Topgolf

Nieuwe naam, nieuw jaar en nieuwe kansen

Deze week begint in Zuid-Afrika het nieuwe seizoen van de DP World Tour (voorheen European Tour). Wat kunnen we verwachten van de Nederlanders?

Afgelopen zondag won Colin Morikawa het slottoernooi van de European Tour en de Amerikaan schreef ook de Race to Dubai op zijn naam. Amper vier dagen nadat Morikawa vier miljoen dollar incasseerde (drie voor de toernooizege en één voor winst van de jaarranglijst), begint met het Joburg Open de nieuwe cyclus alweer met minimaal 47 toernooien in 27 verschillende landen in wat nu de DP World Tour heet.

Gelijk speelveld

In het afgelopen seizoen bleef Joost Luiten met een 89ste plaats op de Race to Dubai Wil Besseling (91) en Darius van Driel (97) net voor. Toch slaan we de prestaties van Besseling en Van Driel hoger aan. Waarom? Omdat er niet bepaald sprake was van een gelijk speelveld. Luiten kon dankzij een betere ranking grotere toernooien met veel meer prijzengeld in de pot spelen, in totaal circa 69.200.000 euro en dus veel meer punten voor de Race to Dubai. Het prijzengeld in de toernooien die Besseling speelde bedroeg 37.750.000 euro en Van Driel kon een graai doen uit de met in totaal 38.400.000 euro gevulde kas. Het komende seizoen zullen die verschillen er niet (of nauwelijks) zijn, nu ook die laatste twee een mooie Tourkaart hebben veroverd.
Luiten, Besseling en Van Driel krijgen op de DP World Tour gezelschap van Challenge Tour-promovendus Daan Huizing. Wat kunnen we van dat viertal verwachten? Wat zijn de sterke punten en wat de onderdelen in het spel die beter moeten als we bij iedere speler kijken naar een aantal opvallende statistieken van het afgelopen seizoen?

De Nederlandse topgolfer Joost Luiten tijdens de Kenya Savannah Classic in Nairobi
Beeld: Getty Images
 Joost Luiten  
 Gespeelde toernooien  24 (17 cuts)
 Top-10  2
 Prijzengeld  €327.263
 Race to Dubai  89
 Wereldranglijst  269

Fysiek malheur

Voor het eerst in elf jaar miste Luiten de seizoensfinale in Dubai. Op de wereldranglijst staat hij momenteel op plek 269, heel ver weg van zijn beste notering ooit, 28ste eind 2014. Gaat Luiten, die begin januari 36 jaar wordt, de weg omhoog weer vinden, of heeft hij zijn beste golf al gespeeld? Voor de matige prestaties in het afgelopen seizoen zijn er verschillende redenen. Zoals Luiten schreef op zijn website, is hij dit jaar vanwege een schouderblessure en vooral de problemen met de darmen zelden echt fit geweest, de gewenste trainingsuren maken was onmogelijk. Volgens de beste golfer van ons land is die fysieke malheur sinds kort verleden tijd, hij zegt dan ook met hoge verwachtingen te beginnen aan het nieuwe golfseizoen (voor Luiten is dat volgende week in het Zuid-Afrikaans Open). Plek 28 op de wereldranglijst lijkt ook voor een topfitte Luiten onbereikbaar, al was het maar omdat er sinds eind 2014 golfers zijn opgestaan van het kaliber Jon Rahm en Colin Morikawa. Maar de top-100 is in onze ogen nog altijd heel realistisch.

 Statistieken Luiten  
 Greens in regulation  6de (72,08%)
 Driving Distance  118de (268m)
 Around the Green  172ste
 Putten  30ste


Het is een natuurlijk een beetje scorebordjournalistiek, maar de bovenstaande statistieken van het afgelopen seizoen geven wel een redelijk duidelijk beeld. Luiten is niet de langste van de tee maar dat hoeft geen probleem te zijn, Colin Morikawa slaat de bal gemiddeld maar een meter of twee verder. Zoals eigenlijk ieder jaar scoort Luiten goed in greens in regulation en de hernieuwde samenwerking met puttcoach Rob Mouwen pakt ook goed uit. Maar mist Luiten de green, dan wordt het worstelen, plek 172 slechts in Strokes Gained (ten opzichte van de rest van het veld) Around the green. Het lichaam heel houden en het chippen en pitchen aan de praat krijgen, dat is voor Luiten de sleutel voor de weg omhoog.

De Nederlandse topgolfer Wil Besseling tijdens het Omega European Masters van 2021
Beeld: Getty Images
 Wil Besseling  
 Gespeelde toernooien  22 (17 cuts)
 Top-10  2
 Prijzengeld  €289.967 
 Race to Dubai  91
 Wereldranglijst  277

Laatbloeier

Vorig jaar was Wil Besseling met een 68ste plaats op de Race to Dubai de beste Nederland. Dit jaar moet hij Luiten een paar plaatsen voor zich dulden, maar Besseling kan weer terugkijken op een heel sterk seizoen. Een hoogtepunt was het Spaans Open. Na ronden 64-65 stond de Noord-Hollander zaterdag op de tee naast Jon Rahm, de nummer-1 van de wereld die in eigen land duizenden toeschouwers trok. Besseling viel wat terug, maar een zesde plaats aan het einde van de rit betekende de zekerheid van een goede tourkaart in het nieuwe seizoen. Met gehaalde cuts in zijn laatste twee toernooien – Andalucia Masters en Portugal Masters – verbeterde Besseling zijn positie nog iets. Volgende maand wordt Besseling 36 jaar, hij is een laatbloeier. Nu hij de grote toernooien kan spelen en vol zelfvertrouwen de tee betreedt, zou het zomaar kunnen dat Besseling dit seizoen zijn grote doorbraak beleeft.

 Statistieken Besseling  
 Driving Accuracy  21ste
 Driving Distance  43 (279 m)
 Greens in regulation  20
 Around the Green  154

Van tee tot green was Besseling in 2020 ijzersterk, en ook in het afgelopen seizoen won hij slagen met het lange spel. Besseling slaat volgens de stats van de Tour zijn drives gemiddeld 279 meter, maar als de situatie erom vraagt, kan hij een stuk verder. Waar kennelijk vooral winst te behalen valt? Rond de greens. Besseling werkt met de Belgische coach Jérōme Theunis, en ze zijn vaak op Bernardus Golf te vinden waar de oefenfaciliteiten voor de shortgame ongeëvenaard zijn. De kans is groot dat je Joost Luiten daar dan ook aantreft.

Darius van Driel Munchen juni 2021
 Darius van Driel  
 Gespeelde toernooien  22 (15 cuts)
 Top-10  4
 Prijzengeld  €279.336
 Race to Dubai  97
 Wereldranglijst  317


Darius van Driel miste wat meer cuts dan Besseling, maar hij had ook een paar heel positieve uitschieters. In het Porsche European Open kwam de 32-jarige golfer dicht bij zijn eerste zege op het hoogste niveau. Uiteindelijk werd Van Driel tweede en daarmee legde hij de basis voor een sterk seizoen. Na een prachtige vierde plaats in het Dutch Open op Bernardus Golf was er de zekerheid dat hij in dit seizoen een vergelijkbare tourkaart heeft als Luiten en Besseling. Dat betekent bijvoorbeeld in januari spelen in het Abu Dhabi HSBC Championship en de Dubai Desert Classic, Rolex Series toernooien met acht miljoen dollar prijzengeld. Vorig jaar kwam Van Driel vanwege zijn ranking niet in die toernooien en dat gaat een wereld van verschil maken. Een paar positieve uitschieters in die rijk gedoteerde toernooien en je seizoen is al bijna geslaagd.

 Statistieken Van Driel  
 Driving Distance  141 (264m)
 Driving Accuracy  19
 Approach the green  36
 Strokes Gained Putting  112 


Van Driel is de bal door een ingrijpende swingverandering verder gaan slaan, maar hij is zeker niet de langste van de tee. De kracht van de 32-jarige golfer zit hem vooral in accuratesse. Op banen met rough die niet heel straffend is en waar de longhitters zich kunnen uitleven, is Van Driel in het nadeel. Als het zaak is fairways en greens te raken, is hij veel meer in zijn element, dat bewees hij bijvoorbeeld met die fraaie tweede plaats in Duitsland. Met de luxe van een mooie Tourkaart op zak en het kunnen maken van een goed schema en – doordat hij er een paar keer heel dicht bij was – de wetenschap dat hij kan winnen op het hoogste niveau, kan het ook voor Van Driel een mooi seizoen worden op de DP World Tour.

De Nederlandse topgolfer Daan Huizing kust de trofee na het winnen van de Irish Challenge op de Challenge Tour
Beeld: Getty Images

En Daan Huizing?

Lars van Meijel verspeelde met een 174ste plaats op de Race to Dubai zijn Tourkaart - de Brabander kan deze week het zwak bezette Joburg Open wel spelen - maar er zijn ook dit seizoen vier Nederlanders actief op het hoogste niveau. In een zenuwslopende finale van de Challenge Tour eindigde Daan Huizing als twintigste op de jaarranglijst, de laatste plek die recht gaf op promotie naar de DP World Tour. Wat we van Huizing kunnen verwachten? Net als Besseling en Van Driel in het vorige seizoen zal hij de punten in de Race to Dubai voornamelijk moeten zien te verdienen in de kleinere toernooien. Het wordt daarom een zware opgave om in de top-115 te eindigen van de Race to Dubai en zijn Tourkaart te behouden.
De Challenge Tour houdt geen statistieken bij, maar Huizing staat niet bepaald bekend als een longhitter. Putten daarentegen kan de 31-jarige Nederlander doorgaans als de beste. Bij het begin van een nieuw seizoen hoort optimisme, dus gaan we ervan uit dat er heel veel putts gaan vallen voor Huizing. En hij op zondag 20 november 2022 als het seizoen eindigt in Dubai net als Luiten, Besseling en Van Driel een mooie Tourkaart heeft verdiend.Lees meer over
Topgolf