Beeld: Golfsupport.nl
Topgolf

Topper in de dop: Koen Kouwenaar

Beeld: Golfsupport.nl
Ze zijn er niet in overvloed maar er loopt wel degelijk Nederlands golftalent rond. Met ambitie én gesteund door hun ouders. Voor Koen Kouwenaar staat golf op de allereerste plaats.

"Ik heb nu drie jaar verkering met mijn vriendin maar golf staat bij mij op de eerste plaats. Dat heb ik ook meteen gezegd toen we elkaar leerden kennen. Mijn vriendin kan daar prima mee leven, zij heeft haar eigen ding, studeert, heeft veel in haar mars. Een succesvolle profgolfer worden is mijn droom en om die waar te maken moet alles wijken. Ik ben de laatste tijd wel iets relaxter. Voorheen ging ik nooit met vakantie omdat ik dat ten koste van het golf vond gaan. Een keer een korte vakantie kan nu wel en zondag is tegenwoordig mijn rustdag, dus zaterdagavond kunnen we leuke dingen doen samen. Maar ik maak het zelden laat. Waarom het niet goed gaat met topgolf in Nederland? Ik denk dat het vooral met mentaliteit te maken heeft. Je moet gewoon keihard werken en een killersmentaliteit hebben. Joost Luiten heeft dat volgens mij en Tiger Woods zeker. Ik was voorheen iets te sociaal, luisterde te veel naar anderen. Nu doe ik wat ík denk dat goed voor me is, trek me niets aan van anderen."

"Ik praat veel met mijn vader, over de keuzes die ik maak in golf, over mijn mentale benadering. Hij is op een realistische manier kritisch. Veel ouders zien alleen maar de goede dingen van hun kinderen, zetten ze op een roze wolk. Mijn vader is trots op wat ik doe, maar hij wijst me er ook op hoe hoog het niveau aan de top is. Hij houdt me een spiegel voor en dat vind ik alleen maar prettig. Met mijn moeder heb ik dat soort gesprekken over golf niet, die zegt vooral het gaat hartstikke goed, lieverd, en dat is ook fijn. Mijn ouders steunen me heel erg, als ik in Nederland een toernooi speel, komen ze meestal wel een rondje kijken. Maar ik regel bijna alles zelf, deed ik ook al toen ik jonger was. Hoe eerder je zelfstandig en volwassen bent als topsporter, hoe beter. Je hebt vaders die er altijd bij zijn, bij de training, bij de warming-up, dat zou ik niet willen. Bij mijn ouders stond school op de eerste plaats, ik dacht daar anders over, maar de havo heb ik afgemaakt. Dat was drie jaar terug, sindsdien golf ik fulltime en heb ik echt sprongen gemaakt. Dit jaar heb ik het Spaans Amateur gewonnen en in het Brits Amateur verloor ik net in de kwartfinale. Het gaat duidelijk de goede kant op maar het moet natuurlijk nog veel beter."

Koen Kouwenaar en zijn moeder Marie Mulder
Beeld: Ronald Speijer

Moeder Marie Mulder over Koen

"Koen is vastberaden, heeft plichtbesef, gaat op tijd naar bed, zet alles opzij voor golf. Hij heeft wel moeten leren zich wat harder op te stellen, dat moet nu eenmaal in topsport. Dat lukt hem ook, maar hij blijft mijn Koen, een leuke, relaxte en sociaal betrokken gast. Joris, het jongere broertje van Koen is een bolleboos, kan heel goed leren. Koen heeft die brains ook, maar zijn interesse lag altijd al bij sport. Koen heeft natuurlijk ook veel van zijn vader, maar qua karakter lijkt hij wat meer op mij, denk ik, spontaan, extravert. Ik herken veel van Koen in mezelf. Als je iets echt wilt gewoon door blijven gaan, niet opgeven, dan valt de puzzel vanzelf wel in elkaar."

Lees meer over
Topgolf