Topgolf

Kassa voor de altijd lachende Hovland

De lach op gezicht van Viktor Hovland kon toch nog groter dan groot. De Noor won vandaag de Slync.io Dubai Desert Classic en nam met een grijns van oor tot oor de bijbehorende cheque van 1,2 miljoen euro in ontvangst.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

‘Kerching’, liet de Noor zich ontvallen toen hij de papieren cheque in handen kreeg gedrukt. Het geluid van een kassa rolde gevat over zijn lippen. Gevolgd door een triomfantelijk en amusant lachje. Want lachen, dat kan de Noor wel.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Collegegolf

Hovland, die zijn golfopleiding voor zijn start als professional in het Amerikaanse collegegolf genoot, raast als een komeet richting de wereldtop. Hij werd in 2019 professional en vanaf dat moment verdween die lach niet meer van zijn gezicht. Het ging de youngster uit Oslo (24) nadien ook voor de wind. Hij won al drie keer op de PGA Tour en twee keer eerder op de European Tour. De zege in Dubai, waar Robert-Jan Derksen deze week ook weer als winnaar van de editie van 2003 zijn gezicht liet zien, was zijn eerste in de Rolex Series. Morgen stijgt hij daardoor naar de derde plaats op de wereldranglijst.
Vorig jaar maakte Hovland bovendien zijn debuut voor Europa in de Ryder Cup.

Kortom, de Scandinaviër is hard op weg naar een heldenstatus die zijn landgenoot en schaker Magnus Carlsen al enige tijd heeft. Saillant detail: Carlsen won dit weekend ook maar weer eens, namelijk het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee.

Verliezer

Hovland rekende op de Emirates GC in een korte play-off af met Richard Bland, de bijna 49 jaar oude Engelse laatbloeier die vorig jaar eindelijk zijn eerste toernooi op de Tour won.
Maar de echte verliezer was Rory McIlroy, die met nog een paar holes te gaan de beste papieren had. De Noord-Ier verpestte het – zoals wel vaker de laatste jaren – in het zicht van de haven. Na een moeizame par op 17, waar Hovland een eagle maakte, sloeg hij zijn tweede bal op de par-5 laatste hole in het water. Hij maakte een bogey en eindigde een slag achter Bland en Hovland, die zonder enige twijfel het beste voor het laatst had bewaard. Want voor en na de eagle op 17 maakte hij ook nog birdie.

'Ik had niet gedacht dat ik vandaag nog zou kunnen winnen', zei de Noor. 'Ik wist dat ik heel laag zou moeten scoren voor een toppositie (het werd een 66), maar winnen, daar geloofde ik niet echt in. Dit is een goede start van het seizoen, maar ik bekijk het van week tot week. Ik wil mezelf niet te veel druk opleggen voor de majors, maar natuurlijk is het een doel om ook daar een topweek te hebben.'

Nederlanders

De Nederlanders maken tot dusverre een teleurstellende start van het seizoen door. In Dubai stonden er drie aan de 'start', maar zowel Luiten, Van Driel als Besseling slaagde er niet in om de cut te halen. Ook vorige week bij de opening van het seizoen in Abu Dhabi telde Nederland nauwelijks een woordje mee, hoewel Daan Huizing daar wel de cut haalde. Besseling en Luiten waren in dat toernooi ook al na twee dagen klaar.

Eindstand

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.