Topgolf

Rory 'gelukkig' de held in Dubai Desert Classic

Na een week met plaagstootjes, kleine relletjes en meer van ‘zij tegen ons’, won Rory McIlroy de Hero Dubai Desert Classic. Voor de neus van Patrick Reed. En dat voelde ook als een overwinning voor de DP World Tour. In de schaduw van het bijna-straatgevecht op de Emirates GC was Joost Luiten op de 51ste plaats de beste Nederlander.

Wat een week in de woestijn. Verliep het eerste Rolex Series-toernooi vorige week in Abu Dhabi nog redelijk rustig, hoewel Patrick Reed en meer LIV-spelers ook daar hun opwachting maakten; die rust werd in Dubai al snel verstoord.
Op de dinsdag voor het toernooi ‘clashten’ McIlroy – niet in Abu Dhabi – en Reed op de driving range. Reed wilde McIlroy de hand schudden, maar de Noord-Ier negeerde hem. Naar hij later verklaarde vanwege de dagvaarding die de advocaat van Reed op Kerstavond bij huize McIlroy kwam afgeven. “Als ik in zijn schoenen zou staan, dan zou ik niet rekenen op een hallo of handdruk.”

Rechtszaak

Reed spande vorig jaar een rechtszaak aan tegen de Golf Channel en meerdere betrokkenen personen wegens smaad en tegenwerking. Hij eiste meer dan 700 miljoen dollar als schadevergoeding. Reed heeft kennelijk een hobby gemaakt van procederen, want ook McIlroy is er, net als de PGA Tour, in meegezogen. Vorige week verklaarde een federale jury in Florida de klacht in de bovengenoemde rechtszaak grotendeels ongegrond. Larry Klayman, de advocaat van Reed, kondigde aan met nieuw bewijs te komen.

Regenbuien

Intussen wordt er ook gewoon gegolfd in toernooien waar LIV-spelers en spelers van de DP World Tour welkom zijn. Zoals deze week in Dubai, waar zeldzame regenbuien vroeg in de week ervoor zorgden dat het toernooi pas vandaag eindigde. Maar boven de Dubai Desert Classic hing dus ook de hele week de dreiging van een soort straatgevecht.
Na twee ronden leek het even uit te draaien op een pairing in ronde 3 mét Reed en McIlroy, die allebei bijna tegelijkertijd na 36 holes met -8 uit de baan waren gelopen.
Dat werd nog net vermeden. Op de finaledag begonnen de twee gescheiden aan de laatste ronde; McIlroy met vier slagen voorsprong op Reed.
De Amerikaan speelde op zijn best, de Noord-Ier niet. Daardoor stonden de twee snel na de turn gelijk aan kop. Op hole 16 kwam Rory weer '1up'.

Risicovol

Reed, in de flight vóór McIlroy, eindigde zijn ronde met een birdie op 18, waardoor de winnaar van de Race to Dubai Rankings in 2022 genoeg had aan eenzelfde resultaat op de in twee slagen haalbare par-5. Maar McIlroy, wellicht met iets te veel adrenaline, sloeg zijn drive op de laatste hole te ver en net niet in het water. In twee naar de green gaan, was een te risicovolle operatie. Zijn approach voor drie liet hem een birdie-putt van bijna vijf meter over en die miste hij niet. De reactie van McIlroy maakte duidelijk dat hij maar al te goed besefte dat bij deze putt meer op het spel stond dan alleen een zware trofee en 1,4 miljoen euro.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

“Het was een strijd de hele dag, eigenlijk de hele week. Ik heb niet mijn beste spel gespeeld, maar wel slim. Het was waarschijnlijk een van mijn zwaarste ronden ooit, want de emoties kunnen ook met je aan de haal gaan. Ik moest me concentreren en de focus op mezelf houden en niet denken wie er allemaal op het leaderbord stonden. Dat is me goed gelukt”, meende McIlroy, die merkwaardig genoeg pas zijn eerste Rolex Series-toernooi won.
Over Patrick Reed, die tweede werd, sprak hij wijselijk na het ophalen van de prijs niet meer.

Luiten

De Nederlanders hadden hun spullen net gepakt toen de ontknoping van de Hero Dubai Desert Classic zich voltrok.
Wil Besseling haalde de eerste cut niet en Darius van Driel viel na de tweede schifting, noodzakelijk omdat na 36 holes nog meer dan 80 spelers waren overgebleven.
Daan Huizing en Joost Luiten speelden wel tot het einde. Eerstgenoemde gaf zichzelf in het toernooi meerdere kansen om bovenin mee te draaien, maar verspeelde door slordige missers ook weer even snel terrein. Met vier bogeys op de laatste vier holes vandaag (+3 voor de ronde) eindigde hij als 81ste.
Joost Luiten kwam zoals hij zelf zei ‘met stoom uit de oren’ van de baan. “Ik had zes onder moeten maken, de omstandigheden waren ernaar. Maar na een slordige drieputt op 12 werd het vechten tegen mezelf.”

Joost Luiten in Dubai Desert Classic

Verder slaan

Toch zag de Bleiswijker ook wel lichtpuntjes. “Wanneer je net uit de baan komt, voelt dat heel slecht. Maar in zeventien jaar heb ik hier misschien vier keer de cut gehaald. Deze baan ligt mij niet echt. In toernooien als deze wil je er in het weekeinde bij zijn en dat is twee weken op rij gelukt. Het zit dicht bij elkaar, een paar slagen beter en ik had net als vorige week een top-35 plek gehaald. Dit zijn punten die hard aan tikken en dat is fijn. Een 50ste plek is volgende week een misschien een 15de plek waard. Ik werk nog steeds aan mijn spel met Jamie Gough en sla nu vijftien meter verder. Daardoor kan ik meer par-5 holes in twee halen. Nu nog wat constanter worden met die drives, want daar begint mijn spel”, aldus Luiten, die uiteraard het hele gedoe rond McIlroy en Reed niet was ontgaan. “Het was niet bepaald een weekje dat onopgemerkt voorbij is gegaan.”

Leaderboard

 

Lees meer over
Topgolf