van zo’n hole. De druk is hoog?
"Tot nu toe hebben we nog geen foutjes gemaakt. Maar vanmorgen waren we nét op tijd bij hole 8. De eerste flight, met Koen Kouwenaar en de Indiër S.S.P. Chawrasia, liep 45 minuten voor op schema. Toen wij aankwamen op de hole stonden zij al klaar. Van een academisch kwartiertje hadden zij duidelijk nog nooit gehoord!”

Vrijwilligers Dutch Open Bernardus
Studenten van de NSGV op 'hun' hole 8Volg GOLF.NL tijdens het Dutch Open

Lees meer over
Dutch Open