Banen & Clubs

Horeca open, neem de regels in acht

Je kunt op veel golfbanen weer genieten van het clubhuis, het terras en alles wat op de menukaart staat. Maar houd rekening met de maatregelen en bereid je bezoek goed voor.

Na een sluiting van tweeënhalve maand zijn sinds maandag 1 juni (12.00 uur) bijna alle clubhuizen inclusief horeca weer open. Er geldt een nieuwe, bijbehorende noodverordening en het golfprotocol is aangepast voor horecabezoek; hiermee staat niets een bezoek aan 'hole 19' meer in de weg.

Mogelijke uitzonderingen zijn de golfbanen waar de horeca is ondergebracht in een stichting of een vereniging. Die vallen in de categorie para-commerciële horeca en daar gaat pas officieel op 1 juli het slot van de deur.

Bekijk de video hieronder waarin goed wordt uitgelegd wat je moet doen op de golfbaan.

 

Regels

Natuurlijk zijn er nog wel regels die moeten worden nageleefd wanneer je vóór of na je rondje golf iets wilt nuttigen in het clubhuis of op het terras. Waar moet je als golfer rekening mee houden?

Verwacht niet dat je zomaar even kunt binnenlopen of naar dat ene vrije tafeltje op het terras kunt rennen. Het horecapersoneel heeft zich ook aan de coronaregels te houden en dat vraagt om begrip van de golfer. Zo kan het gebeuren dat de bediening eerst een controlegesprek met je wil voeren om in te schatten of er gezondheidsrisico’s zijn. Op basis van het oordeel mag de toegang worden geweigerd. Dat is niet leuk, maar wel een regel. Ga in dat geval dus niet in discussie met het horecapersoneel, accepteert dat besluit zoals je even daarvoor die dubbel bogey op 18 hebt geslikt en rijd naar huis om daar een frisje of biertje uit de koelkast te trekken.

Wanneer een groep van drie of meer personen zich meldt voor een tafel en deze niet een gezamenlijk huishouden vormen, dan moet tussen de bezoekers minimaal 1,5 meter afstand worden gecreëerd.

Goede nieuws

Het goede nieuws: je hoeft niet pas tien minuten voor je ronde te arriveren op de golfbaan en ook niet direct daarna naar huis. Het is dus niet erg als je even moet wachten op een plekje. In het restaurant/clubhuis binnen mogen maximaal 30 bezoekers tegelijk worden ontvangen. Omdat reserveren vooraf online of telefonisch best lastig is, mogen horeca op golfbanen ter plekke een reserveringsmogelijkheid creëren, bijvoorbeeld in de vorm van een aanmeldbalie. Want die registratie is wel verplicht. Het is raadzaam om vooraf al goed te informeren hoe dat op de door jou te bezoeken golfbaan is geregeld.

Kleedkamers

Kleedkamers zijn sinds  juni weer open en toiletten zijn toegankelijk, maar het dringende advies aan de golfbanen is om douches nog niet in gebruik te nemen. Zo erg is dat niet, want dan kun je op terras nog even pronken met je #supportervangolf polo.

Bekijk het dus van de positieve kant: golf wordt nog meer het golf zoals je het gewend bent. Met een Rooie Annie of Gele Peter na het spelen de ergste dorst lessen. Daarna een schaaltje ‘bruin fruit’ (ook als bittergarnituur terug te vinden op de menukaart) op tafel, een vers getapt biertje, glaasje fris of een glas Chardonnay ernaast, friet met saté, of ‘gewoon’ een kopje koffie. En als vanouds nog even het rondje golf – er mag ook weer in flight van vier worden gespeeld –  nabeschouwen.

Kortom, geniet ervan, maar blijf voorzichtig en houd je aan de regels.