Beeld: Golfsupport.nl
Topgolf

Topper in de dop: Jerry Ji

Beeld: Golfsupport.nl
Ze zijn er niet in overvloed maar er loopt wel degelijk Nederlands golftalent rond. Met ambitie en gesteund door hun ouders. Jerry heeft genoeg doelen: meedraaien in de top, majors winnen en nummer één van der wereld worden.
“Mijn doel is meedraaien in de top, majors winnen en uiteindelijk nummer één van de wereld worden. Tiger Woods is een groot voorbeeld, zijn dominantie was ongelooflijk. Ik heb hem niet zien spelen in zijn beste jaren, toen was ik nog maar net geboren, maar ik kijk wel regelmatig naar filmpjes van Tiger in zijn toptijd. Ik heb nu handicap +4,2, niet slecht nee, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Ik geloof in heel hard en structureel werken en zo steeds kleine stapjes maken. Mijn ouders zijn een jaar of twintig geleden uit China naar Nederland gekomen. Mijn oudere zus is in China geboren, ik in Nederland. Thuis spreken we Chinees. Mijn ouders werken allebei bij een accountantskantoor, ze zijn heel down to earth. Ik vind niet dat ik streng ben opgevoed, maar ik heb wel de discipline die je moet hebben voor topsport. Mijn moeder golft niet, mijn vader een klein beetje. Ze vinden het heel leuk om bij mij te komen kijken, zijn ook trots als ik goed presteer. Ik ben met golf begonnen toen ik negen jaar was, een vriendje vroeg of ik een keer meewilde naar Olympus. Ik vond het eigenlijk meteen leuk. Toen ik veertien was, speelde ik van scratch. Het mooie van golf is dat het iedere keer anders is en hoe goed je ook speelt, het kan altijd beter. Ik lees niet zo veel van wat er over mij wordt geschreven, maar Jerry Ji, Nederlands hoop in bange golfdagen, dat soort teksten heb ik wel voorbij zien komen, ja. Ik weet dat er veel van mij wordt verwacht, maar er zijn ook andere Nederlandse jongens die het goed doen. Eind augustus vertrek ik naar Amerika, naar de University of Illinois. Er waren veel universiteiten in mij geïnteresseerd, maar Illinois is voor golf een van de topuniversiteiten. Thomas Pieters en Thomas Detry zijn er ook geweest voor ze pro werden. In principe wil ik vier jaar in Illinois blijven maar als ik supergoed speel, word ik misschien eerder pro. Hoogtepunten tot nu toe zijn het winnen van de Orange Bowl (prestigieus internationaal toernooi in de VS) en mijn tweede plaats in het Europees Kampioenschap vorig jaar op de Haagsche. Het winnen van een bronzen medaille tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires was ook bijzonder. Het lijkt me geweldig om ooit goud te winnen voor Nederland tijdens de echte Olympische Spelen.”
Golftalent Jerry Ji met moeder Cathy
Beeld: Ronald Speijer
Beeld: Ronald Speijer
Beeld: Ronald Speijer

Moeder Cathy Ji over Jerry

“Nu Jerry naar Amerika is vertrokken, missen we hem heel erg, maar het is een prachtige kans om zich te ontwikkelen als mens en golfer in een heel competitieve omgeving. Jerry is a real Dutch boy, hij maakt makkelijk vrienden, is easy going. Tegen ons is hij heel open, we praten thuis over van alles maar weinig over golf. Jerry vindt het wel heel leuk als we bij toernooien komen kijken en daar genieten mijn man en ik erg van. Een paar jaar terug had Jerry al bedacht om naar een Amerikaanse universiteit te gaan. Hij is heel gedisciplineerd en werkt hard om zijn doelen te halen.”

Lees meer over
Topgolf